Η μάχη της Πρωτο…γαλίας

Η μάχη της Πρωτο…γαλίας

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές του τίτλου του πρωταθλητή της Superleague, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, έχουν (για πρώτη φορά ταυτόχρονα) στο τιμόνι τους Πορτογάλο προπονητή.

Οι Πορτογάλοι «καθηγητές» στην Ελλάδα, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στον Φερνάντο Σάντος και στους άλλους. Όσο επιτυχημένο κι αν ήταν το πέρασμα ορισμένων κόουτς από την Ιβηρική, πάντα ο Δον Φερνάντο θα δικαιούται ειδική μνεία. Δεν είναι εξάλλου υπερβολή να πούμε ότι για μας, τα πάντα άλλαξαν άρδην το καλοκαίρι του 2014. Ίσως και για τον ίδιο, καθώς έκτοτε ξεκίνησε η ανηφόρα της προσωπικής του καταξίωσης. Ως τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπη, ως τον τίτλο του πρώτου Nations League. Πιθανότατα ο πιο πετυχημένος «εθνικός» προπονητής της Γηραιάς Ηπείρου σε αυτό το διάστημα.

Όσο για τους άλλους;

Ιούνιος του 2012. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε αποχωρίσει από τον Ολυμπιακό και ο διάδοχός του καλούνταν να σηκώσει ένα δυσθεώρητο βάρος. Δεν φοβήθηκε τα δύσκολα ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο νυν τεχνικός της Μονακό, κάθισε στον ερυθρόλευκο πάγκο ως πρώτος των… Πορτογάλων στην ομάδα του Λιμανιού. Αφετηρία του; Η Μπράγκα την οποία είχε καταφέρει να οδηγήσει στην τρίτη θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος, πίσω από τις Πόρτο και Μπενφίκα, πραγματοποιώντας σερί 13 νικών. Από τον Ολυμπιακό, απολύθηκε σχεδόν αήττητος, έχοντας διευθύνει τον σύλλογο σε 26 αγώνες σε διάστημα έξι μηνών. Είχε μόλις 3 ήττες (κόντρα σε Άρσεναλ και Σάλκε, δις).

Έκτοτε οι Πειραιώτες δεν έπαψαν να αγοράζουν από την πορτογαλική αγορά με μεγάλη συνέπεια. Τον Λεονάρντο Ζαρντίμ ακολούθησαν οι Βίτορ Περέιρα, Μάρκο Σίλβα, Πάουλο Μπέντο και πλέον Πέδρο Μαρτίνς. Ο 48χρονος τεχνικός ανέλαβε την ομάδα του μεγάλου λιμανιού της χώρας πέρυσι, και πάτησε με μεγάλη επιτυχία το κουμπάκι «restart». Φέτος, καλείται να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή, έχοντας στους απέναντι πάγκους δύο συμπατριώτες του.

Η ΑΕΚ προσέλαβε τον Μιγκέλ Καρντόσο. Ο ΠΑΟΚ τον Άμπελ Φερέιρα και κάπως έτσι η «μάχη» της πρωτιάς, περνάει από την… Πορτογαλία.

Ο Δικέφαλος του Βορρά, βρήκε τον διάδοχο του Ραζβάν Λουτσέσκου στην ιβηρική. Οι πρωταθλητές έφτασαν σε συμφωνία με την… Μπράγκα, για τον 40χρονο τεχνικό και πλέον απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που ποτέ στο παρελθόν, εξαιρώντας τον «Έλληνα» Φερνάντο Σάντος (2007-10) δεν επέλεξε Πορτογάλο τεχνικό. Κι όμως τώρα, επενδύει στο next big thing της προπονητικής στην Πορτογαλία.

Όσον αφορά την Ένωση, ο Καρντόσο είναι ο τρίτος Πορτογάλος τεχνικός της ομάδας. Ο πρώτος ήταν ο Φερνάντο Σάντος (2001-02 και 2004-06), ενώ ακολούθησε ο Ζοζέ Μοράις (2016-17). Από τον Παναθηναϊκό έχουν «παρελάσει» οι: Φερνάντο Σάντος (2002-03), Ζοσέ Πεσέιρο (2007-08), Ζεσουάλδο Φερέιρα (2010-12), αλλά ουδείς διέπρεψε με το Τριφύλλι κι έτσι οι Πράσινοι δεν έχουν και τις καλύτερες των αναμνήσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ