Τοπαλίδης: «Ο Ένινγκ μπορεί να ενθουσιάσει τους ποδοσφαιριστές»

Τοπαλίδης: «Ο Ένινγκ μπορεί να ενθουσιάσει τους ποδοσφαιριστές»

Ο Γιάννης Τοπαλίδης μίλησε για τον Μίχαελ Ένιγκ και την προσπάθεια του στον Άρη, τονίζοντας ότι μπορεί να ενθουσιάσει τους παίκτες.

Ο Γιάννης Τοπαλίδης παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρθηκε στην έλευση του Μίχαελ Ένινγκ στον Άρη, αλλά και στο τι περιμένει από τον Γερμανό.

Ο πρώην βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική ομάδα τόνισε πως ο Ένινγκ θα ενθουσιάσει τους ποδοσφαιριστές των κίτρινων, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ σημαντικό που τον γνωρίζει ο Άγγελος Χαριστέας.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

«Ο Χαριστέας τον γνωρίζει καλά. Κι εγώ έχω παρακολουθήσει την πορεία του, όπως και κάθε προπονητής στην Γερμανία αλλά πιο ολοκληρωμένη άποψη σίγουρα έχει ο Άγγελος.

Για να τον ήθελε στον Άρη πάει να πει ότι ήταν 100% πεπεισμένος γι’ αυτό. Είναι υπέρ του το ότι βγήκε από την σχολή της Γερμανίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε Γερμανός είναι καλός προπονητής. Στην προκειμένη περίπτωση ο Χαριστέας έχει μια ολοκληρωμένη άποψη, έχει συνεργαστεί μαζί του και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει κάτι ο Άρης. Απλά στην Ελλάδα είναι όλα πολύ δύσκολα.

Το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία τους. Δεν επιλέγει κάποιον που απλά άκουσε ότι είναι καλός, αλλά έχει προσωπική άποψη.

Το πιο σημαντικό είναι και τι παίκτες έχεις, εκεί είναι όλο. Εάν ο Άρης έχει αγωνιστικό πρόβλημα μην νομίζετε ότι οποιοσδήποτε προπονητής θα κάνει μαγικά. Είναι και θέμα το ρόστερ που έχεις, αν και ο Άρης έχει καλούς παίκτες».

Για τους ποδοσφαιριστές του Άρη: «Έχει καλούς παίκτες, και το καλύτερο παράδειγμα είναι που έχασε εκτός έδρας στο Europa League και ήρθε στην Ελλάδα και γύρισε το παιχνίδι. Αυτό αποδεικνύει ένα χαρακτήρα, μια ικανότητα και από ατυχία αποκλείστηκε. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι μέσα στην Τούμπα ισοφαρίστηκε στο 97′. Με τον Ολυμπιακό δεν ήταν κακός και έχει δείξει καλά στοιχεία και σε άλλα παιχνίδια».

Για το αν ο Ένινγκ θα μπορέσει να προσαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα: «Όταν λέμε για κάθε ομάδα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε τι βαθμολογική θέση βρίσκεται. Ο Άρης ας πούμε από αυτήν την βαθμολογική θέση που έχει μπορεί να είναι πολύ καλύτερος. Όταν έχεις καλούς παίκτες πρέπει να βρεις κι εσύ ένα καλό σύστημα, καλή τακτική που αρμόζει στην ομάδα σου».

Όλα αυτά θα τα εφαρμόσει ο καινούργιος προπονητής ή οποιοσδήποτε επιλεχθεί από την διοίκηση. Το γεγονός ότι υπάρχουν καλοί παίκτες δεν σημαίνει ότι θα πας και καλά.

Στον Άρη παραδείγματος χάριν, που τον θεωρώ από τις μεγάλες δυνάμεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου, γίνονται πράγματα που είναι ανεξήγητα. Δεν γίνεται να προηγείσαι στο 15′ και να χάνεις το παιχνίδι, αυτά δεν γίνονται.

Για την φράση του Ένινγκ στους ποδοσφαιριστές: «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή για όποιον χρειαστεί κάτι. Θέλω να βλέπω τα χαμόγελα στα πρόσωπά σας.

Ήταν πολύ σωστό αυτό που είπε και κάθε προπονητής έτσι πρέπει να κάνει. Το κλειδί στο ποδόσφαιρο είναι να μπορείς να ενθουσιάσεις τους παίκτες. Όλα είναι σημαντικά αλλά όταν είναι ενθουσιασμένοι οι παίκτες όλα μπορούν να τα κάνουν. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενθουσιασμός σαν κλίμα στην ομάδα και μετά όλα είναι πιθανά.

Αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας μας. Όλα τα χρόνια, τα εννέα που ήμασταν στην Εθνική, είχαμε ανά διαστήματα πότε καλή ομάδα πότε λιγότερο καλή, βάζαμε την ομάδα στο αγωνιστικό χώρο μπορεί να έχανε αλλά ποτέ δεν έδινε την εντύπωση πως αυτή η ομάδα θα χάσει εξαιτίας του ενθουσιασμού που είχε και αυτό ήταν επιτυχία του Ρεχάγκελ και του υπόλοιπου προπονητικού τιμ.

Ο Χαριστέας είναι ωραίος τύπος. Συνεργάστηκα πολλά χρόνια μαζί του. Πιστεύω πως θα κατορθώσουν να εθουσιάσουν τους παίκτες.

Για την Εθνική Ελλάδας: «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τα δούμε ρεαλιστικά. Όταν κάνεις μια ανάλυση, όταν αναλύεις έναν αντίπαλο πρέπει να τα δεις ακριβώς έτσι όπως πρέπει για να μπορείς να τα μεταφέρεις στους παίκτες σου. Κι όταν κάνεις ανάλυση μιας κατάστασης πάλι το ίδιο. Έπαιξαν μέσα στην Ιταλία και όντως η εικόνα της ομάδας δεν ήταν τόσο κακή όσο στα προηγούμενα παιχνίδια αλλά στην ουσία δεν κάνανε και τίποτα. Δίνει περιθώρεια να ελπίζεις ότι θα διορθωθεί κάτι λόγω του ότι εβγάλαν χαρακτήρα και έδειξαν τακτική αλλά είδα ότι 94′ έπαιζε μια ομάδα στην άμυνα και βγήκε 3-4 φορές στην αντεπίθεση. Χάσαμε 2-0, δημιουργήσαμε 2-3 ευκαιρίες και τίποτα περισσότερο.

Τα τελευταία έξι χρόνια είχαμε τέτοιες αναλαμπές, είχαμε καλά παιχνίδια. Πρέπει να έχεις μια πορεία, υπήρχε κίνητρο με Ιταλία γι’ αυτό τώρα πρέπει να δούμε αν συνεχιστεί η προσπάθεια».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ