Ο… κανονικός προπονητής Γκουστάβο Πογέτ και η αλλαγή φιλοσοφίας (ξανά)

Ο… κανονικός προπονητής Γκουστάβο Πογέτ και η αλλαγή φιλοσοφίας (ξανά)

Ο Γκουστάβο Πογέτ φαντάζει το φαβορί για να διαδεχτεί τον Μιγκέλ Καρντόσο στον πάγκο της ΑΕΚ και ο ερχομός του θα σημάνει για ακόμη μία φορά αλλαγή φιλοσοφίας. Τα θετικά και τα αρνητικά ενός κανονικού κατά τα άλλα προπονητή.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε συζητήσεις με την πλευρά του Μιγκέλ Καρντόσο για τη λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών και οι «κιτρινόμαυροι» ήδη φορτσάρουν για την αντικατάσταση του Πορτογάλου τεχνικού. Το όνομα του Γκουστάβο Πογέτ ήρθε στην επικαιρότητα λίγες ώρες μετά την ήττα από την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και φαίνεται πως είναι ο επικρατέστερος για να καθίσει στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Ή για την ακρίβεια να ξανακαθίσει.

Ο Ουρουγουανός ιδιόρρυθμος προπονητής ήρθε στην ΑΕΚ τον Οκτώβρη του 2015 στη θέση του Τραΐανού Δέλλα και έκατσε στον πάγκο της Ένωσης μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 όταν και απομακρύνθηκε από τον πάγκο ύστερα από απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη. Όχι λόγω αποτελεσμάτων. Το αντίθετο, στην ΑΕΚ ήταν ικανοποιημένοι με την πορεία της ομάδας, του προτάθηκε ανανέωση της συνεργασίας από τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας αλλά τελικά ο Πογέτ αποφάσισε να μην συνεχίσει στην Ενωση με τον Μελισσανίδη να προλαβαίνει τις εξελίξεις και να τον τελειώνει πρώτος, παραμονές του ημιτελικού με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αιχμές εκατέρωθεν ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί και μάλιστα η πρώτη επαφή με την πλευρά του Πογέτ έγινε αμέσως μετά την ήττα από την Τράμπζονσπορ δείγμα και του ότι ο Καρντόσο ήταν ουσιαστικά τελειωμένος ανεξαρτήτως αποτελέσματος με την Ξάνθη.

Όσον αφορά τον προπονητή Πογέτ είναι δεδομένο πως πρόκειται για έναν κανονικό προπονητή, με τα καλά και τα κακά του, που έχει κάποια δείγματα να δείξει. Ακόμη και στο μικρό, μόλις 5,5 μηνών πέρασμά του από την ΑΕΚ, άφησε το στίγμα του. 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες σε 28 ματς ήταν ο συνολικός του απολογισμός με… highlight βέβαια τις τρεις νίκες στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ με το ίδιο σκορ, 1-0.

Η ΑΕΚ το καλοκαίρι με την πρόσληψη του Καρντόσο ευαγγελίστηκε αλλαγή φιλοσοφίας, σε ένα πιο επιθετικό ποδόσφαιρο, βασισμένο στην κατοχή και στην ανάπτυξη από πίσω, βήμα βήμα μέχρι η μπάλα να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή. Η επιλογή Πογέτ ή κάποιου προπονητή με παρόμοιο στυλ, συνιστά για ακόμη μία φορά αλλαγή σχεδίου, φιλοσοφίας και στυλ γενικότερα της ομάδας καθώς δεν μπορεί κανείς να πει πως αποτελεί και την επιτομή του επιθετικού προπονητή.

Στην ΑΕΚ αλλά και στην καριέρα του γενικότερα, το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-3-3 ενώ σπανιότερα χρησιμοποιεί και το 4-2-3-1 με πρωταρχικό στόχο όμως το μηδέν παθητικό. Κάτι σε… Χιμένεθ δηλαδή. Δεν ήταν λίγες οι φορές εξάλλου επί θητείας του στην ΑΕΚ, που σε ματς που η Ένωση ήταν μπροστά στο σκορ με το σκορ ανοικτό, έβαζε και τρίτο στόπερ (συνήθως τον Λαμπρόπουλο) για να διασφαλίσει τη νίκη. Και όχι μόνο σε ντέρμπι αλλά και στα ματς με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας.

Τελευταία ομάδα του ήταν η Μπορντό την οποία ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2018 αλλά απολύθηκε τον Αύγουστο καθώς τα «έχωσε» δημόσια στη διοίκηση επειδή πούλησε τον Γκαετάν Λαμπόρντ χωρίς εκείνος να έχει συμφωνήσει με αυτή την πώληση.

Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας και το… κακό συνήθειο να λέει χωρίς φόβο αυτό που αισθάνεται, είναι μια κινητή «βόμβα» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Από την άλλη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν στην ΑΕΚ αποφασίσουν ότι αυτός είναι ο εκλεκτός θα έχουν υπολογίσει όλα τα παραπάνω άλλωστε υπάρχει και το μεταξύ τους ιστορικό οπότε ξέρουν τι θα περιμένουν.

Ένα από τα θετικά στοιχεία που θα μπορέσει να δώσει άμεσα στην ομάδα, είναι σίγουρα η αλλαγή ψυχολογίας και η τόνωση ηθικού των ποδοσφαιριστών της Ένωσης που μετά και τα χθεσινά και την κατακραυγή από τον κόσμο είναι στα τάρταρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ