ΑΕΚ σημαίνει επίθεση

ΑΕΚ σημαίνει επίθεση

Πρώτο μέλημα του Κωστένογλου από τη στιγμή που ανέλαβε την ΑΕΚ ήταν η αμυντική θωράκιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφέθηκε στην τύχη του το επιθετικό κομμάτι, αντίθετα η Ένωση είναι η ομάδα που παράγει τις περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα. Η σύγκριση με πέρσι...

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ο Νίκος Κωστένογλου, αρχικά ως υπηρεσιακός, πρώτος του στόχος ήταν να μαζέψει τα κακώς κείμενα της Ένωσης στο αμυντικό κομμάτι. Όχι μόνο στην αμυντική γραμμή αλλά στη συνολική ανασταλτική λειτουργία της ομάδας η οποία επί Μιγκέλ Καρντόσο ήταν το λιγότερο κακή και εκτέθηκε στα ματς με Κραϊοβα, Τράμπζονσπορ και Ξάνθη.

Έτσι και με δεδομένο ότι είχε μπροστά του ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην Τραπεζούντα όπου η ΑΕΚ κινδύνευε ακόμη και με βαριά ήττα βάσει της μέχρι τότε εικόνας της, επιστράτευσε το 3-5-2 που ναι μεν δεν είχε δοκιμαστεί καθόλου στην προετοιμασία ωστόσο ήταν γνωστό στους παίκτες της πρωταθληματικής ομάδας από τον Μανόλο Χιμένεθ. Στην πορεία ο Έλληνας τεχνικός ακολούθησε την ίδια συνταγή και στο πολύ δύσκολο ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη αλλά και σε αυτό με τον Παναιτωλικό το περασμένο Σάββατο.

Πράγματι η εικόνα της ΑΕΚ άλλαξε άρδην αμυντικά καθώς οι φάσεις που δέχεται είναι πλέον λιγοστές, παρ’ ότι ο Αστέρας της έβαλε δύο γκολ, ουσιαστικά δεν είχε ευκαιρίες στο ματς, στο Αγρίνιο κράτησε εύκολα το μηδέν ενώ το ίδιο έγινε και στο ματς με την Λαμία στο ΟΑΚΑ (με τέσσερις πίσω).

Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι δίνοντας βάση ο Κωστένογλου στο μηδέν στην άμυνα, επιθετικά η ΑΕΚ θα κυνηγούσε τη μισή ευκαιρία για να βάλει ένα γκολ και να παίρνει τα ματς, η ομάδα του παρουσιάζεται και άκρως επιθετική. Για την ακρίβεια είναι η ομάδα με τις περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή αφήνοντας πίσω και τους δύο ανταγωνιστές της για τον τίτλο.

Στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές η ΑΕΚ έχει καταγράψει 54 τελικές προσπάθειες πετυχαίνοντας 7 γκολ που δεν είναι και τόσο καλό σαν ποσοστό (1 γκολ ανα 7,7 προσπάθειες) όμως δείχνει ότι οι «κιτρινόμαυροι» παράγουν εύκολα φάσεις. Τελική δεν σημαίνει και ευκαιρία βέβαια αλλά είναι ένα ενδεικτικό δείγμα του παιχνιδιού. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ έχει 45 τελικές και ο Ολυμπιακός 41 ευρισκόμενοι στην τρίτη και πέμπτη θέση της σχετικής λίστας.

Κύριος εκφραστής των επιθετικών αρετών της ΑΕΚ είναι ο MVP στην σεζόν της ως τώρα, Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης που έχει ήδη πέντε γκολ με τα δύο να είναι στο πρωτάθλημα, έχει συμμετοχή στα τέσσερα από τα επτά γκολ της ομάδας του (ασίστ με την Λαμίας και τη σέντρα στο αυτογκόλ του Πλιάτσικα) ενώ είναι ο δεύτερος σε τελικές στην Super League 1 για τους «κιτρινόμαυρους» με 7 ενώ 8 έχει ο Βέρντε.

Την περσινή σεζόν η Ένωση τελείωσε με 350 τελικές σε 30 ματς που σημαίνει 11,7 μ.ο ανά ματς και είχε 50 γκολ άρα 1 ανά 7 προσπάθειες. Πιο πολλές ευκαιρίες δηλαδή φέτος αλλά θεωρητικά σκόραρε πιο εύκολα την προηγούμενη σεζόν η ΑΕΚ.

Αυτή τη σεζόν η ΑΕΚ έχει την τύχη να διαθέτει πληθώρα παικτών μεσοεπιθετικά με τους Λιβάγια, Μάνταλο, Ολιβέιρα, Βέρντε, Αλμπάνη και Ζεράλδες κατά βάση να αποτελούν πολύ σημαντικά «όπλα» στα χέρια του Κωστένογλου ώστε η ομάδα του να παρουσιάζεται εκτός από στιβαρή αμυντικά και άκρως επιθετική. Την Κυριακή έρχεται και το πρώτο ντέρμπι για την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα όπου θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, με τον κόσμο της να αναμένεται να δώσει δυναμικό παρών και θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πιστοποιήσει την… μετάλλαξή της και σε ματς απέναντι σε άμεσο ανταγωνιστή.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ