Η περιέργεια του τετ α τετ και η πρώτη ήττα του ΠΑΟΚ

Η περιέργεια του τετ α τετ και η πρώτη ήττα του ΠΑΟΚ

Δύο ομάδες που μοιάζουν περισσότερο από όσο φαίνεται. Και ένας πρώτος… κύκλος που κλείνει με τη σέντρα έχοντας νικητή και ηττημένο.

Μεγάλη περιέργεια, έπειτα από μεγάλη αναμονή. Σχεδόν δέκα μήνες από την τελευταία φορά που βρέθηκαν οι δύο τους στο ίδιο χορτάρι. Λογικό λοιπόν άπαντες να περιμένουν τι θα φέρει αυτό το τετ α τετ του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Μια αναμέτρηση που προφανώς δεν κρίνει πολλά στην «οικονομία» της σεζόν, αλλά που το αποτέλεσμα θα προκαλέσει νέες ισορροπίες. Όχι μόνο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αλλά ίσως ακόμη και στα ενδότερα των δύο ομάδων. Γιατί και οι δύο έχουν ανάγκη ένα αποτέλεσμα από εκείνα που θα τους αλλάξουν τον «αέρα».

Οι Ερυθρόλευκοι ερχόμενοι από μια εβδομάδα που αν και προηγήθηκαν σε Νέα Σμύρνη και Λονδίνο ουσιαστικά δεν τα κατάφεραν σε καμιά από τις δύο αποστολές του. Και όντας πλέον μια διετία δίχως νίκη επί του Δικεφάλου του Βορρά.

Και ο ΠΑΟΚ που έχει πάντα το «κάζο» της Ευρώπης στο πίσω μέρος του μυαλού και που φέτος σε όλα τα «σημαντικά» εγχώρια ματς δεν μπόρεσε να επικρατήσει. Ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ αλλά δεν νίκησε. Έσωσε τον βαθμό της ισοπαλίας στην Τούμπα με Άρη και Παναθηναϊκό στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων. Σε «καλό» ματς δεν έχει επικρατήσει φέτος γενικά.

Μια ήττα στο Καραϊσκάκη λοιπόν, αφενός θα αλλάξει τους συσχετισμούς. Αφετέρου δεν αποκλείεται να ξυπνήσει και όλα τα προηγούμενα. Και για τους δύο.

Αμιγώς ποδοσφαιρικά: Ξεκάθαρα οι δύο καλύτερες ομάδες της χώρας. Και μάλιστα στη φετινή τους version με ένα ποδοσφαιρικό στιλ παρόμοιο, καθώς οι ιδέες του Αμπέλ Φερέιρα ταιριάζουν περισσότερο με εκείνες του Πέδρο Μαρτίνς, και λιγότερο με του Ραζβάν Λουτσέσκου. Σύνολα με αθλητικότητα, που τους αρέσει το transition παιχνίδι, που έχουν μεγάλες ταχύτητες στα άκρα. «Μείγμα» ικανό να δώσει ένα ενενηντάλεπτο υψηλού ρυθμού. Ασχέτως αν δεν μπορεί να προβλέψει κανείς σε ποιον θα ταιριάξει περισσότερο. Αυτά είναι δεδομένα που από νύχτα σε νύχτα αλλάζουν. Η «φόρμα» που λένε και οι προπονητές.

Στο μέχρι τώρα δείγμα γραφής ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να ανεβάσει την στάθμη της ποιότητας ψηλότερα από τον αντίπαλο του. Όχι στην Σούπερ Λιγκ. Στις ευρωπαϊκές αποστολές του. Υπήρξαν βράδια ως εδώ και μάλιστα αρκετά που οι Πειραιώτες του Μαρτίνς έδωσαν την εντύπωση πως δεν βρίσκονται τυχαία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και αυτή είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση για κάθε ελληνική ομάδα. Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν πως ακριβώς επειδή η φετινή αγωνιστική εκδοχή είναι compact και ταυτόχρονα ικανή στο «ανοιχτό γήπεδο» ίσως να μπορεί να φέρει και άλλα από αυτό το μέτωπο: Να προκύψει μια κανονική ευκαιρία για το παραπάνω στην Ευρώπη, αρκεί βεβαίως να οριστικοποιηθεί και η παρουσία στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο ΠΑΟΚ πάλι, αυτό το τρίμηνο δίχως Ευρώπη το χρησιμοποίησε για να αλλάξει το αγωνιστικό του «τσιπάκι». Τον Μάη ήταν μια καλή, compact ομάδα αλλά με πολύ υψηλό μέσο όρο ηλικίας στην εντεκάδα και τον μικρό κύκλο του rotation.Την πρώτη Δεκέμβρη το αρχικό του σχήμα χαρακτηρίζεται από πολλά νέα παιδιά που όχι μόνο ανταποκρίνονται, αλλά αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές: Λημνιός (21χρ), Γιαννούλης (24χρ), Σφιντέρσκι (22χρ) σε πρώτο πλάνο. Ο Μίσιτς (25χρ) με τον Ντόουγκλας (22χρ) κατ επέκταση. O Ίνγκασον (26χρ) που εσχάτως άρπαξε την ευκαιρία από τον τραυματισμό του Βαρέλα. Καλό ποδόσφαιρο δεν έχει προκύψει, αλλά όπως ήρθαν τα πράγματα ξεκίνησε από την αρχή. Μεγάλο όπλο για εκείνον και η αυτοπεποίθηση που έχει δώσει το μεγάλο εγχώριο σερί. Μια ομάδα που ακόμη και όταν στριμώχνεται νιώθει πως πάντα θα γίνει κάτι. Ότι δεν θα χάσει. Ότι θα βρει την άκρη του νήματος…

Αυτοπεποίθηση που βεβαίως δεν φάνηκε στην «προαναγγελία» αυτού του ματς. Σε όσα συνέβησαν τις τελευταίες είκοσι μέρες. Εκεί ο ΠΑΟΚ –ως διοίκηση- ηττήθηκε ήδη στο πεδίο των εντυπώσεων. Εκνευρισμός διάχυτος που έγινε αντιληπτός κατ επανάληψη. Έλεγαν ας πούμε οι Θεσσαλονικείς εκείνο το Σάββατο που διέρρευσε η πληροφορία των επιστολών του Ολυμπιακού σε Αυγενάκη και συνομοσπονδίες, ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι Ερυθρόλευκοι ασχολούνται ήδη με το μεταξύ τους «ντέρμπι».

Εκείνο το Σάββατο ο μήνας είχε 16. Πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι το περίφημο αίτημα του ΠΑΟΚ για το αντιντόπινγκ κατατέθηκε στον ΕΣΚΑΝ τρεις μέρες νωρίτερα -στις 13/11-.

Και ο Ολυμπιακός έστειλε μια σειρά από πληροφορίες σε Κυβέρνηση, FIFA, UEFA για την ΕΠΟ. Μίλησε για τα δικά του 4 εκατ ευρώ τον χρόνο, που ο Γραμμένος καθ υπέρβαση τα κάνει «μπάτζετ» για τα golden boys. Το συμπέρασμα ότι «ασχολείται» με τον ΠΑΟΚ, είναι των Θεσσαλονικιών που ήταν και εκείνοι που λειτούργησαν σαν «δικηγόρος» της Ομοσπονδίας στις καταγγελίες των Ερυθρόλευκων. Το αίτημα του ντόπινγκ ήταν αυστηρά για το ματς του Καραϊσκάκη.

Εκνευρισμό προκάλεσε στον Δικέφαλο επίσης και η συνάντηση της Παρασκευής του Υφυπουργού με το κλιμάκιο του Ολυμπιακού. Σε ένα ραντεβού που το ζήτησαν οι Πειραιώτες και που έγινε σε κοινή θέα. Και αυτός αδικαιολόγητος. Ο Περέιρα στο λιμάνι δεν δίνει εδώ και μια διετία ούτε τον… πυρετό του. Οι διαιτητές είναι όλοι «ξένοι». Και ως γνωστόν ο ΠΑΟΚ με ξένους διαιτητές δεν χάνει. Προς τι λοιπόν η φασαρία;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ