O… μαθηματικός από το Ζιρόντ

O… μαθηματικός από το Ζιρόντ

Οι μαγικοί αριθμοί του Ματιέ Βαλμπουενά οδηγούν τον Ολυμπιακό.

Για κάποιους οι αριθμοί δεν είναι παρά ένας έξυπνος, σχεδόν επιστημονικός τρόπος προκειμένου να πεις… ψέματα στο ποδόσφαιρο. Για κάποιους άλλους, πιο «πρακτικούς» ήταν και θα παραμείνουν ένα εργαλείο επιβεβαίωσης. Μπορεί να μην λένε τα πάντα. Σίγουρα όμως λένε τα περισσότερα.

Και το παράδειγμα του Ματιέ Βαλμπουενά σε αυτό το ξεκίνημα του στον Ολυμπιακό είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Έξι ασίστ και τρία γκολ ο Γάλλος που σε μερικές ημέρες (28/9) συμπληρώνει τα τριάντα πέντε του χρόνια. Εννέα γκολ που είτε τα δημιούργησε, είτε τα εκτέλεσε. Σε εννέα συμμετοχές με την Ερυθρόλευκη! Αριθμοί… Φορτούνη. Για κάποιον που ήρθε να κάνει μια άλλη δουλειά, αλλά βρέθηκε με την υποχρέωση να φορέσει τα παπούτσια του «αρχηγού».

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στην περίπτωση του περίφημου Γάλλου; Όσα συμβαίνουν όταν ο προπονητής του εμπιστεύεται θέση βασικού. Μετά το 0-0 στο Πλζεν με την Βικτόρια στο ματς που άνοιξε την «αυλαία», ο κύριος με το «28» στην πλάτη έχει βρεθεί –άλλες- επτά φορές στο αρχικό σχήμα. Η… σοδιά του; Ένα γκολ και πέντε ασίστ στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο γκολ και μια ασίστ στα τρία ματς πρωταθλήματος. Όχι κάπου μαζεμένα. Αλλά σκορπισμένα ιδανικά σε κάθε αγωνιστική αποστολή της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς. Σε κάθε ματς μιας ομάδας που ως τώρα έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ στο παθητικό της. Η εξίσωση που σχηματίζεται; Έχουμε την εντύπωση πως λέει πολλά. Και για το εξαιρετικό ξεκίνημα των Πειραιωτών. Αλλά κυρίως για την ως τώρα προσφορά του Γάλλου μέσο-επιθετικού.

Η υπόσχεση

Η ιστορία πλέον γνωστή και ειπωμένη. Όσες φορές και να την ακούσεις όμως προκαλεί την ίδια αντίδραση. Πολλώ δε μάλλον από το φινάλε του Αυγούστου, όταν ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την επιστροφή του στα αστέρια. Τέλη Μάη, και εκείνο το απόγευμα στην Πλατεία Αλεξάνδρας δεν ήταν σίγουρα συνηθισμένο. Με εκατοντάδες κόσμο συγκεντρωμένο στα σκαλιά της εισόδου της ΠΑΕ, για τα μάτια του Ματιέ Βαλμπουενά. Το πρώτο ηχηρό μεταγραφικό «χτύπημα» του καλοκαιριού για τους Ερυθρόλευκους. Ο περίφημος Γάλλος «δημιουργός», ένας από τους κορυφαίους πασέρ της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία. Του θύμισαν λοιπόν εκεί πάνω στις υπογραφές, πως το 2012 ένα δικό του γκολ στο Βεστφάλεν του Ντόρτμουντ με τη φανέλα της Μαρσέιγ, έγινε αιτία ώστε οι Ερυθρόλευκοι να μην προκριθούν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και η επιβεβαίωση

Η αντίδραση τού, ενώπιον του ίδιου του Βαγγέλη Μαρινάκη; Ένα εγκάρδιο χαμόγελο και λίγα λόγια που εδώ και μερικά 24ώρα, μοιάζουν με μια μικρή ποδοσφαιρική προφητεία: «Εντάξει, εγώ το στέρησα τότε. Εγώ θα το φέρω τώρα» είπε γεμάτος αυτοπεποίθηση. Και κυρίως; Το έκανε. Η κυρίαρχη φυσιογνωμία του πιο όμορφου καλοκαιριού που είχε ποτέ ο Ολυμπιακός. Στο ταξίδι των πέντε εβδομάδων που τα παιδιά του Πειραιά κατάφεραν κάτι που για το ελληνικό ποδόσφαιρο έμοιαζε ακατόρθωτο. Η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μέσα από τρεις διαφορετικές προκριματικές μάχες «νοκ άουτ». Το δύσβατο μονοπάτι «μη πρωταθλητών» που το έκαναν να φαντάζει ως διαδρομή για… παιδιά σε κατασκήνωση. Η καλύτερη ομάδα των προκριματικών δίχως αμφισβήτηση. Με 5 νίκες και 1 ισοπαλία. Με 13 γκολ στο ενεργητικό και μόλις 1 στο παθητικό.

Αντί-Φορτούνης

Ο Ματιέ Βαλμπουενά επιλέχθηκε από τον Ολυμπιακό και για αυτή τη διαδρομή. Για να προσθέσει εμπειρία, ποιότητα, υψηλές παραστάσεις και προσωπικότητα σε μια καλά δομημένη ομάδα που μεσο-επιθετικά είχε μάθει από την προηγούμενη και όλας σεζόν να λειτουργεί γύρω από το ταλέντο του Κώστα Φορτούνη και του Ντανιέλ Ποντένσε. Ο Πορτογάλος θα έμενε δεξιά, ο MVP της περσινής Σούπερ Λιγκ στα γνωστά τετραγωνικά πίσω από το φορ. Και ο Βαλμπουενά θα στέκονταν αριστερά. Και στο ποδόσφαιρο όμως όπως και στη ζωή, καμία φορά τα σχέδια μένουν υποχρεωτικά στα… χαρτιά. Ο τραυματισμός του Φορτούνη μόλις 10 ημέρες πριν από την έναρξη των προκριματικών ανάγκασε τον Πέδρο Μαρτίνς σε αναδιανομή ρόλων. Και τα κλειδιά δόθηκαν στον Γάλλο σταρ, που πλέον θα έπρεπε να ανταποκριθεί σε έναν ρόλο πολύ πιο απαιτητικό. Τι έκανε; Είπαμε οι αριθμοί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εκεί. Σχεδόν το 50% των τερμάτων μιας ολόκληρης ομάδας «κατασκευασμένο» από τα δικά του πόδια. Εμφατικό εισαγωγικό σημείωμα.

Παιδί της Μπάρτσα

Το ποδόσφαιρο ο χαρισματικός Ματιέ το αγάπησε στις πολύχρωμες κερκίδες του Καμπ Νου. Σε μια από τις πιο όμορφες ποδοσφαιρικές εποχές της Μπαρτσελόνα. Εκεί στις αρχές των 90s όταν ο Γιόχαν Κρόιφ συναρμολόγησε εκείνο το υπέροχο ψηφιδωτό με Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Κούμαν, Λάουντρουπ, Μπεγκιριστάιν, Γουαρδιόλα. Στην αρχή μιας αυτοκρατορίας που εδραιώθηκε πολύ αργότερα. Μια από τις θεαματικότερες ομάδες της Ευρώπης. Το «καλύτερο δώρο» που έκανε ποτέ ο μπαμπάς Κάρλος στον μικρό του γιο. Που να ήξερε αλήθεια και ο ίδιος πως στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, σε εκείνα τα ταξίδια από το Ζιρόντ ως την Καταλονία αμέτρητα Σαββατοκύριακα δεν κάθονταν απλά ο γιός του. Αλλά ένας από τους –μετέπειτα- καλύτερους ποδοσφαιριστές της Γαλλίας. Εκείνος που βαφτίστηκε «σολίστας της Μασσαλίας».

Οι αριθμοί που προηγήθηκαν

Εκείνος που για την καριέρα του, τα λόγια είναι περιττά. Ιστορικό στέλεχος της Μαρσέιγ (2006-2014), ταξιδιώτης στη Μόσχα για τη Ντινάμο (2015), καθοριστικός για την ολική επαναφορά της Λιόν (2015-2017) και από τότε ανεπιθύμητος στη Μασσαλία μιας και έχθρα των δύο ομάδων είναι χιλιοτραγουδισμένη. Έπειτα Πολίτης για τη Φενέρ την τελευταία διετία, μέχρι η θάλασσα του ποδοσφαίρου να τον οδηγήσει στο λιμάνι του Πειραιά. Σε αυτό το διάστημα της «συλλογικής» πολυσυλλεκτικότητας χρωμάτων και αναμνήσεων; Σημείο αναφοράς και όσα κατάφερε με το εθνόσημο. Οι δύο συμμετοχές με τη Γαλλία σε Μουντιάλ (2010,2014), η παρουσία στο Euro 2012 με την νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια. Φόρεσε 52 φορές τη φανέλα των Τρικολόρ. Με 19 γκολ και 8 ασίστ στο ενεργητικό του. Με εκείνη την «ισορροπία» που ο ίδιος προκάλεσε με συνέπεια σε ολόκληρη την καριέρα του. Γιατί ο Βαλμπουενά, είτε αγωνιζόμενος στο αγαπημένο του αριστερό άκρο της επίθεσης, είτε δεξιά, είτε και στο «10» το είχε πάντα αρχή του. «Δημιουργός» καλύτερος από σκόρερ. Κάπως έτσι στο βιογραφικό του σήμερα υπάρχουν 119 τελικές πάσες για 69 τέρματα.

Τα γενέθλια

Στις 18 Σεπτέμβρη, την Τετάρτη όταν θα ξεκινούν όλα στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ και τη φάση των ομίλων, ο Ματιέ Βαλμπουενά θα έχει… δεύτερα γενέθλια μες τον Σεπτέμβρη. Διότι μια τέτοια νύχτα 18 Σεπτέμβρη του 2007 ήταν που άκουσε για πρώτη φορά τον ύμνο της κορυφαίας διοργάνωσης.  Η πρώτη φορά που αντίκρισε το διασημότερο «σεντόνι» των σπορ. Έκανε ντεμπούτο με την Μαρσέιγ κόντρα στη Μπεσίκτας. Από τότε οι συμμετοχές του στο «κυρίως» μενού της μεγαλύτερης διοργάνωσης της Γηραιάς Ηπείρου έφτασαν τις 45. Ο Ολυμπιακός του προσφέρει το δικαίωμα της επιστροφής εκεί που ανήκει. Ανάμεσα στους καλύτερους. Στον ανταγωνισμό που θρέφει το κίνητρο. Και ο Βαλμπουενά για αυτό το «κίνητρο» βρίσκεται εδώ. Στο τελευταίο κεφάλαιο της μυθικής καριέρας του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ