Ζαγοράκης για ΠΑΟΚ και Μακεδονία

Ζαγοράκης για ΠΑΟΚ και Μακεδονία

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ και νυν ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης χαρακτήρισε δώρο Θεού για τον Δικέφαλο την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στα κοινά της ομάδα, ενώ σχολίασε και την πολιτική επικαιρότητα.

Ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης», μιλώντας για την πολιτική επικαιρότητα, τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη και τη Νέα Τούμπα.

Ολοκληρώνεται σιγά- σιγά η πρώτη σας θητεία ως ευρωβουλευτή και ετοιμάζεστε, εφόσον σας στείλει εκ νέου ο λαός με την ψήφο του, για τη δεύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος φυσικά, ωστόσο, πάντα με «τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος»;
«Δεν θα πρέπει να προτρέχουμε. Θεωρώ ότι κατά την διάρκεια αυτής της θητείας ξεκινήσαμε ένα σημαντικό έργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας τα θέματα της νεολαίας και του αθλητισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχα αποφασίσει, ωστόσο, από την αρχή ότι θα μπω σε αυτή τη διαδικασία τιμώντας τα χρώματα της Ελλάδας και όχι μέσω ανούσιων πολιτικών αντιπαραθέσεων».
«Νομίζω ότι και ο κόσμος δεν θα ήθελε να με δει σε έναν τέτοιο ρόλο. Για αυτό το λόγο, πορεύτηκα και ενήργησα όλα αυτά τα χρόνια με όρους ομαδικότητας και συνεργασίας με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο στόχος παραμένει πάντα η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας. Με τον ίδιο τρόπο σκοπεύω να πορευτώ, εάν ο κόσμος αποφασίσει να με τιμήσει με την ψήφο του για δεύτερη φορά».

Τα παραπολιτικά σχόλια, πριν από λίγο καιρό είχαν αναδείξει την πιθανότητα της υποψηφιότητας σας για δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Προφανώς, τη δεδομένη στιγμή, δεν πήρατε αυτή την απόφαση. Είναι ωστόσο κάτι τέτοιο στην άκρη του μυαλού σας για το μέλλον;
«Να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά, ότι ουδέποτε υπήρξε πρόταση ή έστω και συζήτηση για κάτι τέτοιο. Το όλο θέμα ξεκίνησε από τον Τύπο και πήρε ευρεία έκταση χωρίς να έχει την παραμικρή βάση. Έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια στην Ευρωβουλή και θέλω να την συνεχίσω. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι στα σχέδια μου. Βεβαίως, στην ζωή ποτέ μη λες ποτέ. Αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που με απασχολεί είναι η δουλειά που ξεκινήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα εξαντλήσει τη θητεία της ή θα έχουμε πενταπλές εκλογές το Μάιο;
«Αυτή είναι μια ερώτηση που θα έπρεπε να απευθύνετε στον κ. Τσίπρα. Δεν τολμώ καν να κάνω πρόβλεψη. Γιατί είναι πραγματικά απρόβλεπτοι σε όλες τους τις κινήσεις».

«Εντός των τειχών», μιλούν συχνά για «ποδοσφαιροποίηση» της πολιτικής, ή ακόμα ακόμα και για «πολιτικοποίηση» του ποδοσφαίρου. Στην Ευρώπη συμβαίνει το ίδιο;
«Θα ήταν ευχής έργο, εάν τόσο οι πολιτικοί όσο και η πολιτική γενικότερα υιοθετούσε τα θετικά στοιχεία του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Σας διαβεβαιώ ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος. Την δύναμη του ποδοσφαίρου αλλά και την αγάπη του κόσμου σε αυτό το άθλημα είναι γεγονός ότι πολλοί προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν. Και αυτό ισχύει πανευρωπαϊκά».

Λαμβάνετε καθημερινά τον ευρωπαϊκό σφυγμό. Πείτε μας πώς «βλέπει» η Ευρώπη τα Ελληνικά ζητήματα γενικά;
«Τα ελληνικά θέματα μονοπώλησαν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Πλέον, δεν νομίζω ότι απασχολούν ιδιαίτερα την Ευρώπη. Κάθε επώδυνο μέτρο έχει ήδη διευθετηθεί και χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις».

Πιστεύετε ότι, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των διεθνών εξελίξεων, μπορεί η χώρα μας να αναδειχθεί πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου;
«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια χώρα με τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες μας, ουδείς ξένος έχει ποτέ αμφισβητήσει τον ξεχωριστό ρόλο τις χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το μόνο χρειάζεται είναι εμείς να σοβαρευτούμε».

Συμφωνία των Πρεσπών και Βόρεια Μακεδονία: Ποια η άποψή σας για τη συμφωνία και το όνομα που δόθηκε στους βόρειους γείτονές μας; Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα; Θα αποβεί μακροπρόθεσμα σε βάρος ή προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων;
«Στα εθνικά θέματα έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα να είμαστε ενωμένοι. Ο πρωθυπουργός όφειλε να ενημερώσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και να χαράξει μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης. Δεν το έκανε και προχώρησε μόνος του, αγνοώντας όχι μόνο τη θέση των υπόλοιπων κομμάτων αλλά την ίδια τη βούληση του ελληνικού λαού. Η Συμφωνία των Πρεσπών, ανατρέπει την πάγια ελληνική θέση επί του θέματος, εκχωρώντας εθνότητα και γλώσσα στους βόρειους γείτονές μας. Θεωρώ ότι τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη φανεί. Η λογική ότι πρέπει να κλείνουμε τα ανοικτά μέτωπα με κάθε κόστος, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Δεν μπορώ να δεχθώ την αναγκαιότητα, τουλάχιστον από πλευράς μας, να κάνουμε παραχωρήσεις τη στιγμή που το πρόβλημα το είχαν οι άλλοι».

Ποια είναι η άποψη της Ευρώπης και των συναδέλφων σας ευρωβουλευτών για τη Θεσσαλονίκη, ως τουριστικός και εμπορικός προορισμός και πώς επηρεάστηκε η θέση τους, αν επηρεάστηκε, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών;
«Η Συμφωνία των Πρεσπών σας διαβεβαιώνω ότι δεν μπορεί να αλλάξει την άποψη των συναδέλφων μου στην Ευρωβουλή για τη Θεσσαλονίκη και τις σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές που έχει. Μπορεί να τους μπερδέψει, καθώς πλέον θα αναγκαζόμαστε να κάνουμε ακόμη περισσότερες διευκρινίσεις για το τί είναι Μακεδόνας και τί μακεδονικός… Από την άλλη, λένε πολλοί ότι οι ξένοι είναι υπέρ της Συμφωνίας. Ισχύει. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν απασχολεί κανέναν Ευρωπαίο ποιο θα είναι το όνομα των γειτόνων μας ή ποιοι είναι οι όροι της Συμφωνίας.

Οι ξένοι ήθελαν να λυθεί ένα πρόβλημα. Θα συμφωνούσαν λοιπόν με οποιαδήποτε συμφωνία και οποιοδήποτε όνομα τους πηγαίναμε. Η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, παρά τα προβλήματα και την κρίση, να ανοιχτεί στον κόσμο, τόσο ως εμπορικός όσο και ως τουριστικός προορισμός. Και θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στους επαγγελματίες της πόλης και στον κόσμο της που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε σε καλό δρόμο και νομίζω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Διατυπώστε μας δύο σκέψεις σας για τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Πώς κρίνετε τη σημερινή της κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τι προσβλέπετε για το μέλλον της; Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων; Έχετε από την πλευρά σας κάποια ιδιαίτερη πρόταση στην κατεύθυνση αυτή;
«Όπως σας είπα και πριν, τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, η πόλη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια επανεκκίνησης. Δεν είναι εύκολο, αλλά η πόλη διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και όλες τις προδιαγραφές για να διεκδικήσει το ρόλο που της αναλογεί. Η πόλη έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό και πέραν των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, τα οποία έχουν σημαντικά αναβαθμιστεί, βλέπουμε ότι πλέον έχουμε και εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες στον τουριστικό κλάδο και στην εστίαση. Θεωρώ ότι μπορούμε να αναπτύξουμε ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα, τα οποία θα έχουν ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα παρέχουν μια σειρά επιλογών και εμπειριών στον επισκέπτη από τις γύρω περιοχές.

Έχουμε δίπλα τον Όλυμπο, την Χαλκιδική, το Άγιο Όρος. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ οι αμπελώνες της Μακεδονίας αγκαλιάζουν κυριολεκτικά την πόλη. Σε εμπορικό επίπεδο, πιστεύω πολύ στην ώθηση που θα πάρει η πόλη από το λιμάνι και την πρόσφατη παραχώρηση του. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μαζί με τον σιδηρόδρομο μπορούν να μετατρέψουν την πόλη σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο και είναι στο χέρι μας μετά να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που θα προκύψουν εάν γίνουμε πύλη εισόδου εμπορευμάτων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία».

Μπορείτε να κάνετε έναν απολογισμό από την παρουσία σας στο τιμόνι του ΠΑΟΚ και πώς κρίνετε την μέχρι σήμερα πορεία του Ιβάν Σαββίδη, τόσο ως ιδιοκτήτη της ομάδας, όσο και την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα;
«Νομίζω ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει εκτιμήσει την προσπάθεια που κάναμε εκείνη την περίοδο και αναγνωρίζει ότι πολλές αποφάσεις εκείνης της διοίκησης έβαλαν τις βάσεις για την επιτυχημένη πορεία που βιώνει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του κ. Ιβάν Σαββίδη. Για τον κ. Σαββίδη, το έχω δηλώσει πολλές φορές και δημόσια, ότι είναι δώρο Θεού για τον ΠΑΟΚ, το γεγονός ότι βρέθηκε και ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου. Η ομάδα κατάφερε και έχει ανέβει πολλά επίπεδα με την παρουσία ενός τόσο ισχυρού παράγοντα. Δεν θέλω καν να θυμηθώ την κατάσταση που επικρατούσε, όταν αναλάβαμε εμείς την ομάδα. Όσον αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, νομίζω ότι η δραστηριοποίηση του στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ανεβάσει και την ίδια την πόλη. Μακάρι να είχαμε περισσότερους επιχειρηματίες σαν τον κ. Σαββίδη να επενδύουν στη χώρα».

Νέο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ένα όνειρο δεκαετιών φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Πώς το σχολιάζετε δεδομένου ότι και ο πρόεδρός σας, ο κ. Μητσοτάκης, έχει δηλώσει την αμέριστη συμπαράστασή του ώστε να γίνει… Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τον ΠΑΟΚ ως κλαμπ, αλλά και την περιοχή γενικότερα;
«Το νέο γήπεδο στην Τούμπα θα σημάνει μια νέα εποχή για τον σύλλογο. Κακά τα ψέματα, το νέο γήπεδο απαιτεί χρήματα που μόνο ο κ. Σαββίδης μπορεί να προσφέρει. Περιμένω με ανυπομονησία τις εξελίξεις και εύχομαι το όνειρο όλων των ανθρώπων του ΠΑΟΚ να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή δήλωσε την στήριξη του σε αυτό το εγχείρημα, γιατί είναι κάτι που το δικαιούται η ομάδα και ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Είμαι βέβαιος ότι το νέο γήπεδο, θα ανεβάσει κατηγορία τον ΠΑΟΚ διεθνώς, αλλά και θα αναβαθμίσει την περιοχή της Τούμπας συνολικότερα. Μια επένδυση τέτοιου βεληνεκούς, συμπαρασύρει θέλοντας και μη και την γύρω περιοχή. Νομίζω ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου…και τα καλύτερα επιτέλους είναι μπροστά μας…»

Θα θέλαμε και το γενικό σας σχόλιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ως αρχηγός της ιστορικής επιτυχίας του EURO 2004 ποια είναι η άποψή σας για όσο γίνονται αυτή την περίοδο;
«Θεωρώ ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από μια περίοδο μεγάλης ταραχής σε όλα τα επίπεδα, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ακολουθήσει τις εξελίξεις που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο. Για αυτό το λόγο, θεωρώ ότι τόσο σε επίπεδο συλλόγων, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων είναι ανάγκη να έχουμε συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις…»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ