ΠΑΟΚ: «Ο νέος πυροβολισμός του οπλοφόρου Σαββίδη»

ΠΑΟΚ: «Ο νέος πυροβολισμός του οπλοφόρου Σαββίδη»

Μεγάλη ιστοσελίδα του εξωτερικού έκανε εκτενές αφιέρωμα στα... κατορθώματα του Ιβάν Σαββίδη και στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του One Channel για την ιδιοκτησιακή σύνδεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

Ο Ολυμπιακός καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διακριθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το διαφημίζει με σημαντικά αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις… Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ έχει άλλες… επιτυχίες για να προβάλλει το άθλημα στην Ευρώπη. Όπως τα κατορθώματα του ιδιοκτήτη του, ο οποίος δίνει αφορμές στα ξένα μέσα ενημέρωσης για να μιλήσουν με… κολακευτικά λόγια για το πρωτάθλημα μας.

Η μεγάλη ιστοσελίδα του εξωτερικού «www.insideworldfootball.com» ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις, που αποδεικνύουν την ιδιοκτησιακή σύνδεση της Ξάνθης και τον ΠΑΟΚ. Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη, καταγράφει μερικά από τα… επιτεύγματα των ημερών του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διαφήμιση είναι προφανής…

Το δημοσίευμα έχει τον κολακευτικό τίτλο «Ο οπλοφόρος ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Σαββίδης σε νέο πυροβολισμό μετά από αναφορές ότι του ανήκει και η Ξάνθη» και ακολουθεί ένα εξίσου… εγκωμιαστικό κείμενο:

«Μία νέα ποδοσφαιρική ιδιοκτησιακή καταιγίδα ξέσπασε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συνδέεται με τον Ελληνορώσο ολιγάρχη, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εμφανίζεται να ελέγχει δύο ελληνικές ΠΑΕ.

Μετά την ανάμειξη του στον ΠΑΟΚ το 2012, ο Σαββίδης σπάνια μένει έξω από την επικαιρότητα, στην προσπάθεια του να επαναφέρει την ομάδα του στις προηγούμενες δόξες της. Την προηγούμενη σεζόν ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα χωρίς να ηττηθεί, ενώ πανηγύρισε το νταμπλ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Τώρα, φαίνεται πως ο Σαββίδης έχει τον έλεγχο της Ξάνθης. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην κορυφή της Superleague με 28 βαθμούς, μαζί με τον Ολυμπιακό. Η Ξάνθη καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 19 βαθμούς.

Ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό One Channel, αποκάλυψε ροή χρήματος και ιδιοκτησιακά ίχνη που συνδέουν την Ξάνθη με τον Σαββίδη, μέσω της εταιρίας RFA που δηλώνει έδρα την Κύπρο και η οποία είναι το εταιρικό όχημα του Σαββίδη για να κατέχει την ιδιοκτησία σε άλλες εταιρίες και μέσω της οποίας πραγματοποιεί επενδύσεις και χρηματοδοτεί άλλες δουλειές του.

Το 2018, ο Ιωάννης Καλπαζίδης, ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης, μέσω της RFA και μιας επένδυσης που εκτιμάται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η RFA αγόρασε τις μετοχές της Vialand, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, το γήπεδο της Ξάνθης, το προπονητικό κέντρο και ένα κοντινό ξενοδοχείο.

Το One Channel (ανήκει στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη) δείχνει στο ρεπορτάζ του πως η RFA συνδέεται στενά με μία άλλη κυπριακή εταιρία, τη Dimera, η οποία έχει παράσχει πολλά δάνεια στην RFA. Η Dimera αγόρασε τις μετοχές του ΠΑΟΚ το 2012. Φαίνεται πως ο αναγραφόμενος ως ιδιοκτήτης της Dimera παρείχε τα κεφάλαια για την αγορά της Vialand.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο επιχειρήσεων πάνε βαθύτερα απ’ ότι δείχνουν τα έγγραφα, και ο Αριστείδης Πιαλόγλου, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της Ξάνθης όντας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, επίσης εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος της RFA, την ιδιοκτήτρια της Vialand, στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις της Ξάνθης. Το ρεπορτάζ εστιάζει επίσης στον Νικόλαο Χαλαβαζή, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης του Σαββίδη και ένα μέλος του ΔΣ της Ξάνθης.

Οι κανονισμοί της ΕΠΟ απαγορεύουν την πολυϊδιοκτησία, με τις ποινές να προβλέπουν μέχρι και υποβιβασμό για τις δύο ομάδες και δια βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο για τους εμπλεκόμενους.

Γενικά, ο Σαββίδης έχει δείξει ασέβεια προς τις ποδοσφαιρικές αρχές, αλλά συναναστρέφεται με την ελίτ της ελληνικής πολιτικής, φιλοξενώντας τακτικά πολιτικούς στην Τούμπα. Γεννημένος στην Τσάλκα της Γεωργίας και με ποντιακή καταγωγή, είναι ένας στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ένα πρώην μέλος της ρωσικής Δούμα, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ρωσίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού κατέστη ο μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak, την οποία πούλησε στην ιαπωνική Tobacco International.

Η ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ και η προσπάθεια του Σαββίδη για εξουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οδήγησαν σε πολλαπλές κατηγορίες για στήσιμο παιχνιδιών και χειραγώγησης, σε ένα πρωτάθλημα που ταλανίζεται από καχυποψία για ύποπτα αποτελέσματα και του οποίου τα πιο σημαντικά παιχνίδια, διαιτητεύονται από ξένους ρέφερι. Τόσο μεγάλο είναι το μέγεθος του προβλήματος.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Σαββίδης εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο για να εκφοβίσει τον διαιτητή, αφού δεν μέτρησε ένα γκολ του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ. Ο Σαββίδης εισήρθε στον χλοοτάπητα δύο φορές και τη δεύτερη φορά δεν φορούσε το μπουφάν του και είχε ζωσμένο ένα πιστόλι στη θήκη του.

Εν τέλει, ο Σαββίδης τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους, ενώ από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν τρεις βαθμούς που έθεσαν τέλος στις ελπίδες τους για τη διεκδίκηση του τίτλου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ