Τεέμου Πούκι: Ένα από τα μεγαλύτερα «what if» στην Ιστορία του Παναθηναϊκού

Τεέμου Πούκι: Ένα από τα μεγαλύτερα «what if» στην Ιστορία του Παναθηναϊκού

Bρέθηκε μια «ανάσα» από τον Παναθηναϊκό. Το deal την τελευταία στιγμή χάλασε. Σήμερα είναι το πρώτο «βιολί» της Νόργουιτς στην ορχήστρα της... Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και της εθνικής Φιλανδίας. Ο Τέεμου Πούκι δεν είναι μόνο μια μεταγραφική ανάμνηση για τους Πράσινους. Ήταν εκείνος που θα μπορούσε να αλλάξει την... ιστορία

Η Φιλανδία εντυπωσιάζει στα προκριματικά του Euro 2020 και μετά την προχθεσινή εκτός έδρας νίκη επί του Λιχτενστάιν, φιγουράρει στην 2η θέση του ομίλου (μας). Μιας ιστορίας… εθνικού πόνου όπως εξελίσσεται για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο. Η δική μου στεναχώρια, δική σου… χαρά. Ένα παιχνίδι που πατά πάνω στις αντιθέσεις.

Ενώ λοιπόν στα μέρη μας υπάρχει «κρίση» δίχως προηγούμενο: Οι Φινλανδοί ζουν το… όνειρο. Με πρωτεργάτης της εξαιρετικής αυτής πορείας, ένας παλιός μας γνώριμο. Τον 29άχρονο επιθετικό, Τεέμου Πούκι. Ναι δικός μας και ας μην τον είδαμε ποτέ στα μέρη μας. Τον ήθελε ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ. Καλοκαίρια και Γενάρηδες γέμισε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Θα έρθει, δεν θα έρθει. Γίνεται δεν… γίνεται κλπ.

Και σε κόκκινους, κίτρινους και ασπρόμαυρους κόκκους αυτό πια δεν λέει τίποτε; Η μεταγραφική ιστορία του Πούκι, τον Παναθηναϊκό ακόμη και σήμερα τον στοιχειώνει.

Ένα «φλερτ» που το καλοκαίρι του 2017 έφτασε πολύ κοντά στο να ευδοκιμήσει. Που χάλασε στο… παρά ένα!

Είναι από τις μεταγραφικές ιστορίες, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσο διαφορετικά θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα στους «πράσινους», αν πριν από μία διετία οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε συμφωνία. Από τα λεγόμενα «what if».

Το χρονικό της «χαλασμένης» μεταγραφής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πολύ κοντά στον να συμφωνήσει οριστικά με την Μπρόντμπι για την απόκτηση του Πούκι, ενώ ο παίκτης ήταν ήδη… ψημένος να υπογράψει στους «πράσινους».

Ο τότε προπονητής του «Τριφυλλιού» Μαρίνος Ουζουνίδης, τον ήθελε πολύ και η διοίκηση της ομάδας είχε καταθέσει επίσημη πρόταση ύψους 1,5 εκατομμυρίων στους Δανούς.

Τα πάντα συνηγορούσαν υπέρ της ελληνικής ομάδας, καθώς ο παίκτης όδευε προς τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και είχε κάνει ξεκάθαρο στην διοίκηση της Μπρόντμπι πως δεν πρόκειται να ανανέωνε.

Παρά το προχωρημένο επίπεδο των διαπραγματεύσεων η συμφωνία δεν ήρθε ποτέ. Το «Τριφύλλι» αποφάσισε να συνεχίσει με την περίπτωση Τσάβες, που παρέμεινε για μόλις 2 μήνες στην ομάδα.

Τα 49 γκολ και η Premier League

Ο Πούκι μετά το «ναυάγιο» της μεταγραφής, συνέχισε για έναν ακόμα χρόνο στην Μπρόντμπι, ολοκληρώνοντας έτσι το συμβόλαιο του.

Την σεζόν 2017-2018 πέτυχε 19 γκολ και 11 ασίστ σε 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας το Κύπελλο Δανίας, ενώ η ομάδα του τερμάτισε στην 2η θέση της Superligaen, πίσω από την πρωταθλήτρια Μίντιλαντ.

Και όσον αφορά για την συνέχεια; Ονειρική.

Το περσινό καλοκαίρι ο Πούκι ήταν σε προχωρημένες επαφές με τον ΠΑΟΚ αλλά τελικά αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση των Νόριτς και να αγωνιστεί στην Championship.

Η επιλογή του αυτή τον δικαίωσε απόλυτα, καθώς με την φανέλα των «καναρινιών» πραγματοποίησε μία ασύλληπτη σεζόν, μετρώντας 29 γκολ (30 σε όλες τις διοργανώσεις) και 10 ασίστ στην 2η την τάξει κατηγορία της Αγγλίας. Μάλιστα, κανένα από τα τέρματα που πέτυχε δεν προήλθε από το σημείο του πέναλτι!

Η Νόριτς τερμάτισε στην 1η θέση της λίγκας, κέρδισε την άνοδο στην Premier League, ενώ ο Πούκι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, καταγράφοντας την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του.

Η τραγική ειρωνία

Η σεζόν 2017-2018 ήταν μία από τις χειρότερες στην Ιστορία του Παναθηναϊκού, καθώς τερμάτισε στην 11η θέση με 32 βαθμούς (υπήρξαν πολλές αφαιρέσεις βαθμών), σκοράροντας 30 γκολ.

Την ίδια χρονιά στην Superligaen, ο Πούκι είχε συμμετοχή σε 27 γκολ στο πρωτάθλημα και τα πλέι-οφς, μετρώντας 17 γκολ και 10 ασίστ.

Όσο για τον Άντρες Τσάβες που επιλέχθηκε αντί του Φιλανδού, αγωνίστηκε σε 7 παιχνίδια (6 στο πρωτάθλημα, 1 στο Κύπελλο) σκοράροντας 2 γκολ, προτού αποχωρήσει έπειτα από μόλις 2 μήνες παρουσίας στην ομάδα.

Κεφάλαιο εθνική Φιλανδίας

Διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του από το 2011 και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας.

Το περασμένο φθινόπωρο σκόραρε τα 3 από τα 5 γκολ της Φιλανδίας στο Nations League, οδηγώντας τους Σκανδιναβούς στην 1η θέση του ομίλου τους.

Στα προκριματικά του Euro 2020 αποδεικνύεται ακόμη πιο… καυτός, μετρώντας 3 γκολ και 1 ασίστ σε 4 παιχνίδια, με την Φιλανδία να φιγουράρει στην 2η θέση του ομίλου, πίσω μόνο από την Ιταλία.

Όσο για το σήμερα; Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει τον δικό του «γολγοθά», αδυνατώντας να βρει ισορροπία σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο. Ο Πούκι από την άλλη, ετοιμάζεται να παίξει για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς σε περίπου 2 μήνες από τώρα θα αγωνίζεται στην Premier League με την φανέλα της Νόριτς.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γινόταν αν ο Παναθηναϊκός είχε υπογράψει τον Τέεμου Πούκι το καλοκαίρι του 2017. Πως θα είχαν εξελιχθεί οι «πράσινοι« αγωνισιτικά; Θα είχε επηρεαστεί η κατάσταση σε διοικητικό επίπεδο; Θα είχε την ίδια πορεία ο 29χρονος φορ; Θα ήταν το ίδιο αποτελεσματικός με τη φανέλα του «Τριφυλλιού»;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν θα τις μάθουμε ποτέ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ