ΟΦΗ – ΠΑΟΚ: Με τη… χάρη του Τζήλου (0-1)

ΟΦΗ – ΠΑΟΚ: Με τη… χάρη του Τζήλου (0-1)

Ο Μίσιτς ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να νικήσει τον εκπληκτικό Σωτηρίου με σουτ στο 56', ο Τζήλος αρνήθηκε πέναλτι στον Μάνο στο 88' και ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής με 1-0 από το Γεντί Κουλέ απέναντι στον ΟΦΗ.

Ο Σωτηρίου έβγαλε πολλά, αλλά το σουτ του Μίσιτς ήταν αδύνατον να το βγάλει. Ο Κροάτης στο 56′ κατάφερε να νικήσει τον σχεδόν ανίκητο Σωτηρίου, αλλά ο ΠΑΟΚ δε θα νικούσε στο Γεντί Κουλέ αν ο Τζήλος δεν έκλεινε τα μάτια στο πέναλτι του Μάνου στο 88′ της αναμέτρησης, στερώντας από τον ΟΦΗ την ευκαιρία να πάρει τον βαθμό.

Και μαζί στέρησε από την ποδοσφαιρική Ελλάδα να θυμάται με ωραίες μνήμες ένα παιχνίδι που πρόσφερε απλόχερα θέαμα, υπέροχο ρυθμό, πολλές φάσεις και καλό ποδόσφαιρο. Ένα παιχνίδι που στιγματίστηκε όμως από την απόφαση του Τζήλου να μη δείξει την άσπρη βούλα στο καθαρό σπρώξιμο του Μάνου μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ και φυσικά στην απόφαση του Μανούχου να μην υποδείξει στον διαιτητή να πάει στο VAR για να δει τη φάση.

Και ένα παιχνίδι που ο ΟΦΗ παίρνει τα εύσημα για ακόμα μία πολύ καλή εμφάνιση, για το ανοιχτό ποδόσφαιρο και για την προσπάθεια σχεδόν όλων των παικτών του, με κορυφαίο τον πορτιέρο του, Σωτηρίου, που είχε 5-6 μεγάλες επεμβάσεις, αλλά… προδόθηκε από την άμυνα του στη φάση του γκολ. Και κυρίως από την «προσπάθεια» του Κουτρουμπή και το μαρκάρισμά του στον αντίπαλο, με τον Μίσιτς να κάνει ένα πλασέ απ’ αυτά που δοκιμάζουν οι ποδοσφαιριστές στις προπονήσεις. Έχοντας όλο τον χρόνο και τον χώρο για να εκτελέσει εντελώς ανενόχλητος.

Ανίκητος Σωτηρίου στο πρώτο

Το πρώτο ημίχρονο στο «Γεντί Κουλέ» μπορεί να μην είχε γκολ, αλλά ήταν ένα υπέροχο παιχνίδι. Με ρυθμό… ευρωπαϊκού επιπέδου, με ευκαιρίες μπροστά και στις δύο εστίες, με καλό και γρήγορο ποδόσφαιρο και από τις δύο ομάδες και με έναν καταπληκτικό Σωτηρίου, ο οποίος στις τρεις τεράστιες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ έκανε ισάριθμες καταπληκτικές επεμβάσεις, κρατώντας το μηδέν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τζήλος σφύριξε τη λήξη του ημιχρόνου χωρίς δευτερόλεπτο καθυστερήσεων, δείγμα του πόσο καλός ήταν ο ρυθμός στο ματς, το οποίο δεν είχε καθόλου διακοπές.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο δυνατά, πίεσε ψηλά με ξεκάθαρο σκοπό να «χαλάσει» το παιχνίδι του ΟΦΗ από την πίσω γραμμή, κάτι στο οποίο αρέσκονται οι Κρητικοί και διακρίνονται για το καταπληκτικό build up. Η τακτική του Φερέιρα κατάφερε να περιορίσει τον ΟΦΗ, ο ΠΑΟΚ έκλεβε μπάλες και προσπαθούσε γρήγορα να φτάσει στην περιοχή του Σωτηρίου.

Μετά το πρώτο τέταρτο οι Κρητικοί ισορρόπησαν, έπαιξαν κυρίως απ’ τα άκρα και έχασαν την πρώτη καλή ευκαιρία με σουτ του Σεμέδο που έβγαλε ο Ζίβκοβιτς και με τον Τσιλιανίδη που ακολουθούσε να τη στέλνει πάνω στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, αλλά να υποδεικνύεται (λανθασμένα) σε θέση οφσάιντ. Αν ο Τσιλιανίδης είχε σκοράρει εκεί, ίσως το VAR να «έλεγε»… 1-0.

Το ματς είχε καταπληκτικό ρυθμό, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω – κάτω, αλλά τον ΠΑΟΚ να είναι εκείνος που έχασε τρεις μεγάλες ευκαιρίες. Και ο Σωτηρίου εκείνος που έκανε ισάριθμες υπέροχες επεμβάσεις, κρατώντας το μηδέν. Στο 22’ ο Μίσιτς με κάθετη πάσα έβγαλε τετ α τετ τον Λημνιό, με τον Σωτηρίου να το βγάζει, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα έκανε την επέμβαση… της σεζόν σε κεφαλιά του Ελ Καντουρί, που έβγαλε στο δεξί του «παραθυράκι». Στο 36’ ο Σωτηρίου είπε «όχι» και σε σουτ του Μπίσεσβαρ έξω από την περιοχή, με το 0-0 να μένει – παραδόξως βάσει εικόνας του αγώνα – μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου.

Το έκριναν ο MVP Μίσιτς και ο Τζήλος

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από τον αντίπαλό του σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Κι όσο η ώρα περνούσε, έδειξε να έχει και περισσότερες δυνάμεις από τον ΟΦΗ. Ακόμα κι έτσι, όμως, χρειάστηκε για ακόμα ένα παιχνίδι διαιτητική εύνοια για να φύγει νικητής και να μείνει… ζωντανός στη «μάχη» της πρώτης θέσης.

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή. Ο Μίσιτς στο 56’ σημείωσε μια «ζωγραφιά». Ο Λημνιός του έστρωσε την μπάλα κι εκείνος από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής εκτέλεσε υπέροχα, στέλνοντας την μπάλα πάνω από τον Σωτηρίου, που ήταν αδύνατο τούτη τη φορά να αντιδράσει. Και προδόθηκε από την «απούσα» άμυνά του και κυρίως από τη – μη – αντίδραση του Κουτρουμπή, που ολιγώρησε και άφησε τον Μίσιτς να σουτάρει σαν σε προπόνηση.

Το γκολ ανάγκασε τον ΟΦΗ να βγει ψηλά, τον Σίμο να παίξει φουλ επίθεση από το 70’ και μετά και τον ΠΑΟΚ να βρει χώρους για να «καθαρίσει» το παιχνίδι. Όμως έπεσε και πάλι πάνω στον καταπληκτικό Σωτηρίου, που στο 77’ αντέδρασε σε σουτ του Ελ Καντουρί και τρία λεπτά αργότερα σε πλασέ του Μπίσεσβαρ.

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να σιγουρέψει τη νίκη του, αλλά φρόντισε γι’ αυτό ο Τζήλος. Στο 88’ είναι δίπλα στη φάση όταν ο Εσίτι, που είχε περάσει σαν αλλαγή, πάει άγαρμπα πάνω στον Μάνο, τον «γκρεμίζει» μέσα στην περιοχή, αλλά ο διαιτητής δείχνει «παίζεται». Μαζί του και ο Μανούχος, που ήταν στο VAR, με τους παίκτες του ΟΦΗ να διαμαρτύρονται έντονα και το παιχνίδι να «στιγματίζεται» από τη συγκεκριμένη απόφαση. Και να κρίνεται απ’ αυτή.

Ο ΠΑΟΚ, βρήκε έναν βαθμό στο πέσιμο του Κρέσπο την περασμένη Κυριακή και άλλους δύο από το μη σφύριγμα στο «γκρέμισμα» του Μάνου. Τρεις βαθμούς για φάσεις στα… χασομέρια δύο δύσκολων αγώνων που είχε να αντιμετωπίσει. Τρεις βαθμούς που αν δεν τους είχε θα ήταν με την πλάτη στον τοίχο, δύο εβδομάδες πριν το ντέρμπι κορυφής με τον Ολυμπιακό.

Το δεκάρι: Ο Μίσιτς έτρεξε πολλά χιλιόμετρα, κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή, ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να νικήσει τον καταπληκτικό Σωτηρίου. Με ένα γκολ – ζωγραφιά. Αλλά και με ένα γκολ που το σημείωσε σαν σε… προπόνηση, λόγω της αντίδρασης του Κουτρουμπή στη φάση.

Το κλειδί: Το γρήγορο γκολ του ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο. Ανάγκασε τον ΟΦΗ να αλλάξει το πλάνο του, να ξεφύγει απ’ την τακτική των αντεπιθέσεων, να βγει μπροστά και να βρει χώρους. Θα δικαιωνόταν, πάντως, η κρητική ομάδα για τα ρίσκα της, αν ο Τζήλος δεν έκλεινε τα μάτια στο πέναλτι του Εσίτι πάνω στον Μάνο.

Στον πάγκο: Διαιτητής και… VAR. Ο Τζήλος έχει φάτσα τη φάση του Μάνου με τον Εσίτι. Στο VAR το βλέπουν και δεν του λένε τίποτα. Τα τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων σε ένα ματς με έξι αλλαγές στο δεύτερο μέρος και με τον Τζήλο να… τρώει 1,5-2 λεπτά για να δει μια φάση στην περιοχή του ΠΑΟΚ, είναι ελάχιστα. Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πόσο κρατάνε οι καθυστερήσεις στην Τούμπα.

Γιατί κόουτς: Άργησε ο Σίμος να βάλει στο ματς τον Μάνο, που μπήκε και είχε τη μοναδική απειλή στο δεύτερο μέρος προς την εστία του ΠΑΟΚ. Ο Φερέιρα έβαλε τον Εσίτι στο φινάλε αντί του Μπίσεσβαρ για να παίξει με περισσότερα χαφ και παραλίγο να το πληρώσει, καθώς ο Εσίτι έκανε το πέναλτι που δε δόθηκε.

ΟΦΗ: Σωτηρίου, Μπράουν, Κοροβέσης, Μαρινάκης, Γιαννούλης, Κουτρουμπής (82’ Στάικος), Νέιρα, Ναμπί (73’ Μάνος), Τσιλιανίδης (82’ Σόουζα), Σεμέδο, Φιγκεϊρέδο

ΠΑΟΚ: Ζίβκοβιτς, Μάτος, Κρέσπο, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Μίσιτς, Ντόουγκλας, Λημνιός, Ελ Καντουρί (78’ Βιεϊρίνια), Μπίσεσβαρ (87’ Εσίτι), Σφιντέρσκι (73’ Άκπομ)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ