Ολυμπιακός: Είναι ίδιος, αλλά άλλαξε!

Ολυμπιακός: Είναι ίδιος, αλλά άλλαξε!

Ο Ολυμπιακός μετά το πέρας των πρώτων 8 αγωνιστικών φιγουράρει στην κορυφή και βρίσκεται στο +2 από τον ΠΑΟΚ, ενώ πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα ήταν στο -6. Πού οφείλεται η βελτίωση των Πειραιωτών, τι άλλαξε ο Μαρτίνς, αλλά και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η φετινή ομάδα είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα.

Το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ λήγει με τον φωτεινό πίνακα του φαληρικού γηπέδου να δείχνει 2-0.

Μια νίκη, πολύτιμη και σημαντική, για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, η οποία με την εμφάνισή της απέναντι στην Ενωση εξέθεσε στα μάτια της φίλαθλης κοινής γνώμης την… εξυγίανση και απέδειξε περίτρανα ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός με τη σπουδαία νίκη που πήρε απέναντι στην ΑΕΚ και κυρίως με τον τρόπο που κατάφερε να πάρει το τρίποντο, παρότι του ακυρώθηκε πεντακάθαρο γκολ του Ελ Αραμπί, σφράγισε την υπεροχή του και έστειλε ηχηρό μήνυμα προς… Θεσσαλονίκη μεριά.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Πέδρο Μαρτίνς στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μας για την εικόνα τους και γιατί ήταν κυρίαρχοι στο ματς. Δώσαμε μία δυνατή απάντηση», ανάφερε ο Πορτογάλος. Το χθεσινό ντέρμπι ήταν παιχνίδι αποδείξεων, στο οποίο ο Ολυμπιακός πήρε άριστα. Ένα τρίποντο, που τον ανέβασε ξανά στην κορυφή με 22 πόντους, με τον ΠΑΟΚ να πέφτει και πάλι στη δεύτερη θέση με 20. Η ΑΕΚ από την άλλη, έμεινε πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος και πλέον βρίσκεται στο -8 από την πρώτη θέση.

Η πορεία του Ολυμπιακού στο πρώτο μισό του φετινού πρωταθλήματος κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη και δείχνει τη βελτίωση της ομάδας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα στην περσινή χρονιά. Όταν οι Ερυθρόλευκοι είχαν ήδη μείνει πίσω στην διεκδίκηση του τίτλου. Τι έχει αλλάξει όμως στην ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς;

To10.gr συνέλεξε τα στοιχεία και αντιπαραθέτει τα περσινά με τα φετινά στατιστικά, που δείχνουν τη σκληρή δουλειά που έγινε στην καλοκαιρινή προετοιμασία, τη βελτίωση και τη στελέχωση με σπουδαίους παίκτες – πρωταγωνιστές και αποδεικνύουν ότι η φετινή ομάδα είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα.

Απλοί αριθμοί…

Ο Ολυμπιακός στο φετινό πρωτάθλημα μετά το πέρας των πρώτων 8 αγωνιστικών, όπως προαναφέραμε στο εισαγωγικό κείμενο, φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας 22 πόντους, με 7 νίκες και 1 ισοπαλία. Εχει χάσει μόλις 2 πόντους, με την ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Εκεί όπου προηγήθηκε, αλλά ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης από το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γιοάν Μολό.

Πέρσι, οι Πειραιώτες στα πρώτα 8 παιχνίδια είχαν χάσει 8 βαθμούς! Συγκεκριμένα, είχαν ηττηθεί με 1-0 από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη (5η αγ.), είχαν έρθει 1-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (6η αγ.) και είχαν χάσει από τον ΟΦΗ στην Κρήτη με 1-0 (7η αγ.). Οι Ερυθρόλευκοι δηλαδή είχαν απώλειες της τάξεως του 1 βαθμού ανά παιχνίδι. Φέτος, αυτό το ποσοστό έχει πέσει αισθητά και το ποσοστό απώλειας πόντων έχει συρρικνωθεί στο 0.25/ματς!

Αμυνα vs επίθεση

Ο Ολυμπιακός φέτος είναι φανερά βελτιωμένος τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι, δείγμα της εξαιρετικής δουλειά που κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς στις προπονήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας των 8 πρώτων αγωνιστικών, έχει σκοράρει 16 γκολ και έχει δεχθεί μόλις 3, ενώ πέρσι είχε πετύχει 11 τέρματα και είχε δεχθεί 4. Φέτος, έχει κρατήσει 5 φορές ανέπαφη την εστία του, ενώ πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα την είχε κρατήσει 4.

Και αν τα νούμερα, αυτά καθ’ αυτά δεν αποτυπώνουν πλήρως τη μεγάλη διαφορά της φετινής με την περσινή σεζόν, μια λεπτομερέστερη καταγραφή των στοιχείων δείχνει ακριβώς πόσο βελτιωμένος είναι ο Ολυμπιακός, κυρίως στην επίθεση.

«Πνίγει» τον αντίπαλό του

Οι Πειραιώτες φέτος μπαίνουν πολύ δυνατά στα παιχνίδια τους και δεν χαραμίζουν το πρώτο ημίχρονο, όπως έκαναν πέρσι. Συγκεκριμένα, οι Ερυθρόλευκοι έχουν πετύχει γκολ στα πρώτα 12 λεπτά των αγώνων τους σε 5 διαφορετικά παιχνίδια! Το έκαναν στον χθεσινό αγώνα με την ΑΕΚ, το είχαν κάνει επίσης απέναντι σε Αστέρα, Βόλο, ΑΕΛ και ΟΦΗ. Στα 5 από τα 8 ματς έχουν σκοράρει πριν συμπληρωθεί το πρώτο 15άλεπτο. Πιάνουν τον αντίπαλό τους από τον λαιμό και τον «πνίγουν», σκοράροντας από τα… αποδυτήρια!

Πέρσι ξέρετε πόσες φορές ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει πριν τη συμπλήρωση του πρώτου 30άλεπτο; Μόλις 1! Η μοναδική φορά που είχε πετύχει γκολ πριν ολοκληρωθεί το μισάωρο ήταν στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη (2-1), όταν είχε σκοράρει ο Καμαρά με δυνατό σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή, στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης.

Ματς που κρίθηκαν στις καθυστερήσεις

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς πέρσι στις πρώτες 8 αγωνιστικές είχε πετύχει 5 νίκες. Στα τρία από αυτά τα παιχνίδια είχε σκοράρει το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις!

Στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης (3η αγ., 2-1) ήταν ο Νάτχο ο «από μηχανής Θεός» του Ολυμπιακού. Στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη ήταν ο Χασάν (4η αγ. 0-1) και στον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης ο Δημήτρης Μάνος (8η αγ. 1-0).

Στις καθυστερήσεις βέβαια είχε χάσει επίσης τη νίκη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Εκεί όπου είχε προηγηθεί με τον Φορτούνη, αλλά ο Μπακασέτας με γκολ στο 90 είχε ισοφαρίσει σε 1-1. Τα 4 από τα 8 ματς που είχε δώσει ο Ολυμπιακός είχαν κριθεί στις καθυστερήσεις.

Φέτος, το μοναδικό ματς που κρίθηκε στο 90+ ήταν αυτό με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν προηγηθεί με τον Γκερέρο στο 35’, αλλά οι Πράσινοι ισοφάρισαν στο 90’ με πέναλτι του Γιοάν Μολό. Σημαντική, λοιπόν και αυτή η παράμετρος.

Κατανομή των γκολ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του περσινού Ολυμπιακού ήταν η αναποτελεσματικότητα. Οι Ερυθρόλευκοι στα πρώτα παιχνίδια έχασαν πολύτιμους βαθμούς από την επίθεσή τους. Δημιουργούσαν φάσεις, αλλά δεν μπορούσαν να σκοράρουν. Χαρακτηριστικό ήταν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, στο οποίο η ομάδα του Μαρτίνς δημιούργησε πολλές φάσεις στα καρέ του Πασχαλάκη, αλλά στο τέλος ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 1-0.

Το πρόβλημα αποτυπώνεται και από την κατανομή του σκοραρίσματος. Τα 11 γκολ που είχε πετύχει ο Ολυμπιακός είχαν έρθει από 10 διαφορετικούς παίκτες. Συγκεκριμένα, είχε βάλει δύο γκολ ο Φορτούνης και από ένα οι Λάζαρος, Ομάρ, Ποντένσε, Γκερέρο, Μεριά, Καμαρά, Νάτχο, Χασάν και Μάνος. Ένα στοιχείο που δείχνει ότι η ομάδα «ψαχνόταν». Εψαχνε τον χαρακτήρα της και τους πρωταγωνιστές της. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι Πειραιώτες έχουν βάλει 16 γκολ, με τους επιθετικούς να έχουν τη μερίδα του λέοντος. Οι Ελ Αραμπί και Σουντανί έχουν από 4 γκολ, δηλαδή έχουν πετύχει το 50% των γκολ, ενώ από δύο έχουν οι Γκερέρο και Βαλμπουενά. Από ένα γκολ έχουν σκοράρει επίσης οι Μασούρας, Σεμέδο, Καμαρά και Γκιγιέρμε. Το πρώτο τέρμα από αμυντικό μάλιστα μπήκε στο χθεσινό παιχνίδι με την ΑΕΚ, όταν ο Σεμέδο άνοιξε το σκορ και τον δρόμο για το τρίποντο της νίκης.

Κυνήγαγε από νωρίς, φέτος τον κυνηγάνε!

Ποιος παίρνει το πρωτάθλημα; Αυτός που μαζεύει τους περισσότερους βαθμούς και πέρσι αυτός ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά είχε μπει στον ρόλο του οδηγού από νωρίς και αναγκάσει τον Ολυμπιακό από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια να τον κυνηγάει. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Πειραιώτες μετά το πέρας της 8ης αγωνιστικής στο περσινό πρωτάθλημα ήταν στο -6 από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα είχε ξεκινήσει τη σεζόν με -2!

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είχε 16 βαθμούς και ο ΠΑΟΚ 22. Τα πράγματα φέτος είναι και σε αυτό το κομμάτι εντελώς διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη 22 και ο Δικέφαλος του Βορρά τον ακολουθεί με 20. Πέρσι κυνήγαγε από τα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος και φέτος τον κυνηγάνε. Πέρσι είχε την πίεση, για να μην μεγαλώσει η διαφορά, φέτος την έχουν οι αντίπαλοί του. Σημαντική και αυτή παράμετρος.

Ο Ολυμπιακός μάλιστα σε αυτό το χρονικό σημείο της περσινής περιόδου είχε ζήσει ήδη την πρώτη μεγάλη κρίση. Μετά το ματς με τον ΟΦΗ ο Μαρτίνς κλείδωσε τους παίκτες στο Ρέντη για να τους δείξει ποιος είναι το αφεντικό και να τους επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Μια κίνηση, που ήταν επιβεβλημένη για να γίνει το… restart. Φέτος, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ομάδας είναι εξαιρετική. Ολοι μαζί, ενωμένοι, ο ένας για τον άλλον, δίνει τα πάντα για την ομάδα και την έχουν στην κορυφή της βαθμολογίας.

Τι έγινε μετά το… κλείδωμα;  Ο Ολυμπιακός στις επόμενες 22 αγωνιστικές έκανε πορεία πρωταθλητισμού, χάνοντας μόλις 7 βαθμούς. Λιγότερους από ότι έχασε στα πρώτα 8 ματς. Συγκεκριμένα, ήρθε ισόπαλος με Ξάνθη και Παναθηναϊκό και ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ.

Κλειδί η σταθερότητα

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν τη βελτίωση του Ολυμπιακού σε σχέση με την περσινή σεζόν και δείχνουν ότι η φετινή ομάδα των Πειραιωτών είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς μάλιστα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στη βελτίωση που έχει επιδείξει η ομάδα του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πέρσι ήταν τα πάντα καινούρια. Φέτος, υπάρχει σταθερότητα, η ομάδα του είναι πιο ώριμη και τελειώνει καλύτερα της φάσεις.

«Φέτος είμαστε πολύ πιο σταθεροί. Πέρυσι είχαμε τα πάντα καινούρια. Η σταθερότητα παίζει ρόλο. Πέρυσι δεν είχαμε τον έλεγχο του ρίσκου γιατί είχαμε πολλούς νεαρούς παίκτες. Φέτος είμαστε πολύ πιο ώριμοι και έμπειροι και τελειώνουμε πιο καλά τις φάσεις», ανέφερε ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι οι Πειραιώτες δείχνουν καλύτερη εικόνα, παρά την κούραση από τα συνεχόμενα και δύσκολα παιχνίδια, που δίνουν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν την προετοιμασία τους από αρχές Ιουνίου και έχουν δώσει ήδη 6 παιχνίδια στα προκριματικά του Champions League, ενώ στους ομίλους έχουν αντιμετωπίσει μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η περσινή φιναλίστ, Τότεναμ, αλλά και η Μπάγερν Μονάχου…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ