Τα στοιχεία τους έφερναν τον Παναθηναϊκό τέταρτο…

Τα στοιχεία τους έφερναν τον Παναθηναϊκό τέταρτο…

Οι Νταμπίζας, Δώνης στην ανάλυση που έκαναν διαπίστωσαν ότι το «τριφύλλι» θα μπορούσε κάλλιστα να τερματίσει στη τέταρτη θέση. Τα θετικά και τα αρνητικά στη σύγκριση πρώτου και δεύτερου γύρου.

Στο «Γ. Καλαφάτης» το μεσημέρι της Τετάρτης για ώρες ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Νταμπίζας, ο προπονητής Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τα δεδομένα της σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Το συμπέρασμα που έβγαλαν αβίαστα και σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν, δηλαδή στατιστικά και μετρήσεις, ήταν ο Παναθηναϊκός κάλλιστα θα μπορούσε να είχε τερματίσει ακόμα και στη τέταρτη θέση. Πάνω από Ατρόμητο και Άρη, οι οποίοι πήραν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Η εύκολη ανάγνωση για όλους θα ήταν το -11.

Αυτό σαφώς και συζητήθηκε και τονίστηκε ότι αν δεν υπήρχε ακόμα και το αρχικό -6, τότε ο Παναθηναϊκός με το καλό ξεκίνημα που έκανε, θα είχε ακόμα καλύτερη ψυχολογία και δεν είχε έντονη πίεση, αφού ουσιαστικά του… απαγορευόταν η γκέλα. Η ομάδα, για παράδειγμα, ήταν δεύτερη την έβδομη αγωνιστική εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά φαινόταν πέμπτη ή έκτη…

Τα στοιχεία, λοιπόν, που αναλύθηκαν έδειξαν ότι ο Παναθηναϊκός υστερούσε μόνο έναντι των ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και ΑΕΚ και στους περισσότερους τομείς ήταν πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι το «τριφύλλι» σε πολλά ματς προσπαθούσε να επιβάλει τον ρυθμό του. Χαρακτηριστικά ο Παναθηναϊκός είχε ποσοστά κατοχής της μπάλας μέχρι και 58% μέσο όρο. Όσο και ο ΠΑΟΚ.

Δεν ήταν κυνικός

Οι «πράσινοι» τηρουμένων των αναλογιών, έκαναν καλό πρώτο γύρο και κάκιστο δεύτερο. Αυτό που συμπέραναν τεχνικός διευθυντής και προπονητής είναι ότι ομάδα στην αρχή ήταν κυνική. Είχε εξαιρετικά ποσοστό αποτελεσματικότητας. Με λίγες ευκαιρίες σκόραρε, κάτι που δεν συνέβη στον δεύτερο γύρο. Ναι, μεν φαίνεται από τους αριθμούς ότι δημιουργικά βελτιώθηκε σε σχέση με τον πρώτο γύρο, αλλά δεν είχε τα ίδια ποσοστό ευστοχίας.

Αντίθετα, στον δεύτερο γύρο εντοπίστηκε μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα. Ο Δώνης και οι συνεργάτες του το απέδωσαν και στα πολλά προβλήματα που υπήρξαν με απουσίες παικτών. Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Η άλλη που αναλύθηκε, έχει να κάνει με το γεγονός σε πολλά ματς ο αντίπαλος μ’ ελάχιστες φάσεις έβρισκε πρώτος το γκολ (συνέβη με Λαμία, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ). Αυτό έριχνε την ψυχολογία και παρατηρήθηκε έλλειψη συνοχής. Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε ρίσκα, στο αμυντικό transition δεν ήταν αυτός που έπρεπε και εντοπίστηκαν αδυναμίες που στοίχισαν.

Στημένα: Πρόβλημα στην επίθεση

Οι στημένες φάσεις είναι πολύ σημαντικές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και φυσικά δεν ήταν δυνατό να μη συζητηθεί η συμπεριφορά του Παναθηναϊκού σ’ αυτό το κομμάτι. Δώνης και Νταμπίζας κατέληξαν ότι η ομάδα είχε πολλές αδυναμίες επιθετικά. Διότι δεν είχε τα χτυπήματα που απαιτούνται, αλλά και τους παίκτες με την ικανότητα να σκοράρουν συχνά. Ειδικά κόντρα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό η διαφορά είναι μεγάλη. Για την αμυντική συμπεριφορά στα στημένα, ωστόσο, υπήρχε ικανοποίηση.

 GPS

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, να παραλάβουν οι ποδοσφαιριστές ένα GPS με την ολοκλήρωση των προπονήσεων. Θα τους δοθεί ένα ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης, το οποίο θα πρέπει να τηρούν τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το μηχάνημα θα καταγράφει τα δεδομένα κι όποιος διαπιστωθεί ότι δεν ήταν συνεπής, τότε η απόφαση θα είναι να μην πάρει μέρος στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ