Άμπελ Φερέιρα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο τεχνικό του ΠΑΟΚ

Άμπελ Φερέιρα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο τεχνικό του ΠΑΟΚ

Τιμητής του 4-3-3, λατρεύει το επιθετικό ποδόσφαιρο και το προσεγγίζει σαν μια παρτίδα σκάκι. Το μεγάλο του όνειρο ήταν ένα πρωτάθλημα Πορτογαλίας με την Μπράγκα, όμως η νέα σεζόν θα τον βρει στην Τούμπα. Αυτός είναι ο Άμπελ Φερέιρα.

Αν ψάξει καλά, ανάμεσα στον πάκο με τις σημειώσεις του, θα τα βρει σίγουρα. Τα σημειωματάρια αυτά, τον έκαναν αυτό που είναι. Ένας χάρτης της προπονητικής, όπως την διάβαζε εκείνος. Κάθε μέρα, μετά από κάθε προπόνηση, γυρνούσε σπίτι και κατέγραφε όσα είχε δει. Τα στοιχεία που οφείλει να έχει ένας ηγέτης, τις πιθανές τακτικές προσέγγισης, τις συναντήσεις της ομάδας. Καθετί που του κινούσε το ενδιαφέρον καταγραφόταν στο προσωπικό του tutorial: «πως να γίνω προπονητής». Το δούλευε μέσα του, ακόμα και ως παίκτης.

Είχε έναν απαράβατο κανόνα ο Άμπελ Φερέιρα. Να μην σταματά να μαθαίνει. Μέχρι να βγάλει την εμφάνιση της ομάδας και τα εξάταπα παπούτσια, μέχρι την τελευταία φορά που πάτησε γρασίδι ως ποδοσφαιριστής, επέμενε να μαθαίνει. Παράλληλα, τον μάγευε η ιδέα να κλωτσάει την μπάλα μέχρι την τέταρτη δεκαετία της ζωής του.Ένας τραυματισμός ήταν η αιτία για να ξεσκονίσει νωρίτερα από ότι υπολόγιζε εκείνα τα σημειωματάρια.

Τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Σπόρτινγκ; Στις 30 Απριλίου του 2011, μια ήττα από την Πόρτο με 3-2. Κόντρα στην Πορτιμονένσε ήταν στον πάγκο, μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν, δεν αγωνίστηκε ξανά. Δυσκολεύτηκε να αποδεχθεί το τέλος, όμως ο πόνος αποδείχθηκε ο πιο σκληρός αφέντης και του υπέδειξε την απόσυρση από την ενεργό δράση.

Και εκείνος; Εκείνος το είδε ως ευκαιρία. Ως μια μοναδική ευκαιρία να ξεκινήσει το ταξίδι στην προπονητική. Ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, θεωρείται ως ένας από τους πιο ανερχόμενους τεχνικούς της Γηραιάς Ηπείρου. Πιθανότατα ο καλύτερος ανερχόμενος Πορτογάλος.

Τιμητής του 4-3-3, λατρεύει το απόλυτα επιθετικό, ελκυστικό ποδόσφαιρο μα παραμένει ρεαλιστής. Για εκείνον ποτέ δεν αποτέλεσε δέλεαρ η πιθανότητα της επιβολής, όντας ο ισχυρός. Αυτή η σαγήνη του ακατόρθωτου, του αδύναμου, του αουτσάιντερ που βρίσκει τον τρόπο να φτάσει στην επιτυχία, αυτά τον εξίταραν.

Ξεκίνησε από τις Ακαδημίες της Σπόρτινγκ. Προωθήθηκε στην δεύτερη ομάδα. Στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα Ακαδημιών. Εν συνεχεία έφτασε στο Final 4 του UEFA Youth League. Η έλευση του Μπρούνο Καρβάλιο στην ομάδα της Λισαβόνας, σήμαινε ακόμα ένα «τέλος» στην καριέρα του. Ταυτόχρονα και μια νέα «αρχή».

Ανέλαβε το τιμόνι της Μπράγκα Β για τρεις σεζόν, έως ότου αναρριχηθεί στην πρώτη ομάδα. Συνέχιζε ανελλιπώς να γράφει στα σημειωματάρια του. Στην πορεία κατάλαβε ότι το πιο σημαντικό πράγμα, είναι να κερδίσεις τον σεβασμό και την εκτίμηση των παικτών σου. Να μπορείς να τους επικοινωνήσεις τί χρειάζεσαι από αυτούς.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο παράσημο του. Όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του… στάζουν μέλι. Για την νοοτροπία του, για τον τρόπο που επιβάλλεται χωρίς να χρειάζεται να γίνει… επιβλητικός. Για τον τρόπο που διαβάζει το παιχνίδι ανάλογα με τον εκάστοτε αντίπαλο και προετοιμάζει την ομάδα του με απόλυτη επίγνωση της θέσης της.

Ναι, δεν μπορεί να παίξει στα ίσα ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ, όμως το μόνο αδιαπραγμάτευτο, είναι η προσπάθεια. Η μόνη υποχρέωση είναι η κατάθεση του 100% των δυνατοτήτων. Και το αποτέλεσμα; Θα έρθει. Κι αν όχι; Θα συνεχίσει την καταγραφή στο σημειωματάριό του.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά του, βλέπουν πολλά κοινά στοιχεία με τον έτερο Πορτογάλο της Superleague, και προσεχώς μεγάλο του αντίπαλο, Πέδρο Μαρτίνς. Αρέσκονται αμφότεροι στο επιθετικό ποδόσφαιρο, στο πρέσινγκ, στην καλή  κυκλοφορία της μπάλας. Ο Φερέιρα όμως απολαμβάνει μεγαλύτερης εκτίμησης στη χώρα του, από ότι ο τεχνικός των Ερυθρόλευκων. Πιθανότατα, λόγω (και) της αξιόλογης πορείας του ως παίκτης (δεξί μπακ/χαφ) σε Γκιμαράες (19 συμμ.), Μπράγκα (47 συμμ.) και φυσικά Σπόρτινγκ (164).

Ως προπονητής, στην πρώτη του σεζόν στο τιμόνι της, η Μπράγκα τερμάτισε 4η, με συγκομιδή 75 βαθμούς, 24 νίκες, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες. Με 74 γκολ υπέρ, 29 κατά.  Πέρυσι, ο σύλλογος της πρωτεύουσα της επαρχίας Μίνιο, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα εκ νέου στην 4η θέση, με 67 βαθμούς συγκομιδή, 21 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες. Με 56 γκολ υπέρ, 37 κατά.

Όταν ο Φερέιρα ανέλαβε την Μπράγκα, μεγαλύτερή του φιλοδοξία ήταν να κατακτήσει το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Κάτι εκ των πραγμάτων δύσκολο μιας και αυτό είναι «προνόμιο» μονάχα πέντε ομάδων στην Πορτογαλία (Μπενφίκα, Πόρτο, Σπόρτινγκ, Μπελενένσες και Μποαβίστα). Εκείνος όμως το πίστευε. Όταν λοιπόν αποκαλύφθηκε η συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ, αυτό ήταν κάτι που απασχόλησε πολύ τους Ίβηρες, ίσως μείνει μια πικρία. Ίσως, όχι.

Στον ΠΑΟΚ, δεν έχουν ερωτηματικά. Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας Μάριο Μπράνκο που… έπαιξε το κεφάλι του καταθέτοντας στο τραπέζι το όνομα και το βιογραφικό του συμπατριώτη του έπαιξε τα ρέστα του και μαζί με τον ισχυρό άνδρα του συλλόγου Ιβάν Σαββίδη έκαναν τη ρελάνς και τώρα άπαντες περιμένουν να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής.

– Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1978 στην Πεναφίελ

– Έχει μεγάλες επιρροές από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

– Ως προπονητής της Μπράγκα, επέλεξε από την… ερυθρόλευκη αγορά τους Ντιόγκο Φιγκέιρας και Μπρούνο Βιάνα.

– Τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής δεν έχει δουλέψει ποτέ εκτός Πορτογαλίας.

– Έχει συνεργαστεί με τρεις παίκτες του Ολυμπιακού. Τους Ρουμπέν Σεμέδο (τον έχει χρησιμοποιήσει 23 φορές), Αχμέντ Χασάν (τον έχει χρησιμοποιήσει 35 φορές) και Ντανιέλ Ποντένσε (τον έχει χρησιμοποιήσει 4 φορές).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ