Τελικά ποιος πληρώνει για να φτιαχτεί το γήπεδο της ΑΕΚ;

Τελικά ποιος πληρώνει για να φτιαχτεί το γήπεδο της ΑΕΚ;

Ερωτήματα σχετικά με το πόσα χρήματα βάζουν οι ιδιώτες, δηλαδή ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι «αφανείς» δωρητές ΑΕΚτζήδες, και πόσα προέρχονται από την Περιφέρεια και τον κοινοτικό κορβανά.

Νέα σοβαρά ερωτήματα τίθενται σχετικά με το ποιος τελικά χρηματοδοτεί το όραμα του κάθε Ενωσίτη για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ το οποίο έχει εντυθεί και με την πατριωτική προβιά της «Αγιάς Σοφιάς».

Ερωτήματα που έχουν να κάνουν με αυτό που ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «και η πίτα του Δημήτρη (Μελισσανίδη) ολάκερη και ο σκύλος του χορτάτος».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο project manager του έργου, Δημήτρης Ανδριόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη χρηματοδότηση του γηπέδου σε σχέση με τα έργα που πρέπει να γίνουν και τα οποία δεν κατασκευάζονται μόνο για να εξυπηρετούν τους ΑΕΚτζήδες φιλάθλους, αλλά και τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας και όλους τους Αθηναίους.

Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ερωτώμενος για το πώς χρηματοδοτείται το έργο: ««Η ιδέα είναι ότι η ΑΕΚ δεν θα δανειοδοτηθεί από καμία τράπεζα, για να μη συμβεί ό,τι έχει συμβεί με άλλες ομάδες στο παρελθόν, όπου δάνεια βαραίνουν ένα σωματείο και περνούν από διοίκηση σε διοίκηση.

Τώρα θα γίνει από ίδιους πόρους, δημόσιους πόρους και από δωρεές, για να μην υπάρχουν βαρίδια για το μέλλον».

Μπράβο του και προσυπογράφουμε τα περί δανεισμού, αρκεί τα λεφτά να μην δίνονται κάτω από το τραπέζι εν είδη δωρεάς.

Διότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους αλλά και να αμφισβητηθούν οι πηγές χρηματοδότησης και κατά πόσο υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια.

Θυμίζουμε ότι το συνολικό κόστος για την κατασκευή του γηπέδου χωρητικότητας 32 χιλιάδων θέσεων, εκτιμάται στα 65 εκατ. ευρώ.

Ξεκλείδωσαν τα 20 εκατ. ευρώ

Μόλις την Πέμπτη 14 Μαρτίου η Περιφέρεια Αττικής ήρε και τα τελευταία εμπόδια κι έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση 20 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την «Αγιά Σοφιά» ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ άλλα 15 περίπου εκατομμύρια για την υπογειοποίηση του δρόμου.

Δηλαδή θα δοθούν από τα χρήματα του ελληνικού λαού περί τα 35 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί η υπογειοποίηση και να διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος, ήτοι να φτιαχτούν πεζόδρομοι, να γίνουν δενδοφυτεύσεις, να αποκατασταθεί το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας κ.λπ.

Το ερώτημα που έχει προκύψει εδώ και χρόνια είναι πώς η ανέγερση ενός ολόκληρου γηπέδου θα κοστίσει 65 εκατ. ευρώ ενώ για την υπογειοποίηση και τον περιβάλλον χώρο θα χρειαστούν περισσότερα από τα μισά χρήματα;

Κι όταν ο project manager λέει ότι το γήπεδο θα φτιαχτεί με ιδιωτικούς πόρους, δημόσιους πόρους και δωρεές μήπως θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα κατανεμηθεί η χρηματοδότηση; Πόσα είναι τα χρήματα που βάζει ο ιδιώτες και ποιοι είναι δωρητές; Διότι γνωρίζουμε ότι τα 35 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τον κρατικό ή περιφερειακό κορβανά και από την Κομισιόν έχουν «κλειδώσει».

Τα υπόλοιπα… πόθεν έσχετε;

Ο κ. Ανδριόπουλος είπε και κάτι άλλο: «Μετά τις 9 Απριλίου όλο το διοικητικό σύστημα της ΑΕΚ παγώνει εν όψει των πολλαπλών εκλογών του Μαΐου, το δημόσιο σύστημα δεν δουλεύει πολύ σωστά. Η υπογειοποίηση και το αθλητικό έργο είναι δημόσια, άρα έχουμε ακόμη μπροστά μας απρόβλεπτες συνθήκες. Χρονοδιαγράμματα υπάρχουν, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με διαδικασίες δημοσίου, κανείς δεν μπορεί να τα ‘κλειδώσει’. Υλοποιούνται δύο δημόσια έργα στο γήπεδο της ΑΕΚ. Αν είχε η ΑΕΚ 60-65 εκατ. ευρώ και είχαν λυθεί όλα τα νομικά ζητήματα, θα μπορούσε να είχε τελειώσει σε 18 μήνες».

Θα μείνει εργοτάξιο;

Μήπως ομολογείται με τον τρόπο αυτό ότι αν δεν πληρώσει το Δημόσιο (κοινώς, αν δεν ανοίξουν τα ταμεία) η Αγιά Σοφιά θα μείνει εργοτάξιο;

Μήπως στην ΑΕΚ περιμένουν την εκταμίευση των χρημάτων από την Περιφέρεια για να προχωρήσουν αλλιώς θα παγώσει το σύνολο του έργου;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Ανδριόπουλος το 2017 είχε πει: «Πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην Περιφέρεια, που χρηματοδοτεί το έργο. Η πόλη πρέπει να στείλει μήνυμα και να δείξει ότι θέλει αυτό το έργο. Η περιφέρεια χρηματοδοτεί με τους πόρους της και την υπογειοποίηση και τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Είναι κρίσιμο να δείξετε το ότι η πόλη θέλει το έργο».

Αλλαξε κάτι από τότε μέχρι σήμερα όπου ο project manager μιλά για χρηματοδότηση του γηπέδου από δημόσιους πόρους;

Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν αλλά και τώρα οι αντιδρώντες στο έργο δεν ήταν αντίθετοι στην ανέγερση της Αγιάς Σοφιάς αλλά στο κατά πόσο θα επιδρούσε αρνητικά το γήπεδο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο αν οι πόροι της Αυτοδιοίκησης που μεταφέρονταν στην ΑΕΚ για τον «μεγάλο αυτό σκοπό» θα είχαν (ως πρέπει) ανταποδοτικά οφέλη στους κατοίκους.

Κι ότι δεν θα ήταν ένα «κεκαλυμμένο» δωράκι στο επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος θα εμφανίζεται ως ο μεγάλος ηγέτης που έφτιαξε το γήπεδο κι έκανε το όνειρο των ΑΕΚτζήδων πραγματικότητα αλλά με «ξένα κόλλυβα».

Η χρηματοδότηση του έργου μοιάζει με την… Δικέφαλος Α.Ε. Το ένα κεφάλι υποτίθεται ότι περιέχει τα λεφτά του επιχειρηματία και τις δωρεές των «αφανών» ΑΕΚτζήδων. Και το άλλο το δημόσιο και το κοινοτικό χρήμα. Αν το δεύτερο κεφάλι κοπεί τότε αυτόματα κόβεται και το πρώτο. Και το έργο μένει στα χαρτιά.

Εκτός κι αν το δεύτερο κεφάλι ταϊζει και το πρώτο και ο Δικέφαλος προσκυνήσει σε δύο χρόνια στην Αγιά Σοφιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ