Σούπερ Λιγκ με το βελάκι προς τα πάνω

Σούπερ Λιγκ με το βελάκι προς τα πάνω

Τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν πρόοδο. Και μια «σύνθεση» που μπορεί να προσφέρει ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Αρκεί…

Καλά δείγματα ως τώρα. Παραδόξως από όλους, με έναν τρόπο. Και για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια μια αίσθηση πως το πρωτάθλημα που έρχεται θα έχει μπόλικα ερωτηματικά με το… βελάκι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Τόσο για το δίδυμο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που από πέρσι σχημάτισε ένα δίπολο ανταγωνισμού, όσο και από εκείνους που λογικά θα είναι συνεπείς για το ραντεβού στα πλέι-οφ της Σούπερ Λιγκ.

Την ΑΕΚ του Καρντόσο που προσπαθεί να κάνει δικό της ένα διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου σε σχέση με τα προηγούμενα και μπόρεσε έστω και καθυστερημένα να κάνει δύο μεταγραφές (Βέρντε, Ολιβέιρα) που τις έχει «σημαδέψει» από καιρό.

Τον Άρη που πλέον είναι έτοιμος για να στεριώσει στις πρώτες θέσεις του πίνακα και που ποντάροντας στην περσινή του ομοιογένεια έκανε μια σειρά από κινήσεις που θεωρητικά ανεβάζουν τον πήχη της φιλοδοξία.

Ακόμη και τον Παναθηναϊκό που πλέον δεν βρίσκεται σε επίπεδο «πειραματικό» αλλά διαθέτει έναν κορμό από πέρσι τον οποίο θέλει να ενισχύσει με ποδοσφαιριστές καλύτερους από τους υπάρχοντες στον κύκλο του rotation.

Με τις δύο τελευταίες, να έχουν διατηρήσει τους προπονητές τους. Άρα και την φιλοσοφία τους.

Οι ομάδες βέβαια δεν είναι μόνο το σχέδιο τους ή το ρόστερ τους. Είναι οι αντοχές τους, η διαχείριση των καταστάσεων, είναι τα αποτελέσματα, τα στεγανά των αποδυτηρίων. Είναι τα «αντανακλαστικά» τους όταν τα πράγματα θα ζορίσουν κλπ.

Για τέσσερις από τους πέντε λοιπόν το πρώτο ζόρι πλησιάζει και σίγουρα η κατάσταση που έρχεται μοιάζει ενδιαφέρουσα. Τα προκριματικά των κυπέλλων Ευρώπης. Εκεί που ουσιαστικά οι ελληνικές ομάδες πρέπει να πλάσουν έναν «αγωνιστικό χαρακτήρα» διαφορετικό από εκείνον που θα τους φέρει πιο κοντά στην επιτυχία σε ότι αφορά στο εγχώριο εγχείρημα τους. Τουλάχιστον με βάση το manual, γιατί τις δύο τελευταίες σεζόν το πρωτάθλημα το κατέκτησαν ομάδες που δεν είχαν «ελληνικό προσανατολισμό» στο παιχνίδι τους.

Η ΑΕΚ 2017-18 με τα 50 γκολ σε 30 αγωνιστικές. Και ο αήττητος ΠΑΟΚ 2018-19 που πάτησε πάνω στην compact συνοχή του και στο γεγονός ότι δεν δέχονταν εύκολα γκολ, περισσότερο από ότι στο επιθετικό του ταλέντο και την ικανότητα «δημιουργίας».

Και οι δύο Δικέφαλοι βέβαια με τις επιλογές προπονητών που έκαναν φέτος, φαίνεται ότι την συγκεκριμένη συνθήκη την αποχωρίζονται. Η ΑΕΚ συνειδητά μιας και η αλλαγή στον πάγκο ήταν δική της απόφαση, ο ΠΑΟΚ υποχρεωτικά καθώς ο Λουτσέσκου αποφάσισε να κινήσει προς άλλες πολιτείες.

Πλέον τα κλειδιά τα έχουν δύο τεχνικοί που παραπέμπουν σε αυτό που έχει ο Ολυμπιακός με τον Μαρτίνς. Της ίδιας σχολής, σχεδόν της ίδιας γενιάς, με τις ίδιες βασικές αρχές στο παιχνίδι τους. Με εμπιστοσύνη σε πολλούς δημιουργούς, και επιθετικούς σχηματισμούς που απαιτούν στις μεγάλες κατοχές μπάλας την συμμετοχή όλου του «πλάτους» που προσφέρει το γήπεδο.

Ο Καρντόσο ήδη με μια διαδρομή σε καλύτερα πρωταθλήματα από αυτά της Πορτογαλίας. Ο Αμπέλ με «συστατική επιστολή» που παραπέμπει σε κάποιον που τα επόμενα χρόνια θα τον δούμε λογικά και εκείνον στο υψηλότερο επίπεδο. Όπως συνέβη με τον Ζαρντίμ και τον Μάρκο Σίλβα.

Λογικά οι τρεις αυτές ομάδες, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ θα μοιάζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στον τρόπο παιχνιδιού τους. Στην προσέγγιση, την φιλοσοφία τους. Και τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσει το ατομικό ταλέντο. Και του προπονητή, και των ποδοσφαιριστών.

Με βάση τα παραπάνω ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει ένα προβάδισμα, καθώς ο Μαρτίνς συνεχίζει την δουλειά του δεύτερη σεζόν, ενώ οι δύο συμπατριώτες του είναι στην αρχή. Η δεύτερη σεζόν είναι προνόμιο. Είναι «κεφάλαια» μπροστά, σε θέματα τακτικής και απορρόφησης δεδομένων. Γίνονται πράγματα που δεν χρειάζεται να τα πεις δεύτερη φορά.

Από την άλλη όμως οι Πειραιώτες έχασαν τον Φορτούνη μίνιμουμ για μισή σεζόν. Και δεν… έχασαν το προνόμιο να απολαμβάνουν την εποχή όπου το περιβάλλον για εκείνους είναι τουλάχιστον εχθρικό σε ότι αφορά στην ΕΠΟ και –κυρίως- την ΚΕΔ. Κάτι που ως οργανισμός οι Ερυθρόλευκοι το έχουν ήδη στο μυαλό τους. Που τους προκαλεί έναν εκνευρισμό. Ένα βάρος που οι βασικοί τους ανταγωνιστές προφανώς δεν το νιώθουν.

Ας μην φτάσουμε όμως από τώρα ως εκεί.

Προηγούνται οι… ασκήσεις των προκριματικών. Για τον Ολυμπιακό άμεσα. Για τους άλλους δύο λιγάκι αργότερα.

Και όλοι τους έχουν το ίδιο μίνιμουμ στόχων. Την παρουσία στους ομίλους του Σεπτέμβρη. Αυτή η ζύμωση θα προσθέσει σίγουρα επιπλέον δεδομένα στην κουβέντα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ