Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0

Ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ, με Σεμέδο (9΄) και Καμαρά (77΄). Νίκησε και την χειρότερη διαιτησία της χρονιάς!

Ένα ακόμη σόλο του Ντανιέλ Ποντένσε από τα δεξιά. Και όταν μάζεψε τη μισή άμυνα της ΑΕΚ γύρω του; Μια παράλληλη πάσα στο ύψος της περιοχής. Εκεί όπου ο –αδιαμφισβήτητος MVP- Μάντι Καμαρά σε κάθε επιθετικό «τρανζίσιον» στέκονταν, προφανώς με «στόχευση» στο αυτονόητο. Σε αυτή την πάσα του Πορτογάλου.

Έγινε μια (8΄) και από το κόρνερ που προέκυψε ο Σεμέδο έκανε το 1-0 (9΄).

Έγινε δύο (69΄) και ο Τσιντώντας έκανε την επέμβαση της βραδιάς.

Έγινε τρίτη και φαρμακερή στο 77’. Φαλτσαριστό σουτ και 2-0. Βάζοντας οριστικά τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε νικητές και χαμένους.

Ο Ολυμπιακός στην έβδομη νίκη του σε οκτώ ματς (22β). Η ΑΕΚ χαμένη και πλέον στο -8 από τους Ερυθρόλευκους σε μια απόσταση που είναι πολύ μεγάλη, πολύ νωρίς με ότι αυτό συνεπάγεται!

Και ενώ κάπου εδώ θα έπρεπε να γίνει ειδική μνεία στο 4-3-3 του Πέδρο Μαρτίνς και σε μια προσέγγιση εντός έδρας «ντέρμπι» όχι συνηθισμένη; Sorry coach, αλλά τη δόξα σου την πήραν συμπατριώτες σου. Κάτι απίθανοι τύποι που ο Μέλο Περέιρα έφερε από τα μέρη του για την τριάδα της διαιτησίας. Συν τον διαιτητή από το διάστημα, Βασίλη Φωτιά που είχε την ευθύνη στο VAR. Θα σου πω αργότερα για εκείνον. Σημείωσε όμως σε παρακαλώ, ότι αυτό που έγινε στο 26΄είχε κάτι από… ΑΤΙΑ: Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα που ακύρωσαν με το έτσι θέλω το γκολ του Ελ Αραμπί αλλοιώνοντας το ίδιο το παιχνίδι! Γιατί αν ο Ολυμπιακός ήταν στο 2-0 από τα μισά του πρώτου ημιχρόνου; Η ΑΕΚ ρίσκα που πήρε μετά το 65΄ανοίγοντας το γήπεδο θα έπρεπε να τα πάρει πολύ νωρίτερα. Και υπό αυτή τη συνθήκη; Προφανώς θα κουβεντιάζαμε για άλλο παιχνίδι. Με άλλο σκορ…

Τι έγινε στο 26΄; Ο Ολυμπιακός έκλεψε τη μπάλα έπειτα από ένα πλάγιο άουτ. Ο Καμαρά με ανάποδο ψαλίδι την έστειλε στην περιοχή της ΑΕΚ. Εκεί ο Τσιντώτας με τον Βράνιες έστησαν διαγωνισμό ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη γκάφα και άρχισαν να τσακώνονται όταν ο Ελ Αραμπί μπήκε ανάμεσα τους και τους πήρε τη μπάλα. Ο διεθνής φορ έμεινε με τον Τσιγκρίνσκι και τα δίχτυα, πλάσαρε σωστά και η δουλειά είχε γίνει στην εντέλεια. Εκεί όμως που το Καραϊσκάκη καίγονταν, ξαφνικά ο διαιτητής Ζόρζε Σόουζα διέκοψε τα πάντα συνομιλώντας με το VAR. Κανά τρίλεπτο αργότερα πήγε και ο ίδιος στην… τεχνολογία. Και ακύρωσε το γκολ του Ολυμπιακού. Γιατί; «Γιατί έτσι» θα ήταν μια πειστική απάντηση. Γιατί λέει ο Γκιγιέρμε έκανε χέρι (!) στην διεκδίκηση της μπάλας με τον Ολιβέιρα. Πριν δηλαδή τον Καμαρά. Πριν το… Τσιντώτας-Βράνιες show. Πριν ο Ελ Αραμπί χορέψει και τον Τσιγκρίνσκι για το 2-0. Δες και… πες!

Και να ήταν μόνο αυτή η φάση, που επί της ουσίας αλλοιώνει την ίδια τη νύχτα δίνοντας στην ΑΕΚ το δικαίωμα να μείνει ζωντανή στο ματς; Να το δεχτείς. Ακόμη και με το VAR των 13,5 εκατ ευρώ. Και με αυτά τα «μικτά σχήματα» ξένων και Ελλήνων στις εξάδες διαιτησίας.

Ο Πορτογάλος Σόουζα και οι βοηθοί του από τα πρώτα δευτερόλεπτα του ματς κάνουν μια από τις χειρότερες διαιτησίες των τελευταίων χρόνων στο ντέρμπι. Είναι χαρακτηριστική η αλλαγή του 58΄της ΑΕΚ. Ο Νίκος Κωστένογλου έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τον Σιμόες (είχε και έναν μικροτραυματισμό με τον Σιμάο). Αλλάζει όμως την αλλαγή διότι δύο λεπτά πριν ο Σόουζα χαρίζει δεύτερη κίτρινη στον Γαλανόπουλο για ένα ξεκάθαρο χτύπημα στον Ελ Αραμπί. Την ίδια μεγάλη καρδιά επέδειξε σε τρεις-τέσσερις διαφορετικές φάσεις με τον Τσιγκρίνσκι και για να μην σε κουράζω: Την πρώτη κίτρινη για φάουλ σε παίκτη της ΑΕΚ την έδωσε στο 79΄(Λόπες) όταν όλα είχαν κριθεί. Εκείνη στον Γαλανόπουλο ήταν για διαμαρτυρία!

Τέλος πάντων. Αυτό είναι το περιβάλλον της Σούπερ Λιγκ 1. Αυτή είναι η «νόρμα» της Εξυγίανσης. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι πρώτος στη βαθμολογία, αλλά θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι εκείνος παίζει με τα «μαύρα». Για να πάρει το πρωτάθλημα θα πρέπει να κερδίζει και τέτοιες «διαιτησίες»…

Το δεκάρι: O Μαντί Καμαρά. Ο Μαρτίνς τον διάλεξε και μαζί του διάλεξε μια διάταξη 4-3-3 με τον Αφρικανό να ανεβαίνει ψηλά και να πιέζει, στήνοντας μπόλικες παγίδες. Ο νεαρός μέσος ανταποκρίθηκε άψογα. Και στο δυναμικό ξεκίνημα που έφερε το γρήγορο γκολ (Σεμέδο 9΄). Και κυρίως από τη στιγμή που ο Νίκος Κωστένογλου με τις αλλαγές Βέρντε (66΄) και Γιακουμάκη (72΄) θέλησε να πάρει μέτρα στο γήπεδο και να ψάξει την ισοφάριση. Το ότι πέτυχε και το 2-0 τον αναδεικνύει στον κορυφαίο της βραδιάς, δίχως άλλες… υποψηφιότητες. Για την ιστορία με ένα αντίστοιχο σουτ ο Καμαρά είχε ισοφαρίσει πέρσι στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ (4-1).

Το κλειδί: Το γκολ που ακύρωσε ο Πορτογάλος διαιτητής στο 26΄. Χάλασε την ηρεμία του Ολυμπιακού. Του χάλασε και την τέλεια «είσοδο». Και μιας και τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Το ίδιο γκολ κράτησε την ΑΕΚ ζωντανή. Και σταδιακά την έβαλε στο ματς. Είχε ήδη δυο καλές στιγμές (Ολιβέιρα 16΄, Ντέλετιτς 21΄) που δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Σα. Αλλά από το ακυρωθέν γκολ και έπειτα κυκλοφόρησε καλύτερα τη μπάλα, βγήκε στις πτέρυγες και στο 61΄είχε ένα πολύ καλό σουτ του Σιμάο που κόντραρε στον Παπαδόπουλο και πέρασε πάνω από την εστία του Σα (και αυτή τη φάση την έχασαν οι διαιτητές, δίνοντας άουτ το κόρνερ!)

Στον πάγκο: Όλη αυτή η ιστορία με την ΚΕΔ. Έτσι όπως το πάμε θα το κάνουμε το VAR σουρωτήρι στην Ελλάδα. Ας κρατάμε τουλάχιστον τα προσχήματα. Ούτε στην παρέλαση δεν έχουμε φτάσει και η κουβέντα επανέρχεται διαρκώς σε αυτή την υπόθεση. Ο Μέλο Περέιρα έχει κάποιον φυσικό προϊστάμενο; Ή μπορεί να κάνει ότι του καπνίσει.

Γιατί κόουτς: Η ΑΕΚ έμεινε στο -8. Απόψε είχε μια μεγάλη ευκαιρία να «επιστρέψει» στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Την σπατάλησε. Δεν έδειξε να έχει τον τρόπο να κοντράρει τον Ολυμπιακό. Και όσο και αν υπάρχουν φέτος πλέι-οφ; Αν δεν είναι κοντά στην κορυφή, δεν μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο ούτε σε αυτά. Ή θα βρει τρόπο άμεσα για ένα σερί. Ή θα γίνει «ρολίστας» πριν τελειώσει το 2019. Το πρόγραμμα λέει: Ατρόμητος (εντός), Παναθηναϊκός (εκτός), Άρης (εντός). Δηλαδή τρία σερί ματς στο ΟΑΚΑ πριν πάει στην Κρήτη να παίξει με τον ΟΦΗ. Αν δεν κάνει 12 βαθμούς σε αυτά τα παιχνίδια, έχουμε την εντύπωση ότι το 2020 θα τη βρει με μοναδικό στόχο το κύπελλο!

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας, Παπαδόπουλος, Σεμέδο, Ελαμπντελαουί, Γκιγέρμε, Μπουχαλάκης (89′ Λοβέρα), Καμαρά, Ποντένσε, Σουντανί (60′ Μασούρας), Ελ Αραμπί (72′ Γκερέρο).

Στον πάγκο των Πειραιωτών έμειναν: Αλέν, Μεριά, Γκασπάρ και Ραντζέλοβιτς

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Τσιντώτας, Λόπες, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γαλανόπουλος (58′ Σιμάο), Σιμόες, Ντέλετιτς (66′ Βέρντε), Αλμπάνης (72′ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Ολιβέιρα.

Στον πάγκο έμειναν: Αθανασιάδης, Οικονόμου, Παουλίνιο, Κρίστιτσιτς

Διαιτητής: Ζόρζε Σόουζα (Πορτογαλία), Βοηθοί: Αλβάρο Μεσκίτα και Νούνο Μάνσο. Τέταρτος διαιτητής: Εμανουήλ Σκουλάς (Θεσσαλία) – VAR: Βασίλης Φωτιάς, AVAR: Βασίλης Νικολακάκης.

ΥΓ. Ο Βασίλης Φωτιάς μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και είναι απόφοιτος Πολυτεχνείου ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Surrey στο Λονδίνο στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στον τομέα των Διαστημικών Τεχνολογιών και Διαπλανητικής Εξερεύνησης.

Εργάστηκε στην Airbus για την διαστημική αποστολή του δορυφόρου NovaSAR-S, ενώ το βιογραφικό του κάνει λόγο για εργασία στην εταιρεία «Άρατος Τεχνολογίες» (εταιρεία διαστημικών υπηρεσιών) ως σύμβουλος έρευνας και ανάπτυξης και κύριος μηχανικός δορυφόρων, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος διδάκτωρ τεχνολογιών διαστήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ