Ο Ολυμπιακός και οι… άλλοι!

Ο Ολυμπιακός και οι… άλλοι!

Πιο ακριβός ο «εξωδικαστικός» του Ποντένσε με τη Σπόρτινγκ, από όλες τις μεταγραφές των 13 ομάδων της Super League 1.

Είκοσι εκατ ευρώ μόνο για μεταγραφές. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο που δόθηκε ποτέ στη χώρα μας σε Έλληνα ποδοσφαιριστή (Κώστας Φορτούνης). Μια σειρά από συμφωνίες εκατ ευρώ με «ελεύθερους» όπως ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Και αμέτρητα «όχι» στις μεγάλες προτάσεις που έφτασαν στο λιμάνι για πωλήσεις. Το μεταγραφικό καλοκαίρι του Ολυμπιακού. Και η μια ακόμη απόδειξη πως οι Ερυθρόλευκοι κινούνται σε ένα δικό τους διαφορετικό μονοπάτι. Με τη «συμπεριφορά» τους να μην θυμίζει σε τίποτα το υπόλοιπο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για την εξωδικαστική συμφωνία με τους Πειραιώτες, αναφορικά με την υπόθεση Ντανιέλ Ποντένσε ήρθε σαν… κερασάκι στην τούρτα. Οι Πορτογάλοι μιλούν για deal της τάξης των 7 εκατ ευρώ (οι ίδιοι αξίωναν αποζημίωση 60 εκατ ευρώ από το περασμένο καλοκαίρι για τον 24άχρονο winger). Και επτά εκατ ευρώ; Είναι μεταγραφή που παραπέμπει σε άλλες εποχές για την Ελλάδα. Τότε που ακόμη… δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Εξωφρενικό ποσό για μια χώρα που οι 13 ομάδες από τις 14 της Σούπερ Λιγκ 1 είναι ζήτημα να χάλασαν όλες μαζί 7 εκατ ευρώ για τις μεταγραφές τους.

Και εδώ δεν είναι υποθέσεις. Είναι «αριθμοί». Ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι αγόρασε τα δικαιώματα του Ζοσέ Σα από την Πόρτο (2.5 εκατ ευρώ), τον Ρούμπεν Σεμέδο από τη Βιγιαρεάλ (4.5 εκατ ευρώ), τον Μάξι Λοβέρα από τη Ροζάριο (3.5 εκατ ευρώ), τον Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς από την Παρτιζάν (1,5 εκατ ευρώ) σε ένα καρέ της τάξης των 12 εκατ ευρώ. Αγόρασε επίσης τον Μπρούνο από τη ΛΑΣΚ (500.000 ευρώ), τον Φιορίν Ντουρμισάι από τον Πανιώνιο (500.000 ευρώ) ενώ περισσότερο απο μισό εκατ ευρώ του στοίχισαν οι μεταγραφές από την Γαλλία τον Ουσεϊνού Μπα και του Φόντε Κάμαρα. Με την συμφωνία που ανακοίνωσε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, λοιπόν τα χρήματα μόνο για μεταγραφές ξεπερνούν τα 20 εκατ ευρώ.

Παράλληλα πέρα από το… συμβόλαιο ζωής του Κώστα Φορτούνη, οι Ερυθρόλευκοι ανανέωσαν το συμβόλαιο του Ανδρέα Μπουχαλάκη με αυξημένες αποδοχές, έδωσαν σαφώς μεγαλύτερο συμβόλαιο στον Ζοσέ Σα σε σχέση με εκείνο που προέβλεπε η περσινή συμφωνία δανεισμού με τους «Δράκους», έδωσε συμβόλαιο με μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές στον Μαντί Καμαρά κλπ. Την ίδια στιγμή ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ ξόδεψε 9.5 εκατ ευρώ για μεταγραφές εκ των οποίων τα πέντε εκατ ευρώ τα πήρε πίσω από τις πωλήσεις του Κουλούρη (Τουλούζ 3,5 εκατ ευρώ) του Πέδρο Ενρίκε (Καϊσερίσπορ), του Δημήτρη Χατζηϊασαία (Ρίζεσπορ) και του Στέλιου Κίτσιου (Ανκαραγκιουτσού). Ουσιαστικά δηλαδή ο Δικέφαλος ξόδεψε 4,5 εκατ ευρώ. H AEK για μεταγραφές πλήρωσε 1 εκατ ευρώ για τον Ντανιέλε Βέρντε και 400.000 ευρώ για τον Νταβίντ Σιμάο, εκ των οποίων τα μισά τα πήρε πίσω από την παραχώρηση του Τάσου Μπακασέτα (Αλάνιασπορ).  O Άρης έδωσε 800.000 ευρώ για την αγορά των Ντανιέλ Μαντσίνι, Λίντσει Ρόουζ και Ντανιέλ Σούντγκρεν παίρνοντας πίσω 500.000 ευρώ από την πώληση του Μανώλη Σιώπη (Αλάνιασπορ). Και αυτό είναι «όλο».  Πεντέμισι εκατ ευρώ. Οι υπόλοιποι της Σούπερ Λιγκ 1 προφανώς και έμειναν παρατηρητές, επενδύοντας αποκλειστικά σε ελεύθερους ποδοσφαιριστές.

Ο Ολυμπιακός στα χρόνια της «κρίσης» ήταν πάντα εξαίρεση. Και πάντα ένα παράδειγμα προς μίμηση για την λειτουργία του. Για τον τρόπο που επένδυε, τον τρόπο που δημιουργούσε έσοδα κλπ. Οι «καλοθελητές» βέβαια επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα έχτιζαν αφηγήματα: Τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ, λέει ήταν που δημιουργούσαν αυτή την τεράστια διαφορά. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως οι Πειραιώτες δεν κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Και αν φέτος έφτασαν στους ομίλους; Το κατάφεραν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ουσιαστικά το μεγαλύτερος μέρος των επενδύσεων έγιναν πριν από την επισφράγιση αυτής της σπουδαίας επιτυχίας.

Και μάλιστα με την υποσημείωση πως κατόπιν επιθυμίας του Πέδρο Μαρτίνς, δεν έγινε καμία πώληση. Παρότι έφτασαν στην πλατεία Αλεξάνδρας το καλοκαίρι προτάσεις άνω των 10 εκατ ευρώ για τον Κώστα Φορτούνη και τον Παπ Αμπού Σισέ. Παρότι ποδοσφαιριστές όπως ο Λεονάρντο Κούτρης, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί είχαν επίσης την τιμητική τους. Τα μοναδικά «έσοδα» από το μεταγραφικό πάρε-δώσε για τον Ολυμπιακό τα έφερε η παραχώρηση δύο ποδοσφαιριστών που δεν είναι εδώ από πέρσι. Η χρήση των «οψιόν» που έκαναν η Ρεμς και η Έμπολι για την αγορά των «δανεικών» Μπιόρν Ένγκελς και Δημήτρη Νικολάου. Για ποδοσφαιριστές δηλαδή που ήταν ήδη εκτός «εξίσωσης» για τους Πειραιώτες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ