Ιταλική «σφραγίδα» με το… καλημέρα

Ιταλική «σφραγίδα» με το… καλημέρα

Τα στοιχεία που έδειξε στην Ξάνθη η ΑΕΚ, που γίνεται ήδη ομάδα του Καρέρα.

Η ΑΕΚ πήρε στην Ξάνθη μια τεράστιας σημασίας νίκη. Οι Κιτρινόμαυροι πέρασαν από μια δύσκολη έδρα, ξεκινώντας έτσι το δικό τους σερί. Η Ένωση παρουσίασε κάποια συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στοιχεία που οφείλονται εν πολλοίς στον Μάσιμο Καρέρα και την επιρροή του στην ομάδα. Που είναι ήδη ξεκάθαρη.

Ο Ιταλός τεχνικός έχει ήδη μεταδώσει τη δική του φιλοσοφία στην ΑΕΚ. Μια φιλοσοφία που στηρίζεται σε συγκεκριμένες αρχές. Ο Καρέρα έχει ένα σαφές πλάνο στο μυαλό του για την ομάδα που θέλει να δημιουργήσει. Κάποιοι από τους άξονες αυτού του πλάνου καταγράφηκαν και στην Ξάνθη. Εκεί όπου η Ένωση πήρε μια παλικαρίσια νίκη, που της δίνει πέρα από βαθμούς και τον απαιτούμενο «αέρα» ενόψει της συνέχειας. Εκεί όπου φιλοδοξεί να δει τη διαφορά από την κορυφή να μειώνεται.

«Δέσιμο» της άμυνας

Οι Κιτρινόμαυροι παρουσίασαν ένα σύνολο που στηρίχθηκε κατά βάση στην άμυνά του για να πάρει τη νίκη. Η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε καθόλου από την Ξάνθη, που είχε μόλις μια καθαρή τελική στο ματς. Ο Καρέρα γνώριζε άλλωστε πως εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ένωσης και η λειτουργία των μετόπισθεν αποτέλεσε τη βάση της δουλειάς που έκανε όλες αυτές τις μέρες. Κάτι που αποτυπώθηκε και στο γήπεδο το Σάββατο.

Η ΑΕΚ αγωνίστηκε με ένα 3-5-2 και τους Σβάρνα, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι στην άμυνα. Τρεις καθαρούς στόπερ δηλαδή που της έδιναν σιγουριά και δεν άφηναν χώρους στον αντίπαλο. Η τακτική του Καρέρα ήταν ξεκάθαρη. Ο Ιταλός τεχνικός επιθυμούσε να διασφαλίσει το μηδέν στην άμυνα και από εκεί και έπειτα, στηριζόμενος στην ποιότητα της μεσοεπιθετικής του γραμμής να βρει ένα γκολ που θα αρκούσε για να δώσει τη νίκη. Όπως και έγινε.

Συμπαγές σύνολο και κοντά οι γραμμές

Η ΑΕΚ έδειξε στα Πηγάδια «ομάδα». Η Ένωση παρουσιάστηκε στο γήπεδο με ξεκάθαρο πλάνο και απόλυτα προσηλωμένη στο στόχο της. Που δεν ήταν άλλος από τη νίκη. Οι Κιτρινόμαυροι ήταν «δεμένοι», με κοντά τις γραμμές τους και καλή συνεργασία εντός γηπέδου.

Είχαν δηλαδή ένα συμπαγές σύνολο που ήξερε τι ζητούσε στον αγωνιστικό χώρο και παράλληλα δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του. Μιας και η κατοχή ήταν κατά βάση στα πόδια των παικτών της ΑΕΚ, που είχαν επιβάλει το δικό τους τέμπο στο ματς. Ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Κάτι που προφανώς αποτέλεσε επιλογή, όσον αφορά την τακτική προσέγγιση του αγώνα.

Μάτι που… γυαλίζει

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που παρουσίασε η ΑΕΚ προχθές ήταν η «γυαλάδα» στα μάτια των παικτών της. Η ομάδα έδειχνε «σπιρτάδα» και ένταση, με τους παίκτες του Δικεφάλου να μπαίνουν δυναμικά στις μονομαχίες και να μην παρατούν καμία φάση. Ένα στοιχείο που έλειπε το προηγούμενο διάστημα.

Ο Καρέρα από τις πρώτες του στιγμές στην ΑΕΚ έδειξε πως αυτό είναι κάτι που θέλει να δείχνει η ομάδα του στο γήπεδο. Το δούλεψε στις προπονήσεις, το μετέδωσε στους ποδοσφαιριστές του και εκείνοι, το εφάρμοσαν στο γήπεδο σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό. Υπήρχαν στιγμές στο ματς που οι Κιτρινόμαυροι έδειχναν με την αγωνιστική τους νοοτροπία πως δεν θα φύγουν από το γήπεδο χωρίς τη νίκη. Ακόμα κι αν το γκολ ακόμα αγνοούνταν.

Πρέσινγκ από την επίθεση

Η ΑΕΚ δεν περίμενε την Ξάνθη προχθές. Η Ένωση επεδίωκε να έχει την μπάλα στα δικά της πόδια και προσπαθούσε οργανωμένα να το πετύχει αυτό. Κυρίως μέσω του αδιάκοπου πρέσινγκ. Οι επιθετικοί της Ένωσης πίεζαν από την άμυνα τους παίκτες της Ξάνθης και όπως αποδείχθηκε το έκαναν αποτελεσματικά.

Οι Ακρίτες είχαν σοβαρά ζητήματα στην κυκλοφορία και δυσκολεύονταν να μεταφέρουν την μπάλα από το κέντρο και μπροστά. Μιας και εκεί το πρέσινγκ της ΑΕΚ γινόταν ακόμα πιο έντονο, με τους Κρστίτσιτς και Γαλανόπουλο να μπαίνουν στην «εξίσωση». Αυτό ήταν κάτι που είχε ζητήσει μεσοβδόμαδα ο Μάσιμο Καρέρα, δουλεύοντας μάλιστα με τους παίκτες του σε συγκεκριμένες ασκήσεις που αφορούσαν το εν λόγω ζήτημα.

Υπομονή στο γκολ

Η ΑΕΚ φάνηκε εξ αρχής να έχει ένα πλάνο που θα βασιζόταν στο να μην δεχθεί γκολ, ώστε έστω και ένα τέρμα, να είναι αρκετό για να της δώσει τη νίκη. Όπως και έγινε. Οι Κιτρινόμαυροι δεν ήταν επιπόλαιοι και βιαστικοί στο δημιουργικό κομμάτι. Αντίθετα έδειξαν περίσσια υπομονή, κυνηγώντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να σκοράρουν.

Στην ευκαιρία του Λιβάγια που επιτέθηκαν οργανωμένα δεν τα κατάφεραν. Όμως λίγο μετά ήρθε η φάση που κατέληξε στα πόδια του Γαλανόπουλου, με την ΑΕΚ να βρίσκει εκεί το γκολ που αναζητούσε. Ένα γκολ που φρόντισε να το προφυλάξει, μιας και της ήταν αρκετό για να πετύχει τον στόχο της και να επιστρέψει στην Αθήνα με τους τρεις βαθμούς. Χωρίς την παραμικρή διάθεση για ρίσκα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ