Super League: Κουμάντο κάνουν οι Πορτογάλοι

Super League: Κουμάντο κάνουν οι Πορτογάλοι

Το φετινό πρωτάθλημα της Super League περιλαμβάνει 22 Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, με την κορυφαία ενδεκάδα τους να είναι ικανή να σηκώσει πρωτάθλημα.

Το ελληνικό πρωτάθλημα είχε πάντα μια σχέση λατρείας με την Ιβηρική χερσόνησο και συγκεκριμένα με την Πορτογαλία. Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές και προπονητές έχουν γράψει ιστορία στα ελληνικά γήπεδα και συνεχίζουν να το κάνουν. Πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν καταφέρει να κερδίσουν την κλήση τους στην Εθνική Πορτογαλίας, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τρεις παίκτες του Ολυμπιακού, τους Ζοσέ Σα, Ρούμπεν Σεμέδο και Ντάνιελ Ποντένσε (οι τρεις τους  μάλιστα κόστισαν 14 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτηθούν το φετινό καλοκαίρι). Το πρωτάθλημα της Super League περιλαμβάνει συνολικά 21 ποδοσφαιριστές και 3 προπονητές, φτιάχνοντας μία κανονική ομάδα.

Το10.gr σας παρουσιάζει την πορτογαλική παροικία των ελληνικών γηπέδων:

Τερματοφύλακας: Ζοσέ Σα

Ο Ζοσέ Σα αποτελεί τον «φύλακα- άγγελο» της εστίας του Ολυμπιακού, με τον 26χρονο τερματοφύλακα να αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον καλύτερο τερματοφύλακα του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι Ερυθρόλευκοι απέκτησαν το περσινό καλοκαίρι με τη μορφή δανεισμού τον 26χρονο γκολκίπερ από την Πόρτο.

Οι εμφανίσεις του στο Λιμάνι είναι εξαιρετικές, με τους Πειραιώτες να αγοράζουν τον περασμένο Μάιο τα δικαιώματα του Πορτογάλου από τους «δράκους» έναντι 2,5 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Σα έχει κάνει και φέτος εξαιρετική εκκίνηση και το κοινό των Ερυθρολεύκων μπορεί να αισθάνεται για ακόμα μία χρονιά ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια. Η κλήση του στην Εθνική Πορτογαλίας από την Φερνάντο Σάντος ήταν απλά η επιβράβευση…

Δεξιός μπακ: Παουλίνιο

Ο Παουλίνιο αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού για την ΑΕΚ, ύστερα από εισήγηση του πρώην πλέον προπονητή της Ένωσης, Μιγκέλ Καρντόσο. Ο 27χρονος δεξιός οπισθοφύλακας ήρθε από την πορτογαλική Τσάβες, υπογράφοντας για 2+1 χρόνια. Ο Παουλίνιο προορίζεται για αντικαταστάτης του Ροντρίγκο Γκάλο, ο οποίος έκλεισε τον κύκλο του στην ομάδα και παρά την αποχώρηση του Καρντόσο, είναι η πρώτη επιλογή για τη θέση του δεξιού μπακ.

Ο Πορτογάλος προέρχεται από τις ακαδημίες της Πόρτο, έχοντας αγωνιστεί επίσης σε Λεϊσόες, Μορεϊρένσε, Νασιονάλ Μαδέιρα, Μπράγκα και Τσάβες. Με 149 ματς στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος, οι ιθύνοντες της ΑΕΚ περιμένουν πολλά από τον Παουλίνιο και τα υπόλοιπα θα φανούν στο χορτάρι.

Αριστερός μπακ: Αντελίνο Βιεϊρίνια

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια την τελευταία μέρα των μεταγραφών του 2017, αποφάσισε να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, προκειμένου να εκπληρώσει το όνειρό του…να κατακτήσει με τον Δικέφαλο το πρωτάθλημα. Μπορεί την πρώτη χρονιά να μην τα κατάφερε, αλλά η σεζόν 2018-2019 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά του. Κατέκτησε ως αρχηγός του ΠΑΟΚ το νταμπλ, όντας ο MVP της ομάδας και οδήγησε τους Θεσσαλονικείς στην κορυφή της Ελλάδας έπειτα από 34 χρόνια.

Ο 33χρονος λίγο πριν τη λήξη του περσινού πρωταθλήματος υπέστη ρήξη χιαστού, αλλά είναι πεισμωμένος να επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός. O διεθνής Πορτογάλος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 120 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα, έχει ακόμα ένα χρόνο συμβολαίου με τους πρωταθλητές Ελλάδας και «κοσμεί» τη Super League με την παρουσία και το ήθος του.

Στόπερ: Ρούμπεν Σεμέδο

Ο Ρούμπεν Σεμέδο κατέφθασε στο Λιμάνι μέσα σε πλήρη δυσπιστία τόσο για το παρελθόν του, όσο και για τα 4,5 εκατ. που δαπανήθηκαν για χάρη του. Το ποσό αυτό ίσως και να φαίνεται μικρό μπροστά σε αυτά που συνεισφέρει ο 25χρονος στόπερ. Ο Σεμέδο είναι ο «βράχος» της άμυνας του Ολυμπιακού, οδήγησε με την ηγετική του παρουσία τους Ερυθρόλευκους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και στον Πειραιά τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Ο κεντρικός αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι, για τον οποίο η Βιγιαρεάλ το καλοκαίρι του 2017 εκταμίευσε 14 εκατ. για να τον αποκτήσει από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, φιλοδοξεί να γίνει ο νέος «Μέλμπεργκ», κερδίζοντας ήδη και την πρώτη του κλήση του στην προεπιλογή της Εθνικής Πορτογαλίας για τα προκριματικά του Euro. Ο Σεμέδο παρά το γεγονός ότι δεν έκανε ολόκληρη προετοιμασία, βρίσκεται σε beast mode και η συνέχεια προμηνύεται ακόμα καλύτερη.

Στόπερ: Φερνάντο Βαρέλα

Ο Φερνάντο Βαρέλα αγωνίζεται από το 2016 στον ΠΑΟΚ, προερχόμενος από την Στεάουα Βουκουρεστίου. Όσο αθόρυβη ήταν η μεταγραφή του, τόσο «θορυβώδης» αποδείχτηκε η παρουσία του στο χορτάρι. Ο 31χρονος στόπερ στα τρία χρόνια στον δικέφαλο έχει κατακτήσει τρία κύπελλα και ένα πρωτάθλημα, όντας ο ηγέτης της άμυνας του ΠΑΟΚ.

Ο Βαρέλα μαζί με τον Κρέσπο αποτέλεσαν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο της περσινής χρονιάς, οδηγώντας την ομάδα του Λουτσέσκου στο νταμπλ και δεχόμενοι μόλις 14 γκολ. Ο αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι διανύει την τέταρτη σεζόν του στον ΠΑΟΚ και αποτελεί ήδη μέρος της ιστορίας του δικεφάλου.

Κεντρικός χαφ: Αντρέ Σιμόες

Ο Αντρέ Σιμόες βρίσκεται στην ΑΕΚ από το 2015 και παρά τα σενάρια μεταγραφής του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχει κλείσει πενταετία στην ομάδα. Εντάχθηκε στην Ένωση με την επιστροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία και κατάφερε να γίνει ένας από τους αρχηγούς του «δικεφάλου».

Ήταν από τους κορυφαίους στην επιστροφή της ΑΕΚ στην κορυφή της Ελλάδας έπειτα από 24 χρόνια (το 2018), όντας πλεόν από τους παλιότερους παίκτες της Ένωσης μαζί με τους Μάνταλο και Μπακάκη. Ο Πορτογάλος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2022 και οι ιθύνοντες της ομάδας ονειρεύονται να τον δουν να οδηγεί την ομάδα και στο νέο της γήπεδο.

Αμυντικός χαφ: Νταβίντ Σιμάο

Ο Νταβίντ Σιμάο είναι ο δεύτερος από τους συνολικά τέσσερις Πορτογάλους της λίστας που απέκτησε η ΑΕΚ. Μέλος των ακαδημιών της Μπενφίκα από δέκα ετών, ο 29χρονος αμυντικός χαφ αποκτήθηκε από την Αντβέρπ, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο.

Ο Σιμάο έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Πάσος Φερέιρα, Ακαντέμικα, Μαρίτιμο, Αρούκα, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Μποαβίστα, μετρώντας συνολικά 181 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ο αριστεροπόδαρος μέσος θα βοηθήσει με την εμπειρία του στον αγωνιστικό χώρο, αποτελώντας ουσιαστικά τον αντικαταστάτη του Γιάκομπ Γιόχανσον στο ρόστερ της ΑΕΚ.

Επιτελικός χαφ: Φρανσίσκο Ζεράλδες

Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από την ΑΕΚ με τη μορφή δανεισμού από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Ο Ζεράλδες έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες των «λιονταριών», αλλά δεν κατάφερε να πάρει ευκαιρίες, πηγαίνοντας δανεικός σε Μορεϊρένσε, Ρίο Άβε και Άιντραχτ Φρανκφούρτης τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Πορτογάλος αποκτήθηκε μετά από εισήγηση του Μιγκέλ Καρντόσο, με τον οποίο συνυπήρξαν στο παρελθόν στη Ρίο Άβε. Ο Ζεράλδες έχει παρουσιάσει δείγματα των ικανοτήτων του στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της ομάδας και θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Νίκου Κωστένογλου.

Δεξιός εξτρέμ: Ντάνιελ Ποντένσε

Ο «μικρόσωμος» Πορτογάλος κατέφθασε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο Λιμάνι το περσινό καλοκαίρι, βγαίνοντας για πρώτη φορά εκτός πατρίδας. Ο 23χρονος αποχώρησε από τα «λιοντάρια» έπειτα από τη μαζική αποχώρηση των παικτών της και τα παρατράγουδα με τον πρόεδρο της ομάδας. Τη χρονιά που τελείωσε ο Ποντένσε πραγματοποίησε 41 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό, σημειώνοντας 8 γκολ και 9 ασίστ, αλλά η συνεισφορά του ήταν ακόμα πιο μεγάλη από όσο δείχνουν τα νούμερά του.

Ο βιρτουόζος εξρέμ των Πειραιωτών πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ενδεκάδας του Πέδρο Μαρτίνς. Οι άνθρωποι των Ερυθρολεύκων ρύθμισε οριστικά το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τη διοίκηση της Σπόρτινγκ, εκταμιεύοντας 7 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του Ποντένσε. Ο 23χρονος πριν από λίγες μέρες επιβραβεύτηκε με την κλήση του στην Εθνική Πορτογαλίας από τον Φερνάντο Σάντος.

Αριστερός εξτρέμ:  Μπρούνο Γκάμα

Ο 31χρονος Πορτογάλος αποτέλεσε μία από τις καλύτερες μεταγραφές του Άρη το περσινό καλοκαίρι μαζί με τον Ματέο Γκαρσία. Οι «κίτρινοι» απέκτησαν τον πλάγιο εξτρέμ από την Αλκορκόν και δικαιώθηκαν για την επιλογή τους. Αφού πραγματοποίησε έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο όμως, ο Πορτογάλος υπέστη τον Ιανουάριο ρήξη χιαστού, σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τη Λαμία. Τη φετινή σεζόν επανήλθε στην αγωνιστική δράση και στον Άρη περιμένουν να επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ. Το βιογραφικό και η ποιότητά του δείχνουν ότι μπορεί.

Επιθετικός: Νέλσον Ολιβέιρα

Ο Νέλσον Ολιβέιρα επιλέχθηκε το καλοκαίρι από την ΑΕΚ και τον Μιγκέλ Καρντόσο, ώστε να μπει στα παπούτσια του Πόνσε. Ο Ολιβέιρα αποκτήθηκε από την Νόριτς με την οποία από το 2016 έως και το 2018 πέτυχε 19 γκολ στην Τσάμπιονσιπ. Την περσινή σεζόν παραχωρήθηκε δανεικός από τα «καναρίνια» στη Ρέντινγκ, πραγματοποιώντας μόλις 10 συμμετοχές με 3 γκολ. Ο 28χρονος επιθετικός υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Ένωση και στην ομάδα ποντάρουν πολλά πάνω του. Ο Ολιβέιρα έχει ήδη πραγματοποιήσει 17 συμμετοχές με το εθνόσημο, πετυχαίνοντας και 2 γκολ.

Προπονητής: Πέδρο Μαρτίνς

Ο 49χρονος προπονητής επιλέχθηκε από τους «ερυθρόλευκους» το καλοκαίρι του 2018 προκειμένου να «χτίσει» ομάδα και να φτιάξει τον δικό  του Ολυμπιακό. Αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα την πρώτη χρονιά με τους Πειραιώτες, ο Πέδρο Μαρτίνς παρουσίασε έναν ελκυστικό Ολυμπιακό, με ταυτότητα και αγωνιστικό σχέδιο, δίνοντας όραμα στους φιλάθλους της ομάδας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να συνεχίσει στην ομάδα, με την διοίκηση να του δίνει τα κλειδιά για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Ο Πορτογάλος τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει τους Πειραιώτες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσα από το δύσκολο σκόπελο των προκριματικών, έχει φτιάξει ένα «δεμένο» και μαχητικό σύνολο, με τον «Professor» να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας. Ο Μαρτίνς οδηγεί το δύσκολο καράβι που λέγεται Ολυμπιακός σε ασφαλή νερά, διευθύνοντας σαν αληθινός μαέστρος τους ποδοσφαιριστές του.

Πάγκος: Λισάνδρο Σεμέδο (ΟΦΗ), Ζοάο Ταλόχα (Ατρόμητος), Έλντερ Λόπες (ΑΕΚ), Ζοάο Νούνιες (Παναθηναϊκός), Φάμπιο Στούργκεον (Ξάνθη), Ντάλσιο (Παναιτωλικός), Βίτορ Μπέντο (Ξάνθη), Ούγκο Σοόυζα (Άρης), Μιμίτο (Πανιτωλικός), Ρικάρντο Βας (ΟΦΗ), Φρεδερίκο Ντουάρτε (Παναιτωλικός)

Προπονητές: Αμπέλ Φερέιρα (ΠΑΟΚ), Λουίς Κάστρο (Παναιτωλικός)

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ