Σούπερ Λίγκα : Δέκα πράγματα που μάθαμε στον πρώτο γύρο (vol2)

Σούπερ Λίγκα : Δέκα πράγματα που μάθαμε στον πρώτο γύρο (vol2)

Ο δεύτερος απολογισμός για όσα έχουν συμβεί στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος είναι γεγονός, ενώ σύντομα θα υπάρξει και άλλος.

Την Κυριακή το βράδυ κάναμε μια… πρώτη σούμα, βάζοντας σε μια σειρά κάποιες βασικές σκέψεις στα μισά του δρόμου. Έναν τρόπο τινά απολογισμό του πρώτου γύρου της Σούπερ Λιγκ. Είχαμε αναφέρει από τότε πως θα επανέλθουμε. Σήμερα λοιπόν ήρθε η ώρα για τη δεύτερη δεκάδα. Θα ακολουθήσει σίγουρα άλλη μια. Και… βλέπουμε. Άλλωστε μέχρι να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα θα έχουμε όλο τον χρόνο με το μέρος μας. Volume 2 λοιπόν και σα να λέμε:

Ο Πανιώνιος είναι 7ψυχος…
Ας είναι στον πάγκο ο Ουζουνίδης, ο Μιλόγεβιτς ή ο Γρηγορίου. Ας έχει ήδη… αλλάξει η όψη σχεδόν ολόκληρου του ρόστερ της τελευταίας τριετίας. Ο Πανιώνιος σεμνά και ταπεινά με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της Σούπερ Λιγκ είναι και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης. Μπορεί ο Ατρόμητος να κλέβει φέτος τις εντυπώσεις σε αυτού του επιπέδου ομάδες, η πλατεία καμαρώνει όμως για την υπεροχή μιας αξίας που τείνει να γίνει παραδοσιακή. Στην 5η θέση είναι ο Πανιώνιος. Διεκδικώντας δηλαδή ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Και οι Ιρανοί (του) είναι… φίλοι μας
O Καρίμ Ανσαριφάρντ που πέρσι τέτοια εποχή από τον Πανιώνιο μετακόμισε στον Ολυμπιακό, είναι ο πρώτος σκόρερ της φετινής Σούπερ Λιγκ. Ο Σοτζέι Μασούντ είναι αυτές τις ημέρες ο υπ αριθμόν ένα μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ και λογικά θα προκύψει γάμος. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Εχσάν Χατζισαφί τον οποίο διεκδικούν τώρα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Όλοι έπιασαν Σούπερ Λιγκ, μέσω Πανιωνίου. Όλοι έχουν εκπρόσωπο τον περίφημο Ρέζα Φαζέλι ο οποίος έχει γίνει περιζήτητος χάρη στο Ιρανικό πελατολόγιο του.

Με υπογραφή Παντελίδη
Πέρσι εντός αγωνιστικών χώρων πέτυχε το απίθανο σώζοντας τον Ηρακλή. Φέτος κλήθηκε μέσα Σεπτέμβρη να βάλει σε μια σειρά τα πράγματα στον Αστέρα Τρίπολης. Η αλήθεια είναι πως του πήρε λίγο καιρό στην Τρίπολη, αλλά τελικά την (ξανά)βρήκε την άκρη. Ο Σάββας Παντελίδης στις τελευταίες εννέα αγωνιστικές (7η– 15η) έχει συγκεντρώσει με τους Αρκάδες του, ακριβώς 16 βαθμούς (δύο λιγότερους από την ΑΕΚ στο ίδιο διάστημα). Εκεί λοιπόν που δεν του φαινότανε ο Αστέρας μπήκε και εκείνος στην κουβέντα της 5άδας, διεκδικώντας ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο ΠΑΟΚ πάει… παντού
Μπορεί να είναι και συμπτωματικό. Το Σάββατο στα Χανιά η αστυνομική διεύθυνση ενέκρινε να υπάρχουν φίλοι του ΠΑΟΚ στις κερκίδες της έδρας του Πλατανιά. Σήμερα είπε «όχι» για τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού. Αντίστοιχα οι φίλοι του ΠΑΟΚ σε έναν γύρο που η Τούμπα ήταν μονίμως κλειστή, πήγαν Λιβαδειά, αλλά οι φίλοι της ΑΕΚ όχι λόγω απαγόρευσης. Πήγαν Νέα Σμύρνη. Ξάνθη (όπου πήγαν όλοι) Έτυχε; Ίσως. Έχει προκαλέσει πάντως μια συζήτηση όλο αυτό. Μια επιπλέον συζήτηση σε μια χρονιά που ο Δικέφαλος του Βορρά φαίνεται να χτίζει φήμη ως «ισχυρός», σε όλα τα επίπεδα.

Βρέθηκε κόουτς να αντέχει
Τον Αλέξη Κούγια. Ο λόγος φυσικά για τον προσωπικό φίλο του ιδιοκτήτη της ΑΕΛ, Ηλία Φυντάνη ο οποίος έχει αλλάξει επίπεδο στους βυσσινί. Τους πήρε με δύο βαθμούς, έπειτα από δύο προπονητές, τους ανέβασε στους είκοσι. Μακράν ο πιο πετυχημένος από όσους ανέβηκαν εν… κινήσει στο τρένο. Η ΑΕΛ στην πραγματικότητα σώθηκε φέτος από τον πρώτο γύρο, καθώς έχει την Κέρκυρα στο +8 και την φιλοξενεί στην έδρα της στον δεύτερο γύρο. Λέμε για τους Φαίακες διότι αυτή την στιγμή είναι πάνω από τον Πλατανιά και κάτω από τη… ζώνη. Κορυφαία στιγμή του πρώτου γύρου: Τα… φιλιούνται αγκαλιάζονται στον πάγκο της Λάρισας, Κούγια και Φυντάνη, μετά την 1-0 νίκη επί της Ξάνθης.

Ο Λάζαρος τα… σπάει 
Ήταν ο ήρωας της βραδιάς για την ΑΕΚ στην ανατροπή-έπος επί του Ολυμπιακού όταν σε μισή ώρα το 0-2, έγινε 3-2. Έβαλε δύο γκολ. Έβαλε νωρίτερα και το πέναλτι που «οραματίστηκε» ο Βάτσος στο Λαμία-ΑΕΚ 0-1. Αυτά είναι τα (3) γκολ που έχει πετύχει ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος στο πρωτάθλημα. Όχι άσχημα για μέσο-επιθετικό. Τραγικά όμως για εκείνον που έχει ως εδώ τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα. Ακριβώς 36 εκτελέσεις μετρά ο διεθνής άσος. Βάζει λοιπόν 1 στα 12! Βεβαίως οι πολλές τελικές (19) είναι με σουτ εκτός περιοχής. Η στατιστική του «οικοδόμου» όμως δεν παύει να… χτίζει οικοδομή!

Η ισοπαλία θέλει τέχνη
Ένας βαθμός; Ναι, ένας βαθμός. Όταν όμως είναι επί 8, τότε είναι παραπάνω από τα μισά του πρώτου γύρου. Αυτό που συμβαίνει φέτος με τον ΠΑΣ Γιάννινα δεν πρέπει να έχει προηγούμενο. Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη δεν χάνει (μόλις 4 ήττες), αλλά δεν νικά και όλας. Και όταν έχεις 17 και πέφτει το… 11, τότε δεν μπορείς να νιώθεις ήσυχος. Ειδικά αν δεν λύσεις αυτό το θέμα με τα «Χ». Παρόμοια η ιστορία και της Λαμίας η οποία μετρά 7 ισοπαλίες και έναν βαθμό λιγότερο από τον ΠΑΣ. Και εκείνη δεν μπορεί να νιώθει άνετα.  

Χαιρέτα μου τον Πλάτανο
Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, είχε 6 βαθμούς. Όσους έχει και μετά τις 15! Ο Πλατανιάς βάρεσε διάλυση, και έτσι όπως είναι τα πράγματα με τις προσφυγές να ακολουθούν η μία την άλλη, και με πολλούς ποδοσφαιριστές να μην το συζητούν καν ώστε να βρεθούν στα Χανιά, το πράγμα μοιάζει μη αναστρέψιμο. Και ας έχει μια μικρή αγωνιστική βελτίωση στις τελευταίες στροφές. Που το έχασαν οι Κρητικοί; Στο φινάλε της περασμένης σεζόν, με την περίφημη ιστορία του «Καραϊσκάκης». Η ελεύθερη πτώση είναι αποκλειστικό προϊόν του χειρισμού της διοίκησης. Με τα δικαστήρια, τις καταθέσεις, τις… αποδράσεις κλπ.  

Σώθηκε μόνο… ο Παράσχος
Η 15η ομάδα της καριέρας του λέει, στην Σούπερ Λιγκ. Καλός προπονητής, σοβαρός, και χιλιοτσεκαρισμένος σε επικίνδυνες αποστολές. Η διοίκηση του Πλατανιά τον έδιωξε (!) ο Απόλλων Σμύρνης την ευχαριστεί για το δώρο. Όχι γιατί στην πρεμιέρα του, πήρε βαθμό ισοπαλίας στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ. Τον ευχαριστεί διότι έχει πλέον στον δικό του πάγκο έναν άνθρωπο που μπορεί να κάνει τη δουλειά της σωτηρίας. Κορυφαίο «ντεσού» αυτής της ιστορίας; Ο Πλατανιάς έχει όλη και όλη μια νίκη φέτος. Με Παράσχο 1-0 μέσα στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα. Την νυν ομάδα του «Οτσαλάν», που μετά από εκείνη την ήττα είχε αποφασίσει την απομάκρυνση του Άκη Μάντζιου από τον πάγκο της. Για να πάει στον Βούλιτς, που έδιωξε για τον Παράσχο. Respect  

Οι γκολτζήδες των μικρών
Εμενίκε, Πρίγιοβιτς, Τσάβες, Αραούχο κλπ. Οι πολυδιαφημισμένοι σκόρερ του… καλοκαιριού. Όταν άλλαξε ο καιρός; Να… χαμε να λέγαμε. Ακόμη και ο Πρίγιοβιτς των 6 γκολ, περισσότερο συζητιέται όταν δεν παίζει παρά όταν είναι στο αρχικό σχήμα του ΠΑΟΚ. Άλλοι την κάνουν την δουλειά του γκολ στην Σούπερ Λιγκ. Και αν ο Ανσαριφάρντ είναι παίκτης Ολυμπιακού; Ρίξτε μια ματιά στον Πέδρο Κόντε του ΠΑΣ (7 γκολ) διότι έφτασε σε ενάμιση χρόνο τα 20 γκολ στο πρωτάθλημα. Και τσεκάρετε και το νέο «κόλπο» της Ξάνθης που αν μη τι άλλο έχει παράδοση στο να βρίσκει σκόρερ. Ο Έρικ Γέντρισεκ που κάποτε έφτασε ως την Σάλκε, έχει ήδη βάλει 6.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ