Ολυμπιακός: Τι λέει ο Μαρτίνς για τους «δευτεροετείς»

Ολυμπιακός: Τι λέει ο Μαρτίνς για τους «δευτεροετείς»

Γκιγιέρμε, Καμαρά, Μεριά, Ποντένσε, Μασούρας, Μπουχαλάκης και όσα λέει για αυτός ο Πέδρο Μαρτίνς υπολογίζοντας για τον Ολυμπιακό 2019-20

Στην Πορτογαλία για λίγες ημέρες διακοπών, αλλά στην πραγματικότητα μόνιμα σε ανοιχτή γραμμή με τον Πειραιά. Ο Πέδρο Μαρτίνς άλλωστε είναι του δόγματος πως «το ποδόσφαιρο δεν σταματά ποτέ». Πόσο μάλλον όταν κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι μιας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός, και μάλιστα σε μια τόσο απαιτητική περίοδο. Στο διάστημα που οι Πειραιώτες προετοιμάζουν το πλάνο τους για την αγωνιστική εκδοχή που μέσα στο καλοκαίρι θα διεκδικήσει την επιστροφή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με όλα καταπιάνεται ο 49άχρονος τεχνικός, ο οποίος μάλιστα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να κάνει ένα ταξίδι στη χώρα μας, προκειμένου να τα πει από κοντά με εκείνους που έχουν την ευθύνη της υλοποίησης του σχεδιασμού (μεταγραφικά, θέματα προετοιμασίας κλπ). Και ο στόχος είναι εκεί γύρω στην κλήρωση του δεύτερου προκριματικού γύρου -18 Ιουνίου- το ρόστερ που θα μπει στη μάχη της πρόκρισης να είναι σχεδόν έτοιμο. Για να προκύψει ένας μήνας καλής δουλειάς, πριν από τα πρώτα νοκ άουτ.

Έχουν προγραμματιστεί επτά φιλικά παιχνίδια μέχρι τις 16 Ιουλίου (κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ θα γίνει στο Καραϊσκάκη το τελικό τεστ), έχει ρυθμιστεί και το θέμα των πολλών «διεθνών» που θα χάσουν ένα μέρος της προετοιμασίας ελέω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων. Σε καθημερινή βάση προκύπτει εκείνη η μικρή πρόοδος που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν συμβαίνει μόνη της… όμως!

Γενικά ο Μαρτίνς είναι πολύ αισιόδοξος για τον Ολυμπιακό 2019-20. Και την άποψη του την έχει μεταφέρει και στην διοίκηση. Εκτιμά ότι οι Πειραιώτες έχουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε τη νέα σεζόν να μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα τους.

Προβάλει ο Πορτογάλος μια σειρά από «ποδοσφαιρικά επιχειρήματα» για αυτό. Και μάλιστα φέρνοντας παραδείγματα «παίκτη-παίκτη» από εκείνους που προφανώς και θα παραμείνουν στο Ερυθρόλευκο ρόστερ. Λέει για παράδειγμα για τον Γκιγιέρμε ότι τη νέα χρονιά τον περιμένει «δύο φορές καλύτερο» θυμίζοντας ότι ουσιαστικά φέτος ο Βραζιλιάνος χαφ άργησε αρκετά να μπει στην ομάδα καθώς αντιμετώπιζε θέμα αγωνιστικής προσαρμογής. Όχι μόνο από πλευράς φυσικής κατάστασης ( η μεταγραφή του έγινε στα τέλη Αυγούστου) αλλά κυρίως τακτικά. Ερχόμενος από σημαντικές ομάδες που όμως δεν έκαναν πρωταθλητισμό –Ουντινέζε, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια- ο 28άχρονος χρειάστηκε χρόνο για να «προσαρμόσει» το παιχνίδι του στο πλάνο μιας ομάδας με μόνιμη διάθεση να επιτεθεί.

Το κατάφερε και μάλιστα πολύ καλά. Πλέον είναι… δικό του. Καθοριστικός σε μια διάταξη με δύο «8άρια» στην μεσαία γραμμή.

Αντίστοιχα και ο Μαντί Καμαρά. Η αποκάλυψη της σεζόν. Ο Αφρικανός τη σεζόν 2019-20 για τον προπονητή του μπορεί να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία. Η συνεργασία του πλέον με τον Γκιγιέρμε και οι αυτοματισμοί που έχουν προκύψει θα είναι ένα πολύτιμο εφόδιο. Ειδικά σε ένα κλαμπ που χρειάζεται να βρει ρυθμό από νωρίς. Ο Καμαρά βεβαίως είναι να συμμετάσχει στο Κόπα Άφρικα. Αν καταλαβαίνουμε καλά όμως; Ότι και να γίνει στα γήπεδα της Αιγύπτου, ο 22άχρονος θα είναι στη θέση του για τα προκριματικά. Όπως και ο Γιασίν Μεριά «ίσως ο πιο ταλαντούχος κεντρικός αμυντικός του ελληνικού πρωταθλήματος» κατά τον Πέδρο Μαρτίνς. Και ο Τυνήσιος χρειάστηκε ένα σημαντικό διάστημα προσαρμογής και κυρίως τυποποίησης του παιχνιδιού του, καθώς πολλές φορές στην αρχή έπαιζε περισσότερο με το «ένστικτο» και λιγότερο μέσα από το τακτικό πλάνο. Και αυτό ο προπονητής του Ολυμπιακού εκτιμά πως ήδη διορθώθηκε.

Γενικώς η αίσθηση του είναι πως το «προνόμιο της δεύτερης σεζόν» θα βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ποδοσφαιριστές που πέρσι έκαναν ντεμπούτο με τα Ερυθρόλευκα. Στέκεται ας πούμε στο γεγονός ότι ο Ντανιέλ Ποντένσε μέσα στο 2019 άρχισε να είναι πιο συνεπής στο σκοράρισμα: «Είχε μεγάλο άγχος για το γκολ. Ήταν και άτυχος. Το ξεπέρασε όμως. Την επόμενη χρονιά είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει πολύ περισσότερο σε αυτόν τον τομέα». Όπως περιμένει ακόμη μεγαλύτερη «συμβολή» στην ομάδα από τον Γιώργο Μασούρα «δεν βρίσκεις εύκολα έναν winger με κινήσεις σέντερ φορ στο παιχνίδι του», τον Ανδρέα Μπουχαλάκη «από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Με σπάνια στοιχεία στο παιχνίδι του» ή ακόμη και από εκείνους που έπαιξαν ελάχιστα. Γράφονται ας πούμε πολλά και διάφορα –μεταγραφικά- και για την μεσαία γραμμή. Δεν γράφεται όμως ότι ο Μαρτίνς υποστηρίζει πως θέλει πραγματικά να δώσει ευκαιρίες στον Θανάση Ανδρούτσο να δείξει την ικανότητα του στην πραγματική του θέση: Στο «8» που τόσο ταιριάζει στο πλάνο της ομάδας. Αντίστοιχη η αίσθηση και για τον Φράνκο Σολδάνο που αποκτήθηκε τον Γενάρη από την Αργεντινή, και έχοντας πλέον το δικαίωμα να κάνει κανονικά την προετοιμασία της ομάδας αναμένεται και εκείνος πολύ πιο «ουσιαστικός» στη νέα σεζόν.

Ναι, όπως καταλάβατε ο Πέδρο Μαρτίνς δεν ασχολείται μόνο με τις μεταγραφικές υποθέσεις.

Σαφώς και περιμένει την ενίσχυση του ρόστερ με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Κυρίως όμως ο Πορτογάλος ψάχνει τρόπους «εξέλιξης» της ομάδας που ήδη έχει σχηματιστεί. Της «βάσης» και για τα επόμενα.

Από εκεί θα ξεκινήσουν όλα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ