Παντελίδης: «Ο Άρης μπορεί να κάνει καλύτερα πράγματα από πέρσι»

Παντελίδης: «Ο Άρης μπορεί να κάνει καλύτερα πράγματα από πέρσι»

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» με αφορμή το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Στους στόχους του Άρη για τη σεζόν που μόλις άρχισε αναφέρθηκε ο Σάββας Παντελίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» πριν τη σέντρα της Super League. Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Θόδωρο Καρυπίδη, στην αποχώρηση του Ντίνου Διαμαντόπουλου από τη θέση του αθλητικού διευθυντή της ΠΑΕ και στη γενικότερη φιλοσοφία της ομάδας.

Τα όσα είπε στη συνέντευξη ο προπονητής του Άρη:

– Με τι συναισθήματα μπαίνει ο Σάββας Παντελίδης στο νέο πρωτάθλημα;

«Έχω μια πίστη ότι αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει καλύτερα πράγματα από πέρσι, να εξελιχθεί όπως πρέπει να είναι το πλάνο του κάθε προπονητή. Θα ήταν ακόμη καλύτερα αν είχαμε περάσει την Μόλντε αλλά η προσπάθεια που έγινε μου δίνει δύναμη και να πιστεύω ότι η ομάδα θα είναι δυνατή».

– Τα συνεχόμενα παιχνίδια στην Ευρώπη και οι δύσκολες μετακινήσεις σου επέτρεψαν να δουλέψεις όπως θα ήθελες;

«Τον τελευταίο μήνα χάθηκαν επτά σοβαρές προπονητικές μονάδες. Από την άλλη το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δούλεψε αρκετά καλά και θεωρώ ότι αυτό το κενό που είχαμε θα μπορέσουμε να το καλύψουμε μετά την 2η αγωνιστική με την διακοπή και να κλείσουμε κάποιες τρύπες που έχουμε».

– Δηλαδή, τον Άρη απόλυτα έτοιμο να τον περιμένουμε μετά την πρώτη διακοπή;

«Αυτός ο Άρης είναι καθαρά θέμα αποτελεσμάτων. Όσο η ομάδα παίρνει αποτελέσματα τόσο καλύτερη θα είναι και η επόμενη μέρα. Είναι μια ομάδα που στηρίζεται στην ψυχολογία και αν αρχίσει να μεταδίδει από μέσα προς τα έξω έναν ενθουσιασμό αυτός ξαναγυρίζει από την εξέδρα και είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να κάνει καλύτερα πράγματα από πέρσι».

– Ποια θα είναι η φιλοσοφία που θα χαρακτηρίζει τον φετινό Άρη;

«Κοντά στον περσινό αλλά με κάποιες διαφορές με κάποιους παίκτες και τα χαρακτηριστικά τους. Να έχει δηλαδή τον έλεγχο του αγώνα για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί και σε όσα παιχνίδια μπορεί, να μπορεί να βγάλει αρκετούς παίκτες στην επίθεση αλλά και να πιέσει τον αντίπαλο σε αρκετά μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού».

– Πέρσι ένα πρόβλημα του Άρη ήταν τα αποτελέσματα στα μεγάλα παιχνίδια. Φέτος θα διαφοροποιηθεί αυτό;

«Είναι δυο κομμάτια για μένα. Ένα είναι αυτό και ένα ακόμη να κερδίσουμε περισσότερους βαθμούς στην έδρα μας γιατί οι 16 χαμένοι βαθμοί πέρσι είναι μεγάλο νούμερο για μια έδρα σαν την δική μας. Αυτά είναι δυο από τα στοιχήματα για μένα στον φετινό Άρη».

– Είχες το πλεονέκτημα ότι τελείωσες τη σεζόν στον πάγκο και άρα ήξερες τις ανάγκες της ομάδας. Σε ποιο βαθμό αυτές ικανοποιήθηκαν;

«Η προσθήκη νέων παικτών έχει πάντα να κάνει και με το οικονομικό. Έτσι όπως ήμαστε αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η ομάδα έχει ενισχυθεί εκεί που πρέπει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Οπωσδήποτε υπάρχουν 2-3 κενά που είναι ορατά. Χρειαζόμαστε ένα παίκτη στην μεσοεπιθετική γραμμή (σ.σ. Μαντσίνι), ένα αριστερό μπακ… χθες και πρέπει να συμπληρωθεί η τριάδα των τερματοφυλάκων. Ίσως αν πάνε όλα καλά να χρειαζόμαστε και ένα ακόμη στόπερ».

– Αρκετά νέα πρόσωπα. Είσαι ικανοποιημένος από την προσαρμογή τους ή περιμένεις περισσότερα πράγματα;

«Περιμένω. Όχι από όλους. Από κάποιους θα περίμενα μεγαλύτερη βελτίωση, από κάποιους πήρα πιο γρήγορα πράγματα».

– Πέρσι σε μεγάλο βαθμό η ομάδα στηρίχτηκε στις πετυχημένες επιλογές στις δυο μεταγραφικές περιόδους. Να περιμένουμε και φέτος ανάλογο ποσοστό επιτυχίας;

«Νομίζω ναι. Έγιναν με πολύ προσοχή, με πολύ σκέψη και θα είναι υψηλό το ποσοστό».

– Σου λείπει κάποιο από τα παιδιά που έφυγαν;

«Ασφαλώς τα παιδιά που έχω σήμερα είναι τα καλύτερα και το λέω και στους ίδιους και στον εαυτό μου. Ένα ερωτηματικό που έχω είναι αν θα μου λείψουν τα γκολ του Ματέο γιατί για ακραίο δέκα γκολ είναι πολλά. Η δεινότητα που είχε είναι κάτι που μπορεί να μου λείψει. Η ομάδα μεσοαμυντικά μπορεί και θα είναι καλύτερη. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει περισσότερες προσπάθειες για γκολ».

– Η αποχώρηση του Διαμαντόπουλου που ήταν πολύ στενός σου συνεργάτης στο αγωνιστικό επηρεάζει την ομάδα και εσένα προσωπικά λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος;

«Μαζί του η συνεργασία ήταν άψογη, για μένα ανέβασε επίπεδο τις επιλογές που είχα μέχρι τώρα, βοηθούσε σε όλα τα προβλήματα. Πρώτα από όλα είναι φίλος και ξέρω την προσπάθεια που έκανε για να έρθω. Σαν συνεργάτης ήταν σοβαρός, υπεύθυνος, έντιμος, με πολλές γνώσεις και γνωριμίες σε αυτό που κάνει και ξεκάθαρο πλάνο από την αρχή μέχρι το τέλος και έτοιμος να το υπερασπιστεί με οποιοδήποτε κόστος. Υπάρχει ένα κενό αυτή τη στιγμή, αλλά η ομάδα είναι πάνω από όλους μας και πρέπει να προχωρήσει».

– Σε ταρακούνησε καθόλου η αποχώρησή του;

«Ναι».

– Πέρσι πολλές φορές είχες αναφερθεί αρκετές φορές σε θέματα λειτουργίας της ομάδας. Είσαι ικανοποιημένος από το επίπεδο παροχών φέτος;

«Εάν μετρήσουμε το μέγεθος του Άρη έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Αν μετρήσουμε πως ήταν πέρσι όμως έχει κάνει τεράστια άλματα και δεν έχει καμία σχέση ο τωρινός με αυτόν που ξεκίνησε πέρσι την προετοιμασία σε οργάνωση και στελέχωση».

– Έγινε πολύ κουβέντα κόουτς για τις μετακινήσεις της ομάδας σε Κύπρο και Νορβηγία. Ήταν τελικά τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί ο κόσμος αδυνατεί να το καταλάβει…

«Ήταν! Όταν πηγαίνεις για ένα σημαντικό ματς, το μυαλό όλων πρέπει να είναι εκεί. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν είχαμε 100% την απαιτούμενη συγκέντρωση…»

«Κρίνεσαι κάθε εβδομάδα»

– Ο αποκλεισμός από την Μόλντε έτσι όπως ήρθε θα πεισμώσει την ομάδα; Ή μήπως θα την επηρεάσει;

«Αυτό που έχω κρατήσει είναι η εβδομάδα ανάμεσα στα δυο παιχνίδια. Αυτό που προσπαθήσαμε να περάσουμε στους παίκτες ήταν ότι χάσαμε από μια ομάδα που δεν μας εντυπωσίασε, ότι έχουμε δυνατότητες να κάνουμε το ίδιο. Η αντίδραση που έδειξαν είναι το πιο σημαντικό. Ότι εφόσον είναι συγκεντρωμένοι και όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν τον στόχο. Αυτός είναι και ο οδηγός για το πρωτάθλημα και η απάντηση σε τυχόν δυσκολίες πριν από τα παιχνίδια ή κατά τη διάρκεια. Θα το κρατήσω όλη τη χρονιά γιατί θα υπάρξουν τέτοιες στιγμές μέσα στη σεζόν».

– Πέρσι η σχέση σου με τον κόσμο πέρασε από διάφορα στάδιο; Νιώθεις ότι έχεις πλέον την αποδοχή και την εκτίμηση ή ότι κρίνεσαι σε κάθε παιχνίδι;

«Είναι η δουλειά τέτοια που εξακολουθείς να κρίνεσαι κάθε εβδομάδα. Αν συνεχόμενα παίζεις καλά ή άσχημα το ποσοστό αλλάζει. Η σχέση που έχεις κάθε προπονητής του Άρη με τον κόσμο είναι σαν να μεγαλώνεις ένα άγριο θηρίο. Το έχεις δίπλα σου και μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιονδήποτε αντίπαλο. Απλά δεν ξέρεις ποια θα είναι η στιγμή που θα γυρίσει να σε δαγκώσει. Δεν θυμάμαι κάπου να πήγα και να με υποδέχτηκαν με λουλούδια. Είναι ένα παράπονο που έχω γιατί τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε πετύχει σημαντικά πράγματα και εγώ και το τιμ μου που προπονητές έξω να μην τα έχουν πετύχει».

– Ποιο είναι το «ταβάνι» για τον Σάββα Παντελίδη;

«Δεν υπάρχει… Είπα και ίσως παρερμηνεύτηκε ότι το ματς με την Μόλντε ήταν το σημαντικότερο για μένα. Μέχρι τώρα όμως γιατί αν δεν έχεις όνειρα δεν μπορείς να πετύχεις πράγματα. Μου συνέβη και πέρσι στο διάστημα που η ομάδα δεν πήγαινε καλά, το πρόβλημά μου το μεγάλο ήταν ότι δεν μπορούσα να ονειρευτώ την ομάδα μου πως θα είναι όταν παίξει καλά. Μετά την έφερα εκεί που ήθελα και μπορούσα να ονειρευτώ!»

Τα δάκρυα με Μόλντε

– Σε έχουμε δει στον πάγκο σε διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις. Με την Μόλντε σε είδαμε να δακρύζεις για πρώτη φορά. Τελικά ο Παντελίδης είναι χαρούμενος στον πάγκο του Άρη;

«Είναι αυτό που είπαμε για το θηρίο. Είμαι χαρούμενος αλλά ξέρω ότι η ζωή του προπονητή είναι πολλές λύπες και λίγες χαρές. Για αυτό και τα συναισθήματά μου δεν είναι ακραία. Μισώ την ήττα περισσότερο από όσο χαίρομαι τη νίκη και αυτό με κάνει συγκρατημένο».

– Εκπτώσεις έχεις κάνει όσο είσαι στον πάγκο της ομάδας;

«Εκπτώσεις δεν γίνονται ποτέ και δεν θα κάνω τώρα. Από τις περισσότερες ομάδες που έχω δουλέψει έχω παραιτηθεί γιατί κάτι δεν μου άρεσε. Όσον αφορά το αγωνιστικό, δεν με νοιάζει πως λέγεται αυτός που παίζει, γιατί τα πάντα έχουν να κάνουν με την εβδομαδιαία δουλειά.

Αυτοί που δουλεύουν πρέπει να ανταμείβονται και έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι στην ενδεκάδα. Μέσω βίντεο αναλύεται ποιος δουλεύει και ποιος όχι. Αυτό πολλές φορές με έχει οδηγήσει να μην είναι στο ματς η καλύτερη επιλογή. Το μεγαλύτερο προσόν που πρέπει να έχει ένας προπονητής είναι να είναι δίκαιος και δεν το αλλάζω παρότι έχω χάσει παίκτες έτσι. Αυτός είμαι…»

«Γνώμονας το καλό του Άρη»

– Ποια είναι η σχέση σου με τον Θόδωρο Καρυπίδη;

«Έχουμε μια πολύ καλή επαγγελματική σχέση. Στις νίκες χαιρόμαστε το ίδιο και στα ατυχή αποτελέσματα ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει για να μην επαναληφθούν με γνώμονα και οι δύο το καλό του Άρη».

«Καλύτερη συγκομιδή στην έδρα και… κύπελλο»

– Είπες ότι η ομάδα μπορεί φέτος να κάνει περισσότερα πράγματα. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

«Να έχει καλύτερη συγκομιδή στην έδρα της και καλύτερη παρουσία στα μεγάλα ματς. Και θέση ή θέσεις μπορεί να ανέβει στο πρωτάθλημα αλλά και να έχει καλύτερη πορεία στο κύπελλο. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο που θέλουμε να παίξουμε υπάρχουν κάποια πράγματα που επιδέχονται βελτίωσης, όπως τις παιδικές αφέλειες που είχαμε και μας στοίχισαν άσχημες ήττες, όπως ότι δεν πήραμε βαθμό στο Λεκανοπέδιο».

– Από σχηματισμούς τι να περιμένουμε;

«Το περσινό 4-2-3-1 ή το 4-3-3 σε περίπτωση που κάποια παιδιά που πήραμε για αυτό το σύστημα είναι καλύτερα. Ακόμη και το 4-4-2 είναι στην καθημερινότητά μας, έχουμε παίξει με την Μόλντε έτσι σε κάποια διαστήματα. Δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες αλλαγές. Δεν είναι η ομάδα φτιαγμένη για πολλά πράγματα ακόμη…»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ