Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι της Ελλάδας

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι της Ελλάδας

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός σε ένα «ντέρμπι μίσους», αλλιώτικο από τα άλλα. Η «αντικατασκοπία» του Δώνη, τα «ανοιχτά χαρτιά» του Μαρτίνς και οι δύο διαφορετικοί «κόσμοι» των αιωνίων.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι ομάδες κορυφής. Οι παραδοσιακοί αντίπαλοι στην Ελλάδα. Οι «αιώνιοι» εχθροί. Δύο σύλλογοι με διαφορετική προέλευση, διαφορετική πορεία, διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική μενταλιτέ, αταίριαστοι σε όλα. Αλλά τόσο ταιριαστοί στους στόχους και στο μίσος του ενός για τον άλλον.

Κι όμως, το ντέρμπι της 17ης Μαρτίου 2019, βρίσκει τα δύο μεγάλα «καράβια» του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μια πολύ περίεργη κατάσταση. Και οι δύο αναδομήθηκαν εκ του μηδενός το καλοκαίρι. Σε διαφορετικές βάσεις. Ο μεν Ολυμπιακός άλλαξε τα πάντα, για να χτίσει μια ομάδα πρωταθλητισμού. Κατάφερε να πετύχει περισσότερα από πέρυσι, δημιούργησε κάτι σπουδαίο, με προοπτική και ταλέντο, αλλά έχασε τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έκανε την ανάγκη του… ευκαιρία. Αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν, με νέους ποδοσφαιριστές, με ευκαιρίες στα παιδιά της Ακαδημίας του και με βλέμμα στο μέλλον. Ωστόσο το εντυπωσιακό ξεκίνημα της σεζόν δεν κράτησε πολύ. Από τον Οκτώβριο και μετά οι Πράσινοι έχουν μόλις τέσσερις νίκες σε σύνολο 16 αγώνων, ενώ μέσα στο 2019 έχουν σημειώσει μόλις 5 γκολ σε 10 παιχνίδια, 1 γκολ στα τελευταία 6 ματς και έχουν πέσει στην 7η θέση του πρωταθλήματος. Πέντε βαθμούς μακριά από τον Αρη και την 5η θέση, που θα «σβήσει» την τιμωρία που κουβαλάει από πέρυσι ο σύλλογος για την Ευρώπη.

Επί της ουσίας, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός, έχουν μείνει εκτός στόχων. Αλλά αυτή είναι η επουσιώδης διαφορά τους με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε όποια κατάσταση κι αν είναι, υπό όποιες συνθήκες, όποια βαθμολογική θέση, όποια έδρα, το «ντέρμπι των αιωνίων» θα είναι πάντα το ντέρμπι της… Ελλάδας. Το παιχνίδι που χωρίζει στη μέση μια ολόκληρη χώρα. Το παιχνίδι που όλοι θέλουν να νικήσουν.

Το απόγευμα της Κυριακής το ΟΑΚΑ αναμένεται να πλημμυρίσει από τουλάχιστον 30.000 οπαδούς των Πράσινων. Οι οποίοι θα δώσουν το παρών για να δουν τη νεανική ομάδα τους να πετυχαίνει κάτι καλό κόντρα στον αντίπαλο που αγαπούν να μισούν. Με έναν αντίπαλο ανώτερο αγωνιστικά, με πολλαπλάσιο μπάτζετ, δομημένο για να κάνει πρωταθλητισμό. Την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός πασχίζει να σταθεί στα πόδια του σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ ΚΑΙ Η «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ»

Γιώργος Δώνης και Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζουν καλά ότι αυτό είναι το σημαντικότερο από τα 6 παιχνίδια που έχουν να δώσουν έως το τέλος της σεζόν. Ένα παιχνίδι πρωτίστως γοήτρου, που όμως μπορεί να καθορίσει την επόμενη ημέρα και για τους δύο. Διότι πάντα τα «ντέρμπι μίσους» του ελληνικού αθλητισμού, δημιουργούν ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις για τον ηττημένο. Και είναι ξεκάθαρο πως κανείς εκ των δύο δεν επιθυμεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση.

Εξάλλου, ειδικά για τους δύο προπονητές, το εν λόγω παιχνίδι έχει διπλή σημασία. Διότι και οι δύο αποτελούν θιασώτες του καλού ποδοσφαίρου, της επίθεσης, του θεάματος. Ο καθένας με τα όπλα του, αλλά με ίδια αφετηρία. Δώνης και Μαρτίνς έχουν δώσει στις ομάδες τους τον δικό τους χαρακτήρα, τα δικά τους ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και ελπίζουν ότι σε ένα παιχνίδι αλλιώτικο από τα άλλα, όπως το σημερινό, το πλάνο τους θα είναι πιο αποδοτικό από του αντιπάλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Δώνης προσπαθούσε να μάθει τον τρόπο που θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Ακόμη και τα πρόσωπα που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο Πέδρο Μαρτίνς. Διότι ήθελε να προσαρμόσει το παιχνίδι, την τακτική του Παναθηναϊκού πάνω στους Ερυθρόλευκους. Να μπλοκάρει τα όπλα τους και να τους αιφνιδιάσει. Από την άλλη ο Πέδρο Μαρτίνς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε σε σχέση με ό,τι έχουμε δει έως τώρα από τον Ολυμπιακό. Θα παίξε με ανοιχτά χαρτιά. Μόνο κάποια πρόσωπα θα διαφέρουν. Χωρίς εκπλήξεις, ωστόσο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ