Παναθηναϊκός : Ο «λογαριασμός» της σωτηρίας

Παναθηναϊκός : Ο «λογαριασμός» της σωτηρίας

Το10.gr αναλύει τα οικονομικά δεδομένα του Τριφυλλιού. Πόσα εκατ ευρώ χρειάζεται ως το τέλος της σεζόν για να γλιτώσει το «κανόνι». Πόσες οι συνολικές οφειλές που θα του αλλάξουν τη σελίδα. Ποιοι πρώην τον «κυνηγούν». Όλες οι απαντήσεις σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι για τον Παναθηναϊκό.

Η κίνηση του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού είναι η πρώτη χαραμάδα ελπίδας για τον σύλλογο μετά από πολλούς μήνες. Για την ακρίβεια, μετά από την προσπάθεια που έκανε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Γιαννακόπουλος είχε στο μυαλό του το PAO Foundation, ωστόσο βλέποντας τα οικονομικά μεγέθη και όλα όσα έπρεπε να πληρώσει κάποιος που θα έμπαινε στον Παναθηναϊκό, πολύ φυσιολογικά έκανε πίσω. Στη σημερινή Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας που μόνος του θα σηκώσει όλο αυτό το βάρος. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Θεοδωρόπουλου δεν θα αφορά μονάχα τον ίδιο, αλλά εκείνος θα μπει σαν εγγυητής και θα ζητήσει τη στήριξη και του κόσμου και επιφανών οικονομικά Παναθηναϊκών.

Τον ψάχνουν

Όλο αυτό το διάστημα ο κύριος υπεύθυνος της οικονομικής κατρακύλας της ΠAE, ο Γιάννης Αλαφούζος, συνεχίζει να παίζει «κρυφτούλι». Τον έχουν αναζητήσει ακόμα και πρώην ποδοσφαιριστές που του οφείλονται χρήματα, όπως ο Μλάντεν Πέτριτς, ο οποίος χρωστάει 200.000 ευρώ στην εφορία και ο Αλαφούζος δεν σήκωνε τα τηλέφωνα και δεν απαντούσε στα μηνύματα. Την ίδια ώρα, ναι μεν έδωσε κάποια χρήματα για τη δόση συμβολαίων των παικτών, έπειτα από… παρακάλια του Βασίλη Κωνσταντίνου, όμως απέχει από κάθε σοβαρό ζήτημα που είναι φορτωμένο στις πλάτες του Παναθηναϊκού λόγω δικών του λανθασμένων χειρισμών και της εγκληματικής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε.

Οι προσφυγές

Ο Αλαφούζος είναι εξαφανισμένος, την ώρα που παίκτες που ήρθαν και εκδιώχθηκαν επί προεδρίας του καρφώνουν το ένα καρφί πίσω από το άλλο στο φέρετρο του Παναθηναϊκού. Σήμερα εκδικάζονται οι προσφυγές των Λέτο και Μπούρμπου για χρήματα που τους οφείλονται (181.000 ευρώ στον Λέτο, περίπου 35.000 ευρώ στον Μπούρμπο).Οι απαιτήσεις των Εσιέν (365.139,4 ευρώ σε 10 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2017) και Βέμερ (περίπου 500.000 ευρώ) παραμένουν αγκάθια ικανά να στείλουν τον Παναθηναϊκό στη Β’ Εθνική. Ταυλαρίδης και Τελάντερ παραμένουν σε καθεστώς διακανονισμού, οι οποίοι δεν τηρούνται.

Και οι άλλοι

Ακόμα και οι συνεργάτες του Αντρέα Στραματσόνι, Ρομπέρτο Μούτσι και Βιτσέντζο Σάσο έστειλαν στις 27/11/2017 μέσω του δικηγόρου τους επιστολή στον Παναθηναϊκό στην οποία αφού εκφράζουν τη λύπη τους για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν τα χρήματα που τους οφείλονται και δίνουν τρεις ημέρες προθεσμία ώστε να τους καταβληθούν 39.000 ευρώ και 51.000 ευρώ αντίστοιχα, τονίζοντας ότι αν δεν τους καταβληθούν θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα. Και για τους δύο συνεργάτες του Στραματσόνι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές από τη ΔΟΥ Αμαρουσίου.Επιπλέον, ο Κρίστοφερ Σάμπα που ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2016 έπειτα από απόφαση του Αντρέα Στραματσόνι, έχει προσφύγει στο τμήμα επίλυσης οικονομικών διαφορών της FIFA και ζητάει την τροποποίηση της συμφωνίας ως προς τις οικονομικές του απαιτήσεις και σε βάρος του Παναθηναϊκού, αφού ούτε αυτός ο διακανονισμός φαίνεται να τηρείται.

Ο επόμενος θα αναλάβει όλα τα βάρη

Ο Γιάννης Αλαφούζος, σε εκείνη την περιβόητη δήλωση αποχώρησής του το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου είχε πει: «Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ». Ωστόσο, αυτά τα 20 εκατομμύρια είναι για να αποφύγει προσωπικές κυρώσεις που μπορεί να τον κυνηγούν και όχι για την ΠΑΕ. Η ΠΑΕ παραμένει στο… έλεος.

Οι πιστολιές

Και φυσικά, ο επόμενος που θα κληθεί να την αναλάβει, είτε αυτός λέγεται Σπύρος Θεοδωρόπουλος, είτε οποιοσδήποτε άλλος, θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να καλύψει όλα τα ανοίγματα και τις οικονομικές ανορθογραφίες που δημιούργησε ο Αλαφούζος με τον τρόπο διοίκησης. Ένας τρόπος διοίκησης με πολλές οικονομικές «πιστολιές», αφού η καθημερινή μάχη που δίνουν οι 2-3 που έχουν απομείνει και τρέχουν να σώσουν τον σύλλογο, γίνεται όλο και δυσκολότερη, αφού εμφανίζονται νέες οφειλές και χρέη.

Ανάγκη για 15+10 εκατ ευρώ

Oι χειρισμοί του Γιάννη Αλαφούζου όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν φέρει σε τέτοιο σημείο τον Παναθηναϊκό που για να μην βαρέσει «κανόνι» χρειάζεται αρκετά εκατομμύρια ευρώ μέχρι το καλοκαίρι ή νέους διακανονισμούς, ώστε να βγει τουλάχιστον η φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα και με βάση όλα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ και δίχως να έχει κανείς φυσικά πρόσβαση (άρα να γνωρίζει 100% όλα τα δεδομένα) για να βγει η φετινή χρονιά χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μέχρι το καλοκαίρι περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ συν 10 εκατομμύρια για να δοθεί άδεια συμμετοχής στην Ευρώπη από την UEFA.

Η δέσμευση

Τα 15 εκατομμύρια ευρώ αφορούν φυσικά το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος, συμπεριλαμβανομένου του τεχνικού επιτελείου, συν τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα που υπάρχουν. Όσο για τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια, μάλλον θα πρέπει να τα… ξεχνάμε, καθώς αφορούν σε διακανονισμένες οφειλές του παρελθόντος και κάποιες απ’ αυτές θα έπρεπε να καλύπτει ο Γιάννης Αλαφούζος απ’ τα 20 εκατομμύρια ευρώ που είχε δεσμευτεί πως θα καλύψει. Στον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή μοιάζουν να έχουν διαγράψει την ευρωπαϊκή προοπτική, εκτός και αν προκύψει χρηματοδότηση από την προσπάθεια που θα κάνει ο Θεοδωρόπουλος.

Κάτι λιγότερο από 50 εκατ ευρώ

Σε ό,τι αφορά το συνολικό χρέος με μελλοντικές υποχρεώσεις αυτό αγγίζει τα 47 εκατομμύρια ευρώ. Απ’ αυτά τα χρήματα, τα 35 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε διάφορες διακανονισμένες οφειλές που έχουν γίνει, ενώ τα 12 εκατομμύρια ευρώ σε ένα δάνειο που έχει πάρει ο Γιάννης Αλαφούζος και για το οποίο υπάρχει εγγύηση να αποπληρωθεί μέσω των μελλοντικών τηλεοπτικών εσόδων από τη NOVA, αν μέχρι τότε η ΠΑΕ δεν μπορεί να το καλύψει.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ