ΠΑΟΚ: Ψάχνοντας τον Μακ

ΠΑΟΚ: Ψάχνοντας τον Μακ

Σλοβάκος εξτρέμ με μονοετή θητεία στην Ζενίτ επέστρεψε στον ΠΑΟΚ με σκοπό να ξαναβρεί τη χαμένη του επιθετική δεινότητα. Μπορείτε να βοηθήσετε;

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιουλίου του 2016 όταν η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε την απόκτηση του Ρόμπερτ Μακ από τον ΠΑΟΚ έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ… Τα συμφωνηθέντα προέβλεπαν τετραετή συνεργασία των δύο πλευρών και ρήτρα ύψους 10 εκατομμυρίων.

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Ύστερα από μία τριετία στην Μπουντεσλίγκα για την Νυρεμβέργη, όπου ισορρόπησε μεταξύ της αφάνειας και της ανυπαρξίας (6 γκολ σε 77 συμμετοχές), φόρεσε τα ασπρόμαυρα, βαφτίστηκε ηγέτης, αγαπήθηκε από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και είδε το όνομά του να… περιφέρεται στις μεταγραφικές λίστες ευρωπαϊκών (και μη) ομάδων που διεκδικούσαν την υπογραφή του για πολλά παραπάνω χιλιάδες ευρώ από αυτά που εισέπραττε στον Δικέφαλο του Βορρά.

«Κάποια στιγμή θα επιστρέψω», είχε πει…

Ρωσία λοιπόν! Ο Σλοβάκος μεσοεπιθετικός ταξιδεύει για να συνεχίσει να γιγαντώνει το όνειρό του, όμως η προσγείωση κάθε άλλο παρά ομαλή είναι. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις αντικαθίστανται από… 4 γκολ σε 17 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, η ερωτική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα μετατρέπεται σε σχέση… μίσους και η θέση του στο ρόστερ αρχίζει έντονα να αμφισβητείται.

Η λύση ήταν μονόδρομος. Έπρεπε να επιστρέψει σπίτι του. Εκεί όπου (ήλπιζε ότι) είχε αφήσει και τον καλό του εαυτό. Ο «Ρόμπο» το περασμένο καλοκαίρι, λοιπόν, ξαναφοράει την ασπρόμαυρη φανέλα αφού αποκτάται από τον ΠΑΟΚ ως δανεικός.

Επιστρέφοντας στην συμπρωτεύουσα ο Σλοβάκος, βρήκε τα πάντα περίπου όπως τα είχε αφήσει έναν χρόνο πριν. Ο Λευκός Πύργος στη θέση του και ο Θερμαϊκός το ίδιο. Ο κόσμος του Δικέφαλου του Βορρά ενθουσιώδεις να τον περιμένει με ανυπομονησία το ίδιο και οι διοικούντες την ομάδα και ο ΠΑΟΚ, Κυπελλούχος Ελλάδας να έχει θέσει έναν νέο στόχο προς υλοποίηση: το πρωτάθλημα!

Τα πεπραγμένα του Σλοβάκου στην πρώτη του θητεία με τα ασπρόμαυρα ήταν εντυπωσιακά. Άρα όλοι στοιχημάτιζαν ότι θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας του ΠΑΟΚ για πρωταθλητισμό. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ήλπιζαν κι αυτό γιατί ο νεαρός εξτρέμ δεν βρήκε στην συμπρωτεύουσα την χαμένη του επιθετική δεινότητα.

Ο 26χρονος Μακ αποκτήθηκε για να πλαισιώσει ιδανικά τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στο αγαπημένο 4-4-2 του Στανόγεβιτς. Ο τελευταίος όμως αποχώρησε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και ο Ραζβάν Λουτσέσκου που τον αντικατέστησε, επιλέγει συνήθως το 4-2-3-1, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ρουμάνος τοποθέτησε τον «Ρόμπο» πίσω από τον κεντρικό επιθετικό αρχικά, στα άκρα δευτερευόντως, στον πάγκο τελικώς.

Με τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος να ολοκληρώνεται μετράει 14 συμμετοχές εκ των οποίων 6 ως βασικός. Επιπλέον έχει χρησιμοποιηθεί μόλις σε ένα ολόκληρο 90λεπτο! Όσον αφορά τα γκολ; Μόλις δύο, συν μία ασίστ. Στο Κύπελλο Ελλάδας μετρά 2 συμμετοχές, μία ως βασικός, έχει πετύχει ένα τέρμα κι έχει μοιράσει μία ασίστ. Στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Δικέφαλου, έχει τέσσερις συμμετοχές σε όλες με φανέλα βασικού και κατάφερε να σκοράρει απέναντι στην Ολιμπίκ Ντόνετσκ.

Η αυτοπεποίθηση έδωσε το χέρι της στα νεύρα και την αμφισβήτηση. Ο εκνευρισμός του Σλοβάκου του κόστισε και την αποβολή στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Τούμπας. Στο 100ο του παιχνίδι με την φανέλα του Δικέφαλου του Βορρά, συγκεκριμένα στο 78ο λεπτό μουντζουρώνοντας έτσι την ιστορική για εκείνον μέρα.

Περασμένα μεγαλεία

Στις δύο πρώτες σεζόν του στον ΠΑΟΚ (2014-2015, 2015-2016) ο Σλοβάκος έκανε πράγματα και θάματα. Δύο σεζόν, η μία καλύτερη από την άλλη. Στην πρώτη του χρονιά απλά έδωσε το δείγμα γραφής ενός παίκτη που είχε έρθει να ξεχωρίσει από το γενικό μέσο όρο, αφενός του ελληνικού πρωταθλήματος, αφετέρου του ΠΑΟΚ. Αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια πρωταθλήματος (συνυπολογίζονται τα πλέι-οφ) σκοράροντας 7 γκολ. Πήρε χρόνο συμμετοχής και σε 4 παιχνίδια στο Europa League και σε ένα στο Κύπελλο Ελλάδας. Συνολικά μέτρησε 8 γκολ και πέντε ασίστ.

Οι αριθμοί του με τον ΠΑΟΚ το 2014/15
Συμμετοχές: 35 (πρωτάθλημα και κύπελλο)
Γκολ: 8
Ασίστ: 5
Κίτρινες: 4
Κόκκινες: –

Την δεύτερη χρονιά, έτριβαν άπαντες τα μάτια τους. Ο νεαρός Σλοβάκος φώναξε «παρών» και ανάγκασε όλους να στρέψουν το βλέμμα τους πάνω του και στα όσα έκανε στο χορτάρι. Σε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα είχε 6 γκολ και μία ασίστ. Στο Κύπελλο έπαιξε 6 παιχνίδια και άλλα 12 στο Europa League με 4 και 9 γκολ αντίστοιχα. Σύνολο; 20 γκολ σε 46 συμμετοχές.

Οι αριθμοί του με τον ΠΑΟΚ το 2015/16
Συμμετοχές: 46
Γκολ: 20 (6 πρωτάθλημα, 9 Europa League, 4 κύπελλο, 1 πλέι οφ)
Ασίστ: 3
Κίτρινες: 11
Κόκκινη: 1

Η κατακόρυφη πτώση

Οι αριθμοί του με την Ζενίτ το 2016/2017
Συμμετοχές: 27
Γκολ: 6
Ασίστ: 5
Κίτρινες: –
Κόκκινες: –

Οι αριθμοί του στο πρώτο μισό της σεζόν 2017/2018 με τον ΠΑΟΚ
Συμμετοχές: 19
Γκολ: 4
Ασίστ: 2
Κίτρινες: 1
Κόκκινες: 1

Τα μαθηματικά αξιώματα είναι γενικώς αποδεκτά ως αληθή ίσως επειδή χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερο προνόμιο, ότι παρέχουν μια αντικειμενική αλήθεια την οποία σπανίως μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει. Ποια αλήθεια δείχνουν οι αριθμοί στην περίπτωση του Ρόμπερτ Μακ; Ότι απέχει πολύ από τη φιγούρα του δεινού σκόρερ που είχε σχηματίσει στην πρώτη του θητεία στους Θεσσαλονικείς.

Αναλυτικά τα λεπτά συμμετοχής στους αγώνες πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ:

Ενενήντα λεπτά την πρώτη αγωνιστική, στο Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 0-0. Τριάντα δύο την δεύτερη αγωνιστική στο ΠΑΟΚ – Κέρκυρα 3-1. Δεκαοχτώ την τρίτη αγωνιστική στο Απόλλων Σμύρνης – ΠΑΟΚ 0-0.

Πενήντα δύο στην νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναιτωλικού 1-0 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Μόλις ένα τέταρτο στην εντός έδρας μάχη κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (5η αγωνιστική 1-0). Ακόμα λιγότερο κόντρα στην ΑΕΛ, στην εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) (6η αγωνιστική) όταν πήρε μόλις 5 λεπτά χρόνο συμμετοχής.

Αγωνίστηκε 29 λεπτά στην ευρεία νίκη του ΠΑΟΚ κόντρα στην Λαμία 4-0 (7η αγωνιστική). 69′ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακός (8η αγωνιστική, 1-0). Δεκατέσσερα λεπτά στο 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης 2-0 (9η αγωνιστική).

Στον πάγκο στο ντέρμπι Δικεφάλων (10η αγωνιστική, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0). 78′ λεπτά στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος (2-1) στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής 2-1. 67′ στο Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 2-2 για την 12η αγωνιστική, 78′ στο Χάνθη – ΠΑΟΚ 0-3 για την 13η. 79′ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκός 4-0, έπειτα αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα. Στο Πλατανιάς – ΠΑΟΚ 0-1 (τιμωρημένος).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ