AEK : Από τον Εστερχάζι στον Μασούντ!

AEK : Από τον Εστερχάζι στον Μασούντ!

Το10.gr παρουσιάζει το ιστορικό «top 10» των χειμερινών μεταγραφών της ΑΕΚ. Ανάμεσα τους κάποιοι από τους καλύτερους όλων των εποχών για την Ένωση.

Ο Σοζέι Μασούντ φόρεσε ήδη τα κιτρινόμαυρα, με την ΑΕΚ να κάνει έτσι από τις 28 Δεκεμβρίου την πρώτη χειμερινή της μεταγραφή για φέτος. Προχωρώντας για να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες μέρες και τις υπόλοιπες, στα πλαίσια της ενίσχυσης που έχει ανάγκη για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου είναι παραδοσιακά ιδιαίτερη και με ρίσκα. Καθώς προσφέρει τόσο «λαβράκια» όσο και αστοχίες. Η ΑΕΚ ωστόσο, έχει κατορθώσει κατά το παρελθόν να αποκτήσει στα μέσα της σεζόν παίκτες που έκαναν τα διαφορά και εξελίχθηκαν σε σημεία αναφοράς. Με το10.gr να ανοίγει σήμερα των φάκελο των χειμερινών μεταγραφών και να παρουσιάζει τις 10 πιο πετυχημένες χειμερινές προσθήκες στην ιστορία της Ένωσης.

Ένας «κόμης» για την ΑΕΚ

Τη σεζόν 1984-1985 η ΑΕΚ έψαχνε στην μεταγραφική αγορά ένα δυνατό όνομα, με ηγετικά χαρακτηριστικά. Και το βρήκε στο πρόσωπο του Μάρτον Εστερχάζι, με τον σπουδαίο Ούγγρο άσο να έρχεται εκείνη τη χρονιά στην Ένωση και εξελίσσεται σε αγαπημένη προσωπικότητα για τον κόσμο. Ο «κόμης» πρόσφερε πολλά στην ΑΕΚ τη διετία που φόρεσε τη φανέλα της και αποτελεί ακόμα και τώρα, σημείο αναφοράς στην ιστορία της.

Τζίμη Πατίκας

Την αμέσως επόμενη σεζόν, η ΑΕΚ προχώρησε στην απόκτηση του ομογενή Τζίμη Πατίκα. Ενός επιθετικού άσημου μέχρι τότε στον κόσμο, που ωστόσο αποδείχθηκε «λαυράκι». Ο ταχύτατος επιθετικός κατέκτησε με την ΑΕΚ τρία πρωταθλήματα και ήταν μια σταθερή και αξιόπιστη λύση για την Ένωση, μέχρι την αποχώρησή του από την ομάδα.

Συμβόλαιο ζωής

Η κορυφαία χειμερινή προσθήκη της ΑΕΚ, έγινε το 1988. Τότε, η ΑΕΚ έφερε στην Ελλάδα τον Σκοπιανό Τόνι Σαβέφσκι, χωρίς να μπορεί ούτε η ίδια τότε να φανταστεί, την εξέλιξη αυτής της μεταγραφής. Ο Σαβέφσκι έμεινε στην ΑΕΚ μια… ζωή, πανηγύρισε μαζί της τίτλους και είναι μέχρι και σήμερα, μία από τις σημαίες της ομάδας. Συνεχίζοντας στην ΑΕΚ και από άλλα πόστα, αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια με τη φανέλα της.

Ο «μάγος» από την Νάουσα

Το 1992, η ΑΕΚ κίνησε γη και ουρανό για να φέρει στην Νέα Φιλαδέλφεια έναν ταλαντούχο μέσο από τη Νάουσα, που είχε ήδη δείξει το ταλέντο του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Βασίλης Τσιάρτας ήρθε στην Ένωση στα μέσα της σεζόν 1992-1993 και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία, με τον «μάγο» να μεγαλουργεί με τη φανέλα της, σε δύο διαφορετικές περιόδους.

Το «μηχανάκι» από την Καλαμάτα

Το 2001, η ΑΕΚ απέκτησε στα μέσα της χρονιάς από την Καλαμάτα, τον Νίκο Γεωργέα. Ο «φούλης» αποτέλεσε για χρόνια το «μηχανάκι» στην άμυνα της Ένωσης, επιστρέφοντας μάλιστα στην ομάδα για να την βοηθήσει στη χρονιά της Γ εθνικής, μετά από ένα χρόνο απουσίας.

Ο Ίβιτς και η κόντρα με τον Σάντος

Το 2002, με την ΑΕΚ να στοχεύει στο πρωτάθλημα, ο Μάκης Ψωμιάδης αποφασίζει να πάρει… πάνω του την χειμερινή μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, φέρνοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Ίλια Ίβιτς. Μάλιστα, αυτή η μεταγραφή αποτέλεσε λόγο για ευθεία κόντρα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ με τον τότε προπονητή Φερνάντο Σάντος, που δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για την συγκεκριμένη προσθήκη.

Ωστόσο, η τεράστια ποιότητα του Ίβιτς «κέρδισε» τελικά τον Πορτογάλο τεχνικό, με τον Σέρβο στράικερ να συνθέτει τότε ένα σούπερ δίδυμο στην επίθεση, με τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Ζούλιο Σέζαρ

Το 2005 η ΑΕΚ είχε μια ομάδα συμπαγή που πάλευε κάθε ματς και ήταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, όμως χρειαζόταν ποιότητα. Και αυτή, τη βρήκε στο πρόσωπο του Ζούλιο Σέζαρ, που ήρθε εκείνον τον Δεκέμβρη στην ομάδα. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ έκανε άμεσα τη διαφορά για την Ένωση στο γήπεδο και αποτέλεσε σταθερά του ρόστερ και για τα υπόλοιπα χρόνια, σκοράροντας μάλιστα κάποια καθοριστικά γκολ.

Το «μπαμ» με Καλόν

Το 2008 η ΑΕΚ αποφάσισε να πάει για το μεγάλο «μπαμ» στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, αποκτώντας τον Μοχάμεντ Καλόν. Ο Αφρικανός επιθετικός με την σπουδαία καριέρα στην Ίντερ πήρε άμεσα φανέλα βασικού, σκόραρε γκολ με την ΑΕΚ με πιο χαρακτηριστικό το εντυπωσιακό πλασέ του στην Τούμπα, όμως η καριέρα του στην Ένωση δεν εξελίχθηκε όπως θα μπορούσε. Αποχωρώντας στο φινάλε της χρονιάς, κυρίως λόγω του προβληματικού χαρακτήρα του.

Το «κομπιούτερ» από τη Σουηδία

Τη σεζόν 2014-2015 η ΑΕΚ ήταν στην Football League ωστόσο στα μισά εκείνης της χρονιάς, προχώρησε σε μια προσθήκη που είχε όπως αποδείχθηκε μακρύ ορίζοντα. Η Ένωση απέκτησε ως ελεύθερο από την Γκέτεμποργκ τον Γιάκομπ Γιόχανσον, με τον Σουηδό μέσο να είναι μία από τις «κολόνες» του ρόστερ της ΑΕΚ μέχρι και σήμερα.

Αραούχο και… Μασούντ

Πέρυσι τον Γενάρη η ΑΕΚ έψαχνε στην μεταγραφική αγορά έναν φορ-σημείο αναφοράς, που θα κουβαλήσει την ομάδα με τα γκολ του και θα αποτελέσει τη δύναμη πυρός της Ένωσης. Και την βρήκε στο πρόσωπο του Σέρχιο Αραούχο, που ήρθε ως δανεικός από την Λας Πάλμας, οδηγώντας την ΑΕΚ με τα γκολ του στην πρώτη θέση των πλέι οφ και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Συνεχίζοντας στην ΑΕΚ και μετά το καλοκαίρι.

Πλέον, η… σκυτάλη περνά από τον Αργεντινό φορ στον Σοζέι Μασούντ, που από σήμερα ανήκει στην ΑΕΚ. Στοχεύοντας στο να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν για εκείνον, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό που άφησε ο Πέτρος Μάνταλος. Κάτι, που μένει να φανεί στην πράξη αν μπορεί να γίνει, με τον Μασούντ να προστίθεται έτσι στο μέλλον στις πιο πετυχημένες, χειμερινές προσθήκες της ΑΕΚ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ