Δίδυμο που… σκοτώνει!

Δίδυμο που… σκοτώνει!

Η συνύπαρξη των Ολιβέιρα και Λιβάια γεμίζει προσδοκίες για μια κιτρινόμαυρη επίθεση… φωτιά.

Όταν το καλοκαίρι ο Έκι Πόνσε αποχωρούσε από την ΑΕΚ, γεννιόταν η ανησυχία για την επόμενη μέρα της επιθετικής γραμμής του Δικεφάλου. Οι απαιτήσεις άλλωστε από την περυσινή παρουσία του Αργεντινού φορ βρίσκονταν πλέον πολύ ψηλά, με τη δουλειά των Κιτρινόμαυρων για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του να μην είναι εύκολη.

Η ΑΕΚ κινήθηκε χωρίς βιασύνη για να κλείσει το συγκεκριμένο, πολύ σημαντικό ζήτημα και φαίνεται πως πέτυχε… διάνα. Ο Νέλσον Ολιβέιρα είναι ένας επιθετικός πολύ υψηλού επιπέδου, που συνδυάζει όλα όσα ζητά μια ομάδα από τον φορ της. Δύναμη, τεχνική, πλουραλισμό στα τελειώματα, ομαδικότητα.

Ο Πορτογάλος φορ έχει ξεκινήσει τη σεζόν δυναμικά, δείχνοντας παράλληλα πως ταιριάζει… γάντι με τον Μάρκο Λιβάια. Κάτι για παράδειγμα που δεν συνέβαινε με τον Πόνσε. Αφού στα ματς που είχαν αγωνιστεί και οι δύο μαζί πέρυσι, υπήρχε… ζήτημα συνεννόησης.

Με τον Ολιβέιρα όμως ο Κροάτης ταιριάζει «γάντι», κάτι που έχει φανεί από το ξεκίνημα κιόλας της σεζόν. Μιας και οι δυο τους αποτελούν τα «βαριά» χαρτιά της ΑΕΚ, δείχνοντας έτοιμοι να συνθέσουν ένα «φονικό» επιθετικό δίδυμο, που είχε χρόνια να δει η ομάδα.

Συνεργασία με «κλειστά» μάτια και «δέσιμο» και εκτός γραμμών

Οι Μάρκο Λιβάια και Νέλσον Ολιβέιρα φαίνεται να «κουμπώνουν» ιδανικά εντός των αγωνιστικών γραμμών. Οι δύο παίκτες είχαν εξαιρετικές συνεργασίες σε όλα τα ματς που συνυπήρξαν στο ίδιο σχήμα, με τον έναν να μαθαίνει πλέον το παιχνίδι του άλλου.

Κάτι που φάνηκε πιο έντονα στην Τρίπολη. Στο διάστημα που ο Ολιβέιρα έμεινε στο γήπεδο οι συνεργασίες του με τον Λιβάια έβγαιναν στον… αυτόματα. Όταν ο ένας έκανε κίνηση στην περιοχή, ο άλλος τραβιόταν πιο περιφερειακά για να ανοίξει χώρους ή να δώσει στήριγμα. Ενώ όταν το απαιτούσε η φάση, αμφότεροι βρίσκονταν μέσα στο… κουτί, για να επιχειρήσουν κάποιο συνδυασμό ή να κυνηγήσουν το τελείωμα μιας φάσης.

Είναι σαφές πως αγωνιστικά οι δύο παίκτες ταιριάζουν «γάντι» ως επιθετικό δίδυμο. Μιας και έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και διαφορές. Κάτι που δίνει στην ΑΕΚ τη δυνατότητα να δείχνει πιο απρόβλεπτη επιθετικά και με περισσότερες επιλογές.

Το σημαντικό πάντως για τη συνεργασία των Λιβάια-Ολιβέιρα, είναι πως οι δύο παίκτες αρχίζουν και χτίζουν και μια ξεχωριστή προσωπική σχέση. Ο ένας εκτιμά τις αγωνιστικές ικανότητες του άλλου και οι δυο τους έχουν βρει κώδικες επικοινωνίας. Ακόμα και εκτός των αγωνιστικών γραμμών.

Το παραπάνω στοιχείο είναι φυσικά άκρως θετικό για την ΑΕΚ, που βλέπει τη συνύπαρξη δύο μεγάλων «όπλων» της να εξελίσσεται κάτι παραπάνω από αρμονικά. Με τα αποτελέσματα να είναι ήδη εμφανή.

«Γάντι» το 3-5-2, όμως μπορούν μαζί και σε κάθε σχήμα

Η απόφαση του Νίκου Κωστένογλου να αλλάξει τη διάταξη της ΑΕΚ από 4-2-3-1 σε 3-5-2 έγινε και με κριτήριο το να παίξουν μαζί στην επίθεση οι Ολιβέιρα και Λιβάια. Στο συγκεκριμένο σχήμα οι δύο παίκτες μπορούν να αγωνίζονται μαζί στον φυσικό τους χώρο, νιώθοντας σαφέστατα πιο άνετα.

Το 3-5-2 ταιριάζει «γάντι» για τη συνύπαρξη των Ολιβέιρα και Λιβάια στην ίδια ενδεκάδα, όμως είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά των δύο παικτών που από τη στιγμή που θα αποκτήσουν κι άλλη «χημεία», μπορούν να ταιριάξουν σε οποιοδήποτε σχήμα.

Ο Νίκος Κωστένογλου έχει άλλωστε στο μυαλό του και άλλα πλάνα πέραν του παραπάνω που είδαμε σε Τραπεζούντα και Τρίπολη. Μεταξύ αυτών είναι τόσο το 4-4-2, όσο και το 4-4-1-1. Και τα δύο είναι σχήματα με δύο επιθετικούς και διαφέρουν από το 4-2-3-1 του Καρντόσο.

Λιβάια και Ολιβέιρα μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν και σε αυτές τις διατάξεις, με τον Πορτογάλο να παίρνει τη θέση του κλασικού στράικερ και τον Κροάτη να κινείται λίγο πιο περιφερειακά, αλλά πάντα κοντά του. Άλλωστε ένα από τα στοιχεία που έχει αλλάξει ο Κωστένογλου είναι ο τρόπος αξιοποίησης του Λιβάια.

Ο Κροάτης δεν κινείται στα δεξιά ή κοντά στον χώρο της μεσαίας γραμμής, όπως συνέβαινε επί Καρντόσο. Ο Κωστένογλου θέλει τον  διεθνή άσο κοντά στην περιοχή, προκειμένου η ομάδα να εκμεταλλευτεί όλα τα δυνατά του στοιχεία. Μεταξύ των οποίων είναι και το τελείωμα των φάσεων, όπως είδαμε να συμβαίνει σε Τουρκία και Τρίπολη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ