Λιβάγια – Άκπομ: Game changers

Λιβάγια – Άκπομ: Game changers

Από τη μία ο Μάρκο Λιβάγια, των γκολ, των ασίστ, των κερδισμένων βαθμών, της ηγετικής παρουσίας για την ΑΕΚ. Από την άλλη ο Τσούμπα Άκπομ, ο παίκτης που χάρισε το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ, στην τελευταία συνάντηση των δικεφάλων στο ΟΑΚΑ. Το ντέρμπι της Κυριακής είναι για εκείνους που μπορούν να κρίνουν με μια ενέργεια ένα αποτέλεσμα.

Λένε πως τα ντέρμπι δεν τα… παίζεις. Τα κερδίζεις. Πως στο γήπεδο μπαίνεις με σκοπό να φύγεις νικητής με κάθε τρόπο. Δίχως να σε ενδιαφέρει αν θα αποδώσεις καλό ποδόσφαιρο ή όχι. Σημασία έχουν οι τρεις βαθμοί, που επί της ουσίας είναι… έξι. Τρεις κερδισμένοι δικοί σου, τρεις χαμένοι για τον αντίπαλο.

Για να κερδίσεις ντέρμπι χρειάζεσαι παίκτες με προσωπικότητα. Παίκτες που μπορούν να πάρουν την κατάσταση πάνω τους, που θα βγουν μπροστά με σκοπό να οδηγήσουν όλη την ομάδα και να «καθαρίσουν». Και συνήθως αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι στην κατηγορία των μεσοεπιθετικών. Παίκτες που με μια τους ενέργεια μπορεί να κρίνουν ένα ολόκληρο παιχνίδι. Να καθορίσουν τη μοίρα του.

Στο ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που ο πλέον επιδραστικός. Ο απόλυτος ηγέτης. Ο λόγος για τον Μάρκο Λιβάγια, το ξεκίνημα του οποίου δείχνει πως η ΑΕΚ στηρίζει πολλές από τις ελπίδες επιστροφής της στην κορυφή στον Κροάτη. Ένας «leader» που έχει χαρίσει έως τώρα τους έξι από τους εννιά βαθμούς με γκολ που έκριναν αποτέλεσμα. Ένα στην Τρίπολη και ένα στο Αγρίνιο.

Κι από την άλλη, ένας ΠΑΟΚ που μοιάζει με ομάδα της οποίας οι ευθύνες μοιράζονται. Δεν υπάρχει έως τώρα παίκτης που να ξεχωρίσει. Που να κρίνει ματς. Με τον Πανιώνιο το έβαλε ο Σφιντέρσκι, με τον Ατρόμητο ο Κρέσπο, με τον Άρη ισοφάρισε ο Μίσιτς. Ποιος μπορεί να βγει μπροστά στο ντέρμπι; Ίσως εκείνος που βγήκε και στην τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο πριν από μερικούς μήνες.

Ο Τσούμπα Άκπομ, με ένα ψαλιδάκι είχε χαρίσει το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο στον ΠΑΟΚ στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου. 1-0 με δική του υπογραφή. Τώρα επιστρέφει για να ηγηθεί της επίθεσης του δικεφάλου απέναντι στους κιτρινόμαυρους.

Τι μας δείχνει το… κρας τεστ των δύο επιθετικών. Καταρχάς αυτό που αναφέρουμε και πιο πάνω. Ο Μάρκο Λιβάγια είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης της ΑΕΚ. Ίσως και του πρωταθλήματος έως τώρα. Δύο γκολ, μία ασίστ, 18 κερδισμένα φάουλ, 14 τελικές προσπάθειες, που αποδεικνύουν πως οι φάσεις συνήθως τελειώνουν από τα πόδια του, αλλά και 18 λάθη σε 320 λεπτά συμμετοχής. Game changer. Το γκολ του στο Αγρίνιο και εκείνο στην Τρίπολη χάρισαν συνολικά τέσσερις βαθμούς στην ΑΕΚ. Και την έχουν πλέον μια ανάσα από την κορυφή.

Ο Άκπομ, σε 291 λεπτά συμμετοχής έχει σκοράρει δύο φορές, έχοντας όμως μόνο πέντε τελικές προσπάθειες. Καταπληκτικό ποσοστό για τον Άγγλο επιθετικό του ΠΑΟΚ. Καμία ασίστ, τέσσερα κερδισμένα φάουλ και πέντε λάθη για έναν επιθετικό που προτιμά να εκτελεί και να μη συμμετέχει τόσο ενεργά στο παιχνίδι της ομάδας του, όσο οι υπόλοιποι. Είναι εκείνος, όμως, που η άμυνα της ΑΕΚ θα πρέπει να προσέξει περισσότερο από οποιονδήποτε για να μην της κάνει τη ζημιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ