Αποκλειστικό to10.gr: Αυτό είναι το πρωτόκολλο του VAR (pics)

Αποκλειστικό to10.gr: Αυτό είναι το πρωτόκολλο του VAR (pics)

To10.gr σας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσετε αναλυτικά όσα αναφέρει το πρωτόκολλο του VAR, το οποίο μοιράστηκε στους εκπροσώπους των 14 ομάδων της Σούπερ Λίγκας 1 στο σεμινάριο που πραγματοποίησε η ΚΕΔ για το Video Assistant Referee – Πότε και πως χρησιμοποιείται το VAR.

Το VAR έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, καθώς από φέτος χρησιμοποιείται και στα παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας 1.

Ένα υπερσύγχρονο σύστημα, που ήρθε για να βελτιώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά παρόλα αυτά έχει δημιουργήσει πολλές απορίες στη φίλαθλη κοινή γνώμη, σχετικά με το πώς γίνεται η χρήση του και σε ποιες περιπτώσεις ο διαιτητής ζητάει τη βοήθεια του VAR.

Απορίες και ερωτήσεις, που μέχρι πρότινος ταλάνιζαν ακόμα και τους ανθρώπους των 14 ομάδων της Σούπερ Λίγκας 1. Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει κατανοητό το σύστημα, το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σεμινάριο για το Video Assistant Referee από την ΚΕΔ προς τις 14 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1. Σε αυτό, εκτός από τους Περέιρα, Μαρίν, Λίντμπεργκ και Κουκουλάκη, συμμετείχε επίσης και ο ειδικός εκπαιδευτής VAR της FIFA, Κάρλος Χεσούς Γκόμεθ, ο οποίος μάλιστα σχολίασε αρκετές φάσεις από τις πρώτες 6 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος.

Παράλληλα, μοιράστηκε στις ομάδες το πρωτόκολλο του VAR, το οποίο φέρνει στο φως «to10.gr» και σας δίνει τη δυνατότητα να το διαβάσατε αναλυτικά.

Μεταξύ άλλων στο πρωτόκολλο του Video Assistant Referee αναφέρεται ότι ο VAR βοηθά τον διαιτητή μόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «σοβαρού περιστατικού που διέφυγε της προσοχής», η οποία σχετίζεται με περιστατικά: Γκολ/όχι γκολ, πέναλτι/όχι πέναλτι, Απευθείας κόκκινης κάρτας (ΟΧΙ δεύτερη κίτρινη κάρτα), Λανθασμένης ταυτοποίησης ποδοσφαιριστή.

Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι η «τελική απόφαση λαμβάνεται πάντα από τον διαιτητή και μπορεί να βασίζεται είτε μόνο στην πληροφόρηση που λαμβάνει από τον VAR, είτε κατόπιν επανελέγχου της φάσης απ’ τον ίδιο στην περιοχή ελέγχου. Ο VAR έχει ανεξάρτητη πρόσβαση και στον έλεγχο του replay και σε όλα τα πλάνα του τηλεοπτικού υλικού από την τηλεοπτική μετάδοση».

Μάλιστα, τονίζεται ότι «αν ο διαιτητής αποφασίσει να ξαναδεί τη φάση, ο VAR επιλέξει την καλύτερη γωνία και ταχύτητα replay για να του δείξει. Ο διαιτητής μπορεί να απαιτήσει άλλη (ες) / πρόσθετη (-ες) γωνία (-ες) / ταχύτητα (-ες)».

Αναλυτικά το πρωτόκολλο:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ