Ένινγκ: «Να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του κόσμου»

Ένινγκ: «Να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του κόσμου»

Για τη νέα σελίδα στην καριέρα του, τις πρώτες του εντυπώσεις, το ρόστερ, τις αλλαγές στην ομάδα αλλά και για το ρόλο που έπαιξε ο Άγγελος Χαριστέας στην τελική του απόφαση μίλησε κατά την παρουσίασή του στον Άρη, ο Μίκαελ Ένινγκ.

Ο Άρης παρουσίασε σήμερα (16/10) τον νέο προπονητή της ομάδας, Μίκαελ Ένινγκ, ο οποίος αποτελεί πλέον τον διάδοχο του Απόστολου Τερζή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Κατά την παρουσίασή του από τους «κίτρινους», ο Γερμανός μίλησε για τη νέα σελίδα στην καριέρα του, τις πρώτες του εντυπώσεις από την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, τους στόχους και τον τρόπο παιχνιδιού του, ενώ στάθηκε και στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο Άγγελος Χαριστέας στην τελική του απόφαση.

Παράλληλα, ανέφερε πως παρακολουθεί συχνά τα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ μίλησε και για το κενό διάστημα που είχε για μια περίοδο στην καριέρα του.

Αναλυτικά:

Αρχικά μίλησε ο αθλητικός διευθυντής του Άρη, Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος σημείωσε: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την ομάδα μας, καλωσορίζουμε το νέο μας προπονητή στην οικογένεια του Άρη, τον κ. Μίκαελ Ένινγκ. Του εύχομαι να έχει επιτυχίες, υγεία, όλοι μαζί και όχι μόνος του, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα και τον κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Γερμανός τεχνικός αφού καλησπέρισε τους δημοσιογράφους στα ελληνικά, ανέφερε: «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, ευχαριστώ τον κ. Χαριστέα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε όσο πιο γρήγορα να έχουμε επιτυχίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει μόνο νίκες, αλλά να τα δίνουμε όλα σε κάθε ματς, να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του κόσμου η ομάδα να πηγαίνει όλο και πιο πάνω.

Για μένα ως Γερμανό έχει μεγάλη αξία η ομάδα του Άρη, το ελληνικό ποδόσφαιρο το παρακολουθούμε, αλλά και εγώ ειδικά επειδή είχα τον Χαριστέα παίκτη παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

Φυσικά, έχουμε λίγο χρόνο, ωστόσο έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι η ομάδα έχει πολύ ποιότητα και είμαι αισιόδοξος».

Σχετικά με την πρώτη επαφή με τους παίκτες και ποια είναι τα στοιχεία που είναι τα ατού του Άρη αλλά και τι θέλει να βελτιώσει, είπε:

«Όσον αφορά αυτά που θέλω να διορθωθούν, δεν θέλω να τα δουν οι αντίπαλοι. Στα θετικά, είναι μία ομάδα με ποιότητα που δημιουργεί ευκαιρίες και μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε. Απλά λείπει η ισορροπία. Η συγκέντρωση για 90 λεπτά ώστε να αποφεύγει τα λάθη που γίνονται».

Για το σύστημα που του αρέσει, ανέφερε: «Αυτό που γνωρίζετε είναι ότι μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Να κυριαρχούν οι ομάδες μου στο παιχνίδι, όχι να υπερασπιζόμαστε ένα αποτέλεσμα. Προτιμώ να κερδίζω με 5-4 παρά με 1-0. Απλά πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Οσον αφορά το σύστημα εξαρτάται από το υλικό κάθε ομάδας. Στην πορεία θα μπορέσω να μιλήσω καλύτερα για αυτό».

Για το αν έπαιξε ρόλο η παρουσία του Άγγελου Χαριστέα για να πει το… ναι στον Άρη:

«Είναι η 3η φορά που πρώην παίκτης μου γίνεται τεχνικός διευθυντής και με καλεί σε ομάδα, με τον Χαριστέα είχα πάτα σχέση εμπιστοσύνης, αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι ένας λόγος που ήρθα εδώ για να συνεργαστώ. Μπορεί να βγει κάτι μεγάλο από αυτή την συνεργασία και σίγουρα έπαιξε ρόλο».

Για το κενό διάστημα που είχε στην καριέρα του:

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Από το 1998 δουλεύω επαγγελματικά, είχα φτάσει σε ένα σημείο με το Αμβούργο, όπου χρειαζόταν να πάρω μια απόσταση από το προσκήνιο, ήθελα να ξεκουραστώ. Βέβαια δεν έφυγα ποτέ από το ποδόσφαιρο, σε αυτό το διάστημα δούλεψα στην τηλεόραση ως σχολιαστής και αναλυτής αγώνων αλλά και άλλα πρότζεκτ. Πάντα στο μυαλό μου ήταν να δουλέψω στο εξωτερικό, το βλέπω σαν πρόκληση, να μεταδώσω πράγματα στους παίκτες και περίμενα να ωριμάσουν οι συνθήκες. Στην ουσία δεν έχω φύγει ποτέ από το ποδόσφαιρο, απλά δεν ήμουν στο προσκήνιο».

Για το ματς με τον Παναθηναϊκό που είδε από κοντά και αν μπορεί η ομάδα να παίξει σύντομα το ίδιο ή και καλύτερα: «Φυσικά το ελπίζω, αλλιώς κάτι θα υπήρχε λάθος. Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν η ομάδα θα αφομοιώσει γρήγορα την ιδέα μου. Ο αγώνας εκείνος ήταν ένα πολύ καλό ματς, αλλά και σε αυτό έκανε η ομάδα κάποια εύκολα λάθη. Δεν είναι το σκορ, αλλά το πως θα το κάνεις».

Σχετικά με το γεγονός πως αναλαμβάνει τον Άρη στην πορεία της σεζόν:

«Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα να την έχεις από την αρχή την ομάδα και να την μεταδόσεις όλα όσα θέλεις σαν προπονητής. Το βασικό στοιχείο είναι ο χρόνος που τώρα δεν τον έχουμε. Κάπου όλοι αρχίζουμε από την μέση της χρονιάς σε μία ομάδα, γιατί συμβαίνει. Έτσι ήταν και στο Μαδεμβούργο, αλλά ήταν σχεδόν καταδικασμένη τότε, τώρα είναι διαφορετικά, η ομάδα είναι πιο δεμένη από όσο είδα στην προπόνηση. Αυτό που χρειάζεται άμεσα ο Άρης είναι τα αποτελέσματα».

Αναφορικά με το ρόστερ και τι θέλει να αλλάξει, ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη, σημείωσε:

«Πρέπει να δω όλους τους ποδοσφαιριστές. Περιμένω και τον Φετφατζίδη. Δεν θέλω να αλλάξω πολλά γιατί υπάρχει μία συγκεκριμένη δομή. Δεν θα πάω την Κυριακή να βάλω πέντε διαφορετικούς παίκτες. Η ουσία είναι το πλάνο μας. Θα είναι διαφορετικό και θέλουμε να εφαρμοστεί από το πρώτο παιχνίδι».

Ερωτηθείς για τις πρώτες του εντυπώσεις από τον σύλλογο: «Έχω δουλέψει σε παραδοσιακούς συλλόγους. Ξέρω τι σημαίνει πίεση και αυτή είναι η πρόκληση, να δουλέψω σε αυτό το περιβάλλον. Δεν θα μου άρεσε κάτι διαφορετικό από το πως λειτουργούν οι φίλαθλοι. Μεγάλωσα κοντά στο Ντόρτμουντ και ξέρω πως είναι οι οπαδοί με την ομάδα τους».

Σχετικά με τις αλλαγές στην ομάδα: «Δεν είμαι μάγος, να τα κάνω όλα σωστά. Ξέρουμε ότι μας λείπει ένας τερματοφύλακας έμπειρος, έχουμε κάποια θέματα αμυντικά. Αλλά δεν είμαι αυτός που μπορώ από τώρα να προβλέψω κάτι».

Για το γεγονός πως έρχεται μόνος του στην ομάδα χωρίς κάποιο δικό του τιμ: «Και στις προηγούμενες ομάδες, πήγα μόνος μου, χωρίς τους συνεργάτες μου. Για μένα είναι σημαντικό να δω που υπάρχουν ανάγκες, να δουλέψω με το τιμ της ομάδας και μετά να δω τι μπορεί να αλλάξει. Και το σημαντικότερο είναι ότι έχω τον Άγγελο Χαριστέα για να πραγματοποιήσω αυτές τις ιδέες που έχω».

Ερωτηθείς για τους ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει και κατά πόσο το σκέφτεται αυτή την στιγμή για τον Άρη, απάντησε πως: «Μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς παίκτες. Δεν είναι θέμα χρόνου αλλά απόδοσης. Αν κάποιος αξίζει να παίζει, κανένας δεν θα του κλείσει την πόρτα. Αυτή την στιγμή υπάρχει μία έμπειρη ομάδα, κάτι που χρειαζόμαστε στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Για τον κόσμο και την πίεση που υπάρχει:

«Ξέρω τι σημαίνει πίεση και αυτή είναι η πρόκληση. Ξέρω πως σκέφτεται ο κόσμος και δεν θα μου άρεσε κάτι διαφορετικό. Έχω γεννηθεί κοντά στο Ντόρτμουντ, οπότε ξέρω πως είναι να ζεις σε μία περιοχή με μεγάλη ομάδα».

Για την δική του ιδέα πάνω στο ποδόσφαιρο και αν θα χρειαστεί να κάτι άλλο ανάλογα και με το υλικό της ομάδας:

«Δεν είμαι μάγος… Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην θέση του τερματοφύλακα. Έχουμε αμυντικά θέματα τα οποία πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσουμε σωστά. Ο,τι και να πω τώρα, θα ήταν ασόβαρο. Τα πράγματα εξελίσονται με δουλειά και στην συνέχεια θα δούμε πως θα βγουν».

Για το κατά πόσο μίλησε με κάποιον άλλον, πλην του Χαριστέα, πριν πάρει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα:

«Έχω ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών, οπότε πάντα μιλάω με κάποιον. Μίλησα με έναν παίκτη της Μπόχουμ ο οποίος μου τηλεφώνησε και μιλήσαμε». Για το γεγονός ότι στις ομάδες που έχει δουλέψει οι πρώτες χρονιές είναι πάντα καλύτερες από αυτές που ακολουθούν:

«Δεν ισχύει… Στην Βάασα πήγα και η ομάδα. Στην δεύτερη φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου αλλά χάσαμε».

Για το κατά πόσο η ομάδα θα παίζει αποκλειστικά βάσει της φιλοσοφίας του ή αν θα προσαρμόζεται και στον αντίπαλο:

«Έχω επηρεαστεί ως βοηθός από προπονητές όπως ο Αντβοκατ. Είχε το δικό του στυλ. Αυτό εξαρτάται και από την ομάδα που έχω στα χέρια μου. Υπάρχει ποιότητα, είναι καλή επιθετικά αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον αντίπαλο. Η τακτική είναι κάτι που θα βλέπουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα».

Για τις εγκαταστάσεις του Ρυσίου και τον Θεόδωρο Καρυπίδη:

«Είναι θετικές οι πρώτες εντυπώσεις. Στην αρχή ο αγωνιστικός χώρος είδα ότι είχε κάποια προβλήματα αλλά μου εξήγησαν. Για το Ρύσιο, οι συνθήκες προπόνησης είναι τέλειες και αυτό χρεώνεται στον πρόεδρο. Κάνει τα πάντα για να στηρίζει την ομάδα»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ