Πασχαλάκης: «Ο νέος ΠΑΟΚ θα έχει άλλο στυλ»

Πασχαλάκης: «Ο νέος ΠΑΟΚ θα έχει άλλο στυλ»

Ο διεθνής τερματοφύλακας του Δικέφαλου παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη από την Ολλανδία όπου προετοιμάζεται μαζί με την ομάδα.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης προετοιμάζεται στην Ολλανδία για την 3η του σεζόν στον ΠΑΟΚ και έχει υψηλούς στόχους όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Ο διεθνής τερματοφύλακας μίλησε στην εφημερίδα «Metrosport» για όλα τα θέματα του Δικέφαλου.

Αρχικά τόνισε: «Είμαι πολύ καλά, δόξα τω Θεώ έχω την υγεία μου και έχω την όρεξη να προσφέρω και άλλο στην ομάδα. Άφησα πίσω μου τις περσινές επιτυχίες από την επόμενη στιγμή κιόλας. Είναι στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάμε το τώρα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον”, σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε: “Ο πρώτος στόχος είναι να μπορέσουμε να “δέσουμε”, να αποκτήσουμε τη χημεία που είχαμε και πέρυσι. Έφυγαν ορισμένοι παίκτες, ήρθαν άλλοι και πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε γρήγορα να νιώσουν οικεία και φυσικά να μπούμε στην φιλοσοφία του νέου προπονητή».

– Είναι τόσο αλλαγμένα τα πράγματα σε σχέση με ό,τι έκανε ο Λουτσέσκου;

«Από όσα έχω καταλάβει από τις λίγες μέρες που είναι μαζί μας ο κ. Φερέιρα, είναι ένας προπονητής με ανοιχτό μυαλό, προσπαθεί να καταλάβει έναν-έναν ξεχωριστά τους παίκτες και έχω την εντύπωση ότι δεν είναι “κολλημένος” σε ένα σύστημα. Μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ομάδας, πιστεύω θα δείτε και άλλα συστήματα από εκείνον. Το 4-4-2 μπορεί να είναι το σύστημα που εφάρμοζε κυρίως στην προηγούμενη ομάδα του, δεν σημαίνει όμως ότι την επόμενη χρονιά θα παίζουμε απαραίτητα αυτό. Είμαστε τυχεροί που θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και νέα συστήματα με τον κ. Φερέιρα, είναι μεγάλο κίνητρο για μας και θα τα καταφέρουμε».

– Φαντάζομαι συμφωνείς ότι το πρώτο κομμάτι αφορά στην ψυχολογία. Η ομάδα είχε δεθεί με τον προηγούμενο προπονητή, χρειάζεται χρόνο για να γίνει το ίδιο με τον νέο;

«Θα συμφωνήσω ότι είχαμε δεθεί πάρα πολύ με τον κ. Λουτσέσκου, γι’ αυτό πετύχαμε ό,τι πετύχαμε. Θέλουμε χρόνο, δυστυχώς, όμως δεν υπάρχει μπόλικος και πρέπει άμεσα να καταλάβουμε τα “θέλω” του προπονητή μας και να “δέσουμε”. Ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρουμε».

– Είχατε τον χρόνο να μιλήσετε οι παίκτες μαζί του σε προσωπικό επίπεδο;

«Ο κ. Φερέιρα μας μίλησε έναν-έναν ξεχωριστά, θέλει να περάσει την δική του φιλοσοφία. Έτσι μίλησε και με μένα, μου εξήγησε τι θέλει να κάνω στο γήπεδο, είναι πολύ κοντά σ’ αυτά που θέλω εγώ να κάνω στο παιχνίδι. Θέλει πολύ ενεργό τον τερματοφύλακα. Για μένα ο γκολκίπερ είναι ο προπονητής μέσα στο γήπεδο, πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με την ομάδα και οι παίκτες να τον ακούνε. Η ομάδα αρχίζει από τον άσο…».

– Πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ είναι οι όμιλοι του Champions League. Εχετε την εμπειρία των προκριματικών από πέρυσι. Τι παραπάνω χρειάζεται για να τα καταφέρετε;

«Πέρυσι κάναμε έξι ματς στα προκριματικά και ήταν πολλά. Δυστυχώς, η θέση που έχει η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA δυσκολεύει πολύ την προσπάθεια των ομάδων για πρόκριση. Πρέπει να γίνει υπερπροσπάθεια από όλες τις ομάδες, όχι μόνο από τον ΠΑΟΚ. Αυτό που θέλω, είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη των προηγούμενων ετών, να περάσουμε νέα στοιχεία που μας ζητάει ο νέος προπονητής, όπως το πρέσινγκ ψηλά. Σ’ αυτό το επίπεδο η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Οφείλουμε να έχουμε υπέρ μας τις λεπτομέρειες και να είμαστε όσο το δυνατό πιο συγκεντρωμένοι».

– Οπαδοί άλλων ομάδων υποστηρίζουν ότι ο ΠΑΟΚ είναι κομήτης και φέτος δεν θα υπάρχει το “γυαλισμένο μάτι” των προηγούμενων ετών…

«Οι απαιτήσεις αυξάνονται, ο ΠΑΟΚ είναι Πρωταθλητής και πρέπει να το υποστηρίξει αυτό. Εμείς πρέπει να κάνουμε την ίδια σεζόν και καλύτερη, αυτό το “κλικ” που σας είπα. Πραγματικά, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση να χαίρεται κόσμος με τα πράγματα που κατακτάς. Είναι τεράστιος στόχος να έχουμε ξανά τις εικόνες πανηγυρισμών που ζήσαμε πέρυσι στο τέλος της σεζόν μετά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Δεν έχει την πολυτέλεια ο ΠΑΟΚ να αφήνει τίτλους πίσω του, πρέπει να κερδίζει τρόπαια για πάρα πολλά χρόνια. Δεν πρέπει να μείνουμε στο περσινό ξέσπασμα, αλλά στη διάρκεια που πρέπει να έχει αυτή η ομάδα. Δεν θα είμαι ικανοποιημένος αν σταθούμε σ’ αυτά που πέτυχε πέρυσι και πρόπερσι ο ΠΑΟΚ. Μ΄ ενδιαφέρει να πάρουμε τίτλους φέτος, του χρόνου, του παραχρόνου».

– Είναι φαβορί για τον τίτλο ο ΠΑΟΚ;

«Ως πρωταθλητής έχει ένα πλεονέκτημα, αλλά δεν υπάρχει φαβορί. Όλες οι ομάδες ξεκινάνε από την ίδια θέση. Πρέπει από το πρώτο ως το τελευταίο ματς να είμαστε συγκεντρωμένοι. Και επιπλέον, να βάλουμε και άλλα πράγματα στη σκέψη μας όταν αγωνιζόμαστε. Αρχής γενομένης από το Champions League πρέπει να πετύχουμε πράγματα».

-Θα είναι πιο επιθετικός ο ΠΑΟΚ με όσα βλέπεις από τον νέο προπονητή;

«Δεν ξέρω αν θα είναι πιο επιθετικός, σίγουρα θα έχει άλλο στυλ. Σιγά-σιγά μαθαίνουμε τα “θέλω” του. Άλλη νοοτροπία, άλλη φιλοσοφία, πιστεύω ότι κυλώντας ο χρόνος θα μάθουμε ακριβώς αυτά που ζητά».

– Η βασική διαφορά σε σχέση με τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου ποια πιστεύεις ότι θα είναι;

«Είναι δύσκολο να το απαντήσω, γιατί είναι ακόμη νωρίς να καταλάβω τι θέλει ο προπονητής από εμάς. Και από πλευράς συστήματος και από πλευράς πρέσινγκ ψηλά, θα είναι σίγουρα διαφορετικός».

– Πολλοί λένε “ο Πασχαλάκης τα έκανε όλα πέρυσι. Τι άλλο να παραπάνω να πετύχει;” Τι απαντάς;

«Ο στόχος μου είναι να γίνομαι καλύτερος καθημερινά. Φυσικά, μπορεί να γίνει καλύτερος ο Πασχαλάκης. Με τον κ. Σκιαθίτη δουλεύουμε σε όλα. Στα πόδια, στις εξόδους, στις αντιδράσεις, στα ρεφλέξ, σε όλα τα κομμάτια. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε δίπλα μας. Αν μπορέσω να γίνω ένα “κλικ” καλύτερος την επόμενη χρονιά, θα είμαι πολύ χαρούμενος. Μ’ αρέσει να βλέπω καθημερινή βελτίωση».

– Ο ανταγωνισμός στη θέση “1” έχει αυξηθεί;

«Και ο Ζίβκοβιτς και ο Μελίσσας και ο Συμεών (σ.σ. Παπαδόπουλος) είναι παιδιά που τους αρέσει να δουλεύουν. Ο υγιής ανταγωνισμός, μάς κάνει πάντα καλύτερους, ανεβαίνει το επίπεδο και ευελπιστώ να έχουμε την ίδια παρεΐτσα που είχαμε και με τον Ροντρίγκο (σ.σ. Ρέι) και με τον Παναγιώτη (σ.σ Γλύκο) που είναι εξαιρετικά παιδιά και τους εύχομαι τα καλύτερα».

– Το όνομά σου παίζει “σταθερά” σε μεταγραφικά σενάρια για ευρωπαϊκούς συλλόγους. Σ’ απασχολεί μία τέτοια προοπτική;

«Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στο να αντιμετωπίζεις πράγματα με τα οποία δεν πρέπει να ασχολείται ένας ποδοσφαιριστής. Είμαι τυχερός που έχω δίπλα μου τη γυναίκα μου (σ. σ. Αντριάνα Παπακωνσταντίνου) και με έχει προσγειωμένο στο 100%, στο να είναι το μυαλό μου μόνο στην ομάδα. Δεν ασχολούμαι με πράγματα που μπορούν να γίνουν στο μέλλον. Είναι τιμητικό όταν ένας σύλλογος ασχολείται με το όνομά σου, σημαίνει ό,τι έχεις κάνει κάτι καλό. Αυτό όμως που με απασχολεί τώρα είναι να βρεθούμε στο υψηλότερο επίπεδο ευρωπαϊκά, στους ομίλους του Champions League και αν έρθει κάποια πρόταση, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει πρώτα ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα έχει τον πρώτο λόγο. Υπάρχει άλλωστε και buy-out στο συμβόλαιό μου, δεν μπορώ να αποφασίσω μόνος».

-Ο ΠΑΟΚ έχει μάθει να ζει χωρίς Μαουρίσιο και Βιεϊρίνια;

«Εγώ δεν το έχω μάθει ακόμη (σ.σ. γέλια). Προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση, είναι πολύ σημαντικές οι απώλειες. Όταν ο Μαουρίσιο χτύπησε, για τα επόμενα τέσσερα-πέντε παιχνίδια κοίταζα προς τη θέση του και δεν μπορούσα να αντιληφθώ ότι δεν είναι εκεί. Υπήρχε τεράστια χημεία, του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη, ήξερα ότι όπως και να του πετάξω την μπάλα θα ήταν εκεί και θα γύριζε από όποια πλευρά ήθελε. Είναι πανέξυπνος παίκτης, πολύ τεχνίτης και μου έδινε αυτοπεποίθηση. Όσον αφορά στον Αντρέ, μιλάμε για τη σημαία της ομάδας. Είναι ένα κεφάλαιο μόνος του, ο αρχηγός μας. Πέρα από το ότι είναι φίλος μου και εκτός αγωνιστικού χώρου, με έχει βοηθήσει σε πάρα πολλούς τομείς. Χάρηκα τώρα που τον είδα, αλλά περιμένω να τον δω έτοιμο να μπαίνει στο γήπεδο. Εύχομαι και εκείνος και ο Μαουρίσιο να επιστρέψουν πολύ γρήγορα. Το καλό είναι ότι και ο Πόντους (σ.σ. Βέρνμπλουμ) αρχίζει σιγά-σιγά να μπαίνει με την ομάδα και έτσι πιστεύω όχι πολύ μακριά από τώρα να “κλείσουμε” το κεφάλαιο με τους τραυματισμούς».

– Αισθάνεσαι ότι είσαι από τους παίκτες που κουβαλάνε μεγαλύτερη ευθύνη στις πλάτες τους μετά την απουσία του Βιεϊρίνια και του Μαουρίσιο;

«Αισθάνομαι το ίδιο, γιατί και οι δύο είναι δίπλα μας. Είναι μέσα στα αποδυτήρια και βοηθάνε σε οτιδήποτε χρειαστεί η ομάδα. Κα εγώ προσπαθώ να συνεισφέρω, από την πλευρά μου».

– Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε όλο αυτό τον κόσμο που αποθέωνε, εσένα και τους συμπαίκτες σου πέρυσι στο Λευκό Πύργο στην Τούμπα ή όπου αλλού σας συναντούσε;

«Εύχομαι ο κόσμος να είναι δίπλα μας. Παίζουμε φιλικά προετοιμασίας και οι αντίπαλοι δεν πιστεύουν ότι έχουμε τόσο λαό δίπλα μας. Εύχομαι να βλέπω το γήπεδο κάθε εβδομάδα όπως και πέρυσι. Δίνει πολύ μεγάλο κίνητρο και χαρά να αγωνιζόμαστε μπροστά σε τόσο κόσμο. Πρέπει να δείχνουμε κάθε εβδομάδα τη δύναμή μας ως οπαδοί στην κερκίδα και ως ομάδα στο γήπεδο. Μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θα βλέπουν μια ομάδα που θα τα δίνει όλα σε κάθε ματς. Αυτό προσπαθώ να περάσω και σε κάθε συμπαίκτη μου ξεχωριστά. Νομίζω αυτό είναι το κλειδί για τις επιτυχίες».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ»

Ο 30χρονος γκολκίπερ αναφέρθηκε και στην Εθνική ομάδα που δεν άρχισε καλά την προσπάθεια για πρόκριση στα τελικά του EURO 2020. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το κλίμα είναι απίστευτο. Οι σχέσεις μεταξύ των διεθνών είναι τέτοιες που δεν μπορεί να πιστέψει ο κόσμος. Στην Εθνική υπάρχει πάρα πολύ καλό κλίμα. Ξέρω ότι προς τα έξω βγαίνει ακριβώς το αντίθετο, ότι δεν είναι καλά η Εθνική, αλλά δεν είναι έτσι. Ο Αλέξανδρος μπορεί να κάνει παρέα με έναν παίκτη του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Αρη, της ΑΕΚ. Όταν είσαι στην Εθνική, έχεις τον ίδιο στόχο. Εκπροσωπείς 11 εκατομμύρια λαού εντός συνόρων και πολλά ακόμη σε όλη την υφήλιο. Είναι τεράστια η ευθύνη. Δεν πήγαμε καλά στα τελευταία ματς, αλλά θεωρώ ότι με τη στήριξη του κόσμου που τον θέλουμε δίπλα μας, ελπίζουμε ότι θα ζήσουμε στο μέλλον στιγμές όπως αυτές του 2004. Τότε βγαίναμε στους δρόμους και χαιρόμασταν σαν μικρά παιδιά, γινόμασταν ένα. Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα. Είναι τεράστιος στόχος, με λυπεί όταν η Εθνική δεν πάει καλά, γιατί βγαίνει προς τα έξω ότι η χώρα μας δεν έχει καλό ποδόσφαιρο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ