Σούπερ Λιγκ: Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ… και οι άλλοι (pics)

Σούπερ Λιγκ: Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ… και οι άλλοι (pics)

Η Super League είναι έτοιμη για εκκίνηση, με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να υπόσχονται μια μεγάλη μάχη για τον τίτλο, την ΑΕΚ να ακολουθεί και τους Παναθηναϊκό, Άρη να παρουσιάζονται ενισχυμένοι. To10.gr παρουσιάζει τους «μονομάχους» του Big-5 του πρωταθλήματος.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-2020 επιστρέφει δυναμικά, με τη μάχη του τίτλου να είναι εκείνη που αναμένεται να καθηλώσει τους φιλάθλους. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αποτελούν τα δύο μεγάλα φαβορί ως ανταγωνιστές της κορυφής, με τους μεν «ερυθρόλευκους» να θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή ύστερα από δύο χρόνια και τον δε «δικέφαλο» να φιλοδοξεί να επαναλάβει την περσινή του πορεία.

Η ΑΕΚ των πολλών αλλαγών επιθυμεί να παρουσιαστεί ανταγωνιστική, ενώ Παναθηναϊκός και Άρης, ενισχυμένοι σε σχέση με πέρσι, θέλουν να προσθέσουν το απαιτούμενο «αλατοπίπερο» του φετινού πρωταθλήματος. To10.gr σε βάζει με μια γρήγορη ματιά στους «μονομάχους» του πρωταθλήματος, αρχίζοντας από το Big-5.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του, επιστρέφοντας στην κορυφή της Ελλάδας έπειτα από 34 χρόνια, κάνοντας παράλληλα και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Το επίτευγμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος για πρώτη φορά μετά το 1964, έχοντας την καλύτερη άμυνα και τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες.

Ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας, Ραζβάν Λουτσέσκου, αποχώρησε ύστερα από δύο χρόνια, με προορισμό την Σαουδική Αραβία, με την διοίκηση να βρίσκει τον αντικαταστάτη του, στο πρόσωπο του τεχνικού της Μπράγκα, Αμπέλ Φερέιρα. Ο 41χρονος τεχνικός έχει το δύσκολο έργο να ξεπεράσει τον επιτυχημένο προκάτοχό του, κάτι που μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Οι Θεσσαλονικείς δεν κατάφεραν να περάσουν στους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έδειξαν πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο με τον Άγιαξ, πλησιάζοντας στο θαύμα. Στα πλέι-οφ του Europa League, με αντίπαλο την Σλόβαν Μπρατισλάβας, ο «δικέφαλος» ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι, ελπίζοντας να ανατρέψει το αποτέλεσμα, για να μην μείνει εκτός Ευρώπης.

Όσον αφορά το ρόστερ αποχώρησαν λίγοι παίκτες του βασικού κορμού, με την ομοιογένεια της ομάδας να αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο της επιτυχίας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης εύχεται να επαναλάβει την περσινή επιτυχημένη σεζόν, με τον ΠΑΟΚ να δείχνει ότι θα «κονταροχτυπηθεί» με τον Ολυμπιακό για την κορυφή.

ΗΡΘΑΝ: Αουγκούστο, Στοχ, Εσίτι, Ζίβκοβιτς, Μιχάι, Σοάρες, Μελίσσας, Κάτσε, Μελιόπουλος

ΕΦΥΓΑΝ: Κουλούρης, Σάχοφ, Κάνιας, Ολιβέιρα, Ενρίκε, Κίτσιου, Γλύκος, Μαλεζάς, Χατζηϊσαίας, Μιχόγιεβιτς, Μυστακίδης, Λύρατζης, Χαρίσης, Σιαμπάνης, Ρέι, Καρέλης, Τόσκα, Τσαούσης, Δεληγιαννίδης, Γκαργκαλατζίδης

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό των 44 τίτλων, τότε η λέξη πρωτάθλημα, είναι «μονόδρομος». Δύο χρόνια μακριά από την κορυφή είναι πολλά για το μέγεθος των Πειραιωτών, οι οποίοι έχουν όλα τα φόντα για να επιστρέψουν στην κορυφή τη φετινή χρονιά. Την περσινή σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι», υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς τερμάτισαν πέντε βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, αλλά «έθελξαν» με το ποδόσφαιρο που παρουσίασαν στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δόθηκε εμπιστοσύνη για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στον Πορτογάλο προπονητή, με τη διοίκηση να δικαιώνεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να εντυπωσιάσει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη στα προκριματικά του Champions League, ξεπερνώντας με χαρακτηριστική άνεση τα εμπόδια των Βικτόρια Πλζεν και Μπασακσεχίρ. Στον πρώτο αγώνα μάλιστα για τα πλέι-οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 4-0 την Κρασνοντάρ, αποτέλεσμα που τους έφερε μια ανάσα από την επιστροφή στους ομίλους του Champions League.

Όλα αυτά χωρίς τον ηγέτη της ομάδας και καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή, Κώστα Φορτούνη, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού και θα χάσει τη μισή χρονιά. Παρά την απουσία του αρχηγού, όμως, ο Ολυμπιακός διαθέτει εξαιρετικές μονάδες, παρουσιάζει ομοιογένεια, καθώς διατηρήθηκε ο περσινός «κορμός», ενώ ενισχύθηκε με εξαιρετικούς παίκτες όπως ο Ρούμπεν Σεμέδο, ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Ελ Αραμπί. Στο λιμάνι έχουν βάλει σκοπό να πουν «αντίο» στην ανομβρία των τελευταίων δύο χρόνων εντός συνόρων και το τέλος της χρονιάς να τους βρει «αγκαλιά» με το νταμπλ, έχοντας πάντοτε στο νου τους και την ευρωπαϊκή καταξίωση.

ΗΡΘΑΝ: Βαλμπουενά, Σουντανί, Μπρούνο, Ντουρμισάι, Κάιπερς, Ρούμπεν Σεμέδο, Σιαμπάνης, Μπα, Ραντζέλοβιτς, Ελ Αραμπί, Αλέν, Μάρκοβιτς

ΕΦΥΓΑΝ: Χασάν, Σολδάνο, Γιαννιώτης, Νάτχο, Μάνος, Σάλιακας, Γούτας, Νικολάου, Χουτεσιώτης, Ένγκελς, Ευαγγέλου, Ντίας, Μιράντα, Λοντίγκιν, Μανθάτης, Ιγκόρ Σίλβα, Κάιπερς, Σιαμπάνης

 

 

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ μετά την επιστροφή στην κορυφή το 2018, πραγματοποίησε πέρσι μια χρονιά- πισωγύρισμα. Η «Ένωση» έμεινε χωρίς τίτλο, τερμάτισε στην τρίτη θέση, 23 ολόκληρους βαθμούς μακριά από την κορυφή, κινδυνεύοντας να χάσει τη θέση της από τον Ατρόμητο. Επηρεασμένη από την συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έχασε τους στόχους της από νωρίς, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να δίνει τη θέση του στον Μανόλο Χιμένεθ.

Την φετινή σεζόν, ο Μανόλο αποχώρησε για τρίτη φορά από την ΑΕΚ, με τον Μιγκέλ Καρντόσο να τον διαδέχεται. Η ήττα από την Τράμπζονσπορ στο ΟΑΚΑ, στα πλέι- οφ του Europa League έφερε τα πρώτα «σύννεφα» για τον Ισπανό τεχνικό, ο οποίος δείχνει από νωρίς να χάνει την εμπιστοσύνη της ομάδας. Ο Καρντόσο θέλει να εφαρμόσει μια επιθετική φιλοσοφία αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο έχει και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να το επιτύχει.

Οι αλλαγές στο φετινό ρόστερ είναι αρκετές, με τον «δικέφαλο» να χρειάζεται αρκετό χρόνο για να γίνει ομάδα. Το ποδόσφαιρο όμως εξαρτάται και από τα αποτελέσματα, τα οποία είναι απαραίτητα για να μην υπάρξει περισσότερη γκρίνια. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με το γήπεδο να δημιουργεί ακόμα περισσότερες προσδοκίες στους φιλάθλους της. Στόχος είναι το πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα η «Ένωση» ξεκινά πιο πίσω από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

ΗΡΘΑΝ: Παουλίνιο, Ολιβέιρα, Ζεράλντες, Βέρντε, Βράνιες, Αθανασιάδης, Σιμάο, Σαμπανάτζοβιτς, Ντέλετιτς, Μοράν, Γιακουμάκης.

ΕΦΥΓΑΝ: Μπογέ, Πόνσε, Γιαννίκογλου, Λαμπρόπουλος, Άλεφ, Γκάλο, Μπακασέτας, Γιαννιώτας, Γιαννούτσος, Κορνέζος.

 

ΑΡΗΣ

Ο Άρης, την περσινή σεζόν, πραγματοποίησε έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο υπό τις οδηγίες του Σάββα Παντελίδη που τον οδήγησαν στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Παρά την μεγάλη του προσπάθεια στα προκριματικά του Europa League δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μόλντε και αποκλείστηκε από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Στόχος της ομάδας μετά την περσινή ικανοποιητική σεζόν είναι το «πλασάρισμα» στην πεντάδα της βαθμολογίας, με τον ανταγωνισμό όμως να είναι ακόμα μεγαλύτερος φέτος. Κάτι λιγότερο από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη θα είναι αποτυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε αύξηση του μπάτζετ και ότι στην ομάδα κατέφτασαν ποδοσφαιριστές όπως ο Μπράουν Ιντέγιε, ο Ντάνιελ Σούντγκρεν και ο Ντάνιελ Μαντσίνι.

Η μεγαλύτερη απώλεια από τα περσινά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην πορεία της ομάδας είναι ο Ματέο Γκαρσία, ο οποίος αναπληρώθηκε από τον Σάσα Λούκας. Ο Σάββας Παντελίδης θέλει να δημιουργήσει μια συμπαγή ομάδα, η οποία θα είναι ταχύτατη στην κόντρα και το στοίχημα είναι να «δέσει» τα νέα πρόσωπα με τους λεγόμενους «παλιούς».

Βασιζόμενος στο «κάστρο» του και με τη βοήθεια του κόσμου, ο οποίος έχει δώσει σημαντικό παρών στα διαρκείας, ο Άρης επιθυμεί να βρει σταθερότητα, ώστε να αποδείξει ότι έχει επιστρέψει για τα καλά στην «ελίτ» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΗΡΘΑΝ: Μπράουν Ιντέγε, Σάσα Λούκας, Λίντσεϊ Ροζ, Φαμπιάν Έμαν, Ντάνιελ Σούντγκρεν, Ντάνιελ Μαντσίνι, Λόρενς Ντε Μποκ

ΕΦΥΓΑΝ: Μανώλης Σιώπης, Γιώργος Βαλεριάνος, Ματέο Γκαρσία, Αλεξ Μενέντεθ, Λευτέρης Ιντζόγλου, Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Καντιμοίρης, Κυριάκος Σαββίδης, Χάρης Σταμπουλίδης, Μπάμπης Παυλίδης, Δημήτρης Ανάκογλου

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στον Παναθηναϊκό θα θέλουν να διαγράψουν την περσινή σεζόν, κατά την οποία πραγματοποίησαν έναν πολύ καλό πρώτο γύρο και ένα απογοητευτικό δεύτερο μισό. Σε όλα αυτά βεβαίως συνετέλεσε και η απαγόρευση μεταγραφών, αλλά και το -6 με το οποίο ξεκίνησαν την σεζόν 2018-2019.

Ο Γιώργος Δώνης έδωσε τόπο στα νιάτα και το ίδιο θέλει να κάνει και φέτος, πλαισιώνοντάς τους με έμπειρους ξένους. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρατήσει τα πολυτιμότερα περιουσιακά του στοιχεία, όπως ο Χατζηγιοβάνης, ο Μπουζούκης και ο Μαυρομάτης, με τον Δώνη να περιμένει ακόμα περισσότερα από αυτούς τη δεύτερη χρονιά. Οι «πράσινοι» στα φιλικά παιχνίδια τους έδειξαν εξαιρετικό πρόσωπο, «γεμίζοντας» με ελπίδες τους φιλάθλους τους.

Ο Γιώργος Δώνης διαθέτει ένα νεανικό ρόστερ με αρκετούς ταλαντούχους παίκτες, οπότε το «στοίχημα» είναι η σταθερότητα, η οποία έλειψε πέρσι. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος το φετινό καλοκαίρι, στόχος του είναι να παρουσιάσει έναν Παναθηναϊκό, ο οποίος θα κάνει και πάλι πρωταθλητισμό, βάζοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων.

Ο σύλλογος μπορεί να είναι τιμωρημένος από την UEFA και να μην μπορεί να βγει στην Ευρώπη μέχρι το 2021, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνητρο για μια θέση στην πεντάδα. Από την περσινή ομάδα η σημαντικότερη απώλεια ήταν ο Κουλιμπαλί, ενώ από τις προσθήκες ξεχώρισαν εκείνες των Ζαχίντ, Κολοβού και Γιοάν Μολό.

ΗΡΘΑΝ: Νούνες, Ζαχίντ, Κολοβός, Μπεκ, Κόναν, Μολό

ΕΦΥΓΑΝ: Κουλιμπαλί, Άλτμαν, Σιφναίος, Βαλμάς, Κάτσε, Κουντουριώτης

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ