Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Οι πρωταγωνιστές των δύο μονομάχων

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Οι πρωταγωνιστές των δύο μονομάχων

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ την Κυριακή (22/9) και to10.gr εστιάζει στα πρόσωπα που μπορούν να κρίνουν το ντέρμπι αιωνίων.

Βίοι παράλληλοι. Εμπειρίες ανόμοιες. Ψυχολογική κατάσταση εκ διαμέτρου αντίθετη. Ποιότητα διαφορετική. Συνθήκες πίεσης παρόμοιες. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Το ντέρμπι αιωνίων πρωταγωνιστεί στο πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής της Superleague μαζί με το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και άπαντες μετρούν αντίστροφα για την μεγαλύτερη κόντρα στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Να δεις πως το είπε ο Πέδρο Μαρτίνς; «Συναισθηματικός έλεγχος». Αυτό κρίνει τα ντέρμπι. Και έχει δίκιο. Αυτά τα παιχνίδια έχουν ειδικό βάρος. Είναι ειδικές αποστολές. Διότι όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να πάνε περίπατο λόγω έλλειψης συναισθηματικού ελέγχου.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται λοιπόν στο ΟΑΚΑ, έχοντας ο καθείς να διαχειριστεί άλλη κατάσταση. Στο πράσινο στρατόπεδο, η βαριά ήττα από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμα αρχειοθετηθεί. Λογικό. Τέθηκε ζήτημα αποχώρησης του Γιώργου Δώνη. Ακολούθησαν συζητήσεις και προβληματισμός. Ελήφθησαν αποφάσεις. Μηνύματα συσπείρωσης. Και ένα ντέρμπι που μπορεί να φέρει αλλαγή σελίδας στο Τριφύλλι που δείχνει σημάδια κατάρρευσης στις πρώτες στροφές του πρωταθλήματος.

Από την άλλη, στο κόκκινο στρατόπεδο, κάποιες ώρες μετά το 2-2 με την Τότεναμ στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, οι παίκτες του Μαρτίνς καλούνται να καταλαγιάσουν τον ενθουσιασμό τους και να παρουσιαστούν σοβαροί και μετρημένοι στο ΟΑΚΑ. Από πλευράς του ο προπονητής τους δεν αναμένεται να κάνει πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα, παρά την οποία κούραση από την υπερπροσπάθεια στο ευρωπαϊκό ματς με τους Σπερς. Το δήλωσε ξεκάθαρα: «αυτό το παιχνίδι είναι σημαντικό για όλους». Του έχουν μεταφερθεί όλες οι λεπτομέρειες άλλωστε. Γνωρίζει τι ακολούθησε με τον Γιώργο Δώνη, την πίεση του κόσμου του Παναθηναϊκού και την αντίδραση που θα προσπαθήσουν να βγάλουν οι ποδοσφαιριστές των Πράσινων.

«Αν δεν αντιδράσεις μετά από τέτοια ήττα σε ένα ντέρμπι όπως αυτό που ακολουθεί, τότε δεν ξέρω τι κάνουμε… Πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Αυτό το γνωρίζει η ομάδα. Παίζουμε σε ένα μεγάλο σύλλογο και αν δεν αντιδράσουμε στο ματς με τον Ολυμπιακό, τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ασφαλώς και θα υπάρξει αντίδραση. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Είναι το μίνιμουμ που μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο Φεντερίκο Μακέντα σε δηλώσεις του ενόψει του ντέρμπι.

Και οι δύο πλευρές λοιπόν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες τις χρονικής συγκυρίας. Όσον αφορά τους πιθανούς πρωταγωνιστές των δύο ομάδων. To10.gr κάνει focus σε οκτώ πρόσωπα που μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη της αυριανής αναμέτρησης (22/9).

Ολυμπιακός: Ζοσέ Σα, Ρούμπεν Σεμέδο, Ματιέ Βαλμπουενά, Ντανιέλ Ποντένσε

Ο Πορτογάλος κίπερ, είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση των Πειραιωτών φέτος. Το πρόσωπο από το οποίο ξεκίνησε το πρότζεκ: διατήρηση βασικού κορμού. Ο πορτιέρε των Ερυθρόλευκων είναι βασικός συντελεστής της μέχρι τώρα εξαιρετικής αμυντικής συμπεριφοράς της ομάδας (10 παιχνίδια – 8 clean sheets).

Ο Ρούμπεν Σεμέδο (εφόσον αγωνιστεί) θα προσφέρει σιγουριά στα μετόπισθεν της ομάδας του Πειραιά, κάτι που έλειψε πολύ πέρυσι. Το χρονικό διάστημα που απουσίασε, μετά τις συνεχόμενες παρουσίες του στα πρώτα επίσημα ματς, έγινε ακόμα πιο αισθητή η διαφορά. Θυμίζουμε ότι ο θηριώδης στόπερ, τραυματίστηκε στις 27 Αυγούστου στη ρεβάνς με την Κράσνονταρ κι έκτοτε ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη δράση.

Ο Γάλλος σούπερ σταρ των Πειραιωτών είναι αναμφίβολα ένα σημείο – κλειδί της φετινής πορείας της ομάδας. Έχει καλύψει κάτι παραπάνω από επαρκώς το κενό που άφησε ο τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη, αρκεί να σημειώσουμε ότι με τη φανέλα της Φενέρ, σε μια ολόκληρη σεζόν πέρυσι σκόραρε 4 φορές και μοίρασε 8 ασίστ. Φέτος με την ερυθρόλευκη, σε 11 ματς έχει ήδη 4 τέρματα και 7 ασίστ.

Τέλος ο βραχύσωμος Πορτογάλος εξτρέμ που έχει καταθέσει δείγματα της κλάσης του από πέρυσι, αναμένεται να ταλαιπωρήσει τις πράσινες πτέρυγες με τις ντρίμπλες και τις επελάσεις του. Αν μάλιστα κρατήσει και τη σύνδεση με τα αντίπαλα δίχτυα (σκόραρε στο ματς με την Τότεναμ) τότε θα αποδειχθεί καταλυτικός για την εξέλιξη του ντέρμπι.

Παναθηναϊκός: Δημήτρης Κουρμπέλης, Φεντερίκο Μακέντα, Εμανουέλ Ινσούα, Γιάννης Μπουζούκης

Ο αρχηγός των Πράσινων μπορεί να μην έχει ξεκινήσει το ίδιο δυναμικά με πέρυσι. Όμως συνεχίζει να κουβαλάει το βάρος του περιβραχιονίου. Είναι πλέον από τους παλιούς του συλλόγου,Ο (έχει αγωνιστεί 5 φορές απέναντι στους Πειραιώτες και μετράει 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και μια διακοπή)εκείνος που άντεξε στα δύσκολα κι αυτός που γνωρίζει καλά την ιδιαιτερότητα ενός ντέρμπι αιωνίων.

Ο Ιταλός φορ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, σε 270 αγωνιστικά λεπτά. έχει σκοράρει δις. Το Τριφύλλι στηρίζει πολλά στην επιθετική του δεινότητα και στην εμπειρία του στο υψηλότερο επίπεδο. Η νοοτροπία του μπορεί να αποτελέσει καύσιμο και για τους υπόλοιπους παίκτες του Παναθηναϊκού. «Πρέπει να αρχίσουμε το πρωτάθλημα μας την Κυριακή», είπε σε δηλώσεις του αναφορικά με το παιχνίδι, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να «μεταλάβουν» όλοι.

Ο Γιάννης Μπουζούκης  ίσως ήταν ο μόνος στο χώρο του κέντρου στο παιχνίδι στο Κλ. Βικελίδης κόντρα στον Άρη που προσπάθησε να κρατήσει την μπάλα σε «πράσινα» πόδια, έμοιαζε όμως πολύ μόνος, με ελάχιστη ως μηδενική υποστήριξη από τους συμπαίκτες του. Είναι όμως παίκτης – κλειδί για την… εύρυθμη λειτουργία της ομάδας του Δώνη.

Όπως και ο Εμάνουελ Ινσούα.  Ο Αργεντινός διανύει παρατεταμένη περίοδο ντεφορμαρίσματος όμως είναι κοινά αποδεκτό (κι από πλευράς παίκτη – κι από πλευράς συλλόγου) ότι είναι ουσιαστικά το αγωνιστικό βαρόμετρο της ομάδας. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό προσφέρεται για… αποδείξεις, δεδομένου μάλιστα ότι είναι ένας από τους παίκτες των οποίων το συμβόλαιο εκπνέει το καλοκαίρι του 2020.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ