Βασιλειάδης : «Η χειραγώγηση αγώνων ταλανίζει τον αθλητισμό διεθνώς»

Βασιλειάδης : «Η χειραγώγηση αγώνων ταλανίζει τον αθλητισμό διεθνώς»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για την χειραγώγηση των αγώνων και τόνισε πως είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ταλανίζει τον αθλητικό κόσμο διεθνώς.

Η επιστημονική «Ημερίδα για την Πρόληψη της Χειραγώγησης Αγώνων στον Αθλητισμό Fix the Fixing «Διορθώστε τα Στημένα», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, άρχισε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον από τους φορείς ήταν μεγάλο και αρκετοί εκπρόσωποι ομοσπονδιών βρέθηκαν στην ΓΓΑ για να παρακολουθήσουν την ημερίδα μεταξύ αυτών κι ο υφυπουργός Πολιτισμού κι αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε στον χαιρετισμό του: «Είναι μεγάλη χαρά η διοργάνωση αυτής της επιστημονικής Ημερίδας. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου στη ΓΓΑ γι αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία, αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διότι η συμβολή του είναι σημαντική.

Η χειραγώγηση των αγώνων είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ταλανίζει τον αθλητικό κόσμο διεθνώς. Αρκεί μια ανάγνωση στα ευρήματα των σχετικών ερευνών για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις αθλητές που ερωτήθηκαν δήλωσε ενήμερος για χειραγώγηση αγώνων που συμμετείχε είτε ο ίδιος, είτε αφορούσε άλλη ομάδα. Εξίσου σοκαριστική είναι η εκδοχή ότι η πλειοψηφία των αθλητών θα χειραγωγούσε ένα παιχνίδι λόγω οικονομικών δυσκολιών, για εύκολο χρήμα.

Σκοπός αυτής της Ημερίδας είναι να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό μέσο ενημέρωσης πρόληψης και καταπολέμησης χειραγώγησης αγώνων που θα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς, είτε τους εκπαιδευτικούς, είτε τους προπονητές».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα λύσει τα χέρια της ΕΕΑ: «Το τελευταίο διάστημα, ιδιαιτέρως και στο φως δικαστικών υποθέσεων, βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, για το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα μπορέσει να λύσει και τα χέρια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγγελίες, φακέλους από τη Sportradar οι οποίοι τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, δεν μπορούν να αποτελέσουν ?ενδεχόμενα και λόγω ατελειών του συστήματος- ένα κρίσιμο και χρήσιμο νομικό εργαλείο που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να χτυπήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, αυτό το φαινόμενο.

Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγωνόμαστε. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, όπως προείπα. Συνήθως όλες οι ελεγκτικές δομές βρίσκονται ένα βήμα πίσω, ακόμη και σε προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πολύ πιο πριν από εμας. Απαιτείται διεθνής συνεργασία και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στην Ιταλία ήδη έχουν πάρει κάποιες πρωτοβουλίες και έχουν αναπτύξει κάποια εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό, στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού σε μια ιδιαίτερη εποικοδομητική συζήτηση με την ιταλική αποστολή, αποφασίσαμε τη συνεργασία και το επόμενο διάστημα κλιμάκιο της ΓΓΑ ενδεχόμενα και με μέλη της ΕΕΑ θα πάμε στη Ρώμη για να δούμε πώς έχει στηθεί ένα σύστημα που φαίνεται, βάσει της συζήτησης που έγινε, ότι είναι αρκετά αξιόπιστο και μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις».

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο φαινόμενο: «Έχουμε μπροστά μας ένα σύνθετο φαινόμενο και απαντήσεις που δεν είναι εύκολες και απλές. Η όποια προσπάθεια γίνει θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, στις καλύτερες πρακτικές και στη διεθνή συνεργασία. Αλλιώς φοβάμαι ότι το μόνο που θα κάνουμε είναι να ξαναβρεθούμε σε μία αντίστοιχη μάζωξη του χρόνου να ξαναπούμε τα ίδια πράγματα και να προσπαθούμε να βρούμε πάλι μία λύση από το πουθενά. Ημερίδες σαν κι αυτήν, που ειδικοί έρχονται και λένε τις απόψεις τους είναι κομβικές στο να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις.

Κλείνω με την ευχή να μπορέσουμε με ενέργειας σαν τη σημερινή, να βάλουμε ένα λιθαράκι στη βελτίωση των συνθηκών που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη του προβλήματος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ