Γεραπετρίτης: «Καμία παραβίαση δεν ξεπλένεται»

Γεραπετρίτης: «Καμία παραβίαση δεν ξεπλένεται»

Με συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90.1, o υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, αποκάλυψε ότι οι τομές που ετοιμάζονται, θα αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ότι ο ρόλος του τελειώνει μετά τη συνάντηση της 25ης Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τις επαφές με τη FIFA και την UEFA, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε ακόμη μία φορά για τους στόχους της Κυβέρνησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για το μνημόνιο που αναμένεται να υπογραφεί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1», ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε για πρώτη φορά πως οι ριζικές τομές που ετοιμάζονται, θα αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Την οργάνωση και τη λειτουργία των ομάδων! Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, αποκάλυψε ότι η δική του συμβολή στο θέμα του ποδοσφαίρου, ολοκληρώνεται με την υπογραφή του συνυποσχετικού, στις 25 Φεβρουαρίου, με τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη κλπ), να παίρνουν στη συνέχεια τη σκυτάλλη, για να εφαρμοστούν όσα θα αποφασιστούν. Φυσικά, αναφέρθηκε και στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας.

Αναλαυτικά, όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης  στα «Παραπολιτικά 90.1»

Για την πορεία στο ζήτημα του ποδοσφαίρου: «Εκών άκων το ανέλαβα.  Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός  όταν ανάκυψε ένα ζήτημα σε σχέση με την ομαλή κοινωνική συνοχή εξαιτίας των όσων διημείφθησαν μετά τη γνώμη εκ μέρους της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού, ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για μια ριζική επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και στο μέτρο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη αυτή και τη σχετική διακινδύνευση ανέθεσε σε εμένα τις διεθνείς επαφές έτσι ώστε να υπογραφεί  ένα μνημόνιο συνεργασίας, ένα συνυποσχετικό μεταξύ των δύο διεθνών ομοσπονδιών, δηλαδή της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και του ιδίου του πρωθυπουργού, για να έχουμε τεχνική βοήθεια στα ζητήματα αυτά.

Πράγματι μετέφερα τις προσκλήσεις του πρωθυπουργού στις ηγεσίες των δύο ομοσπονδιών ,στην UEFA την περασμένη εβδομάδα και αυτή την εβδομάδα στη FIFA και πράγματι εκτιμούμε ότι στις 25 Φεβρουαρίου θα έχουμε τις αντιπροσωπείες των δύο διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα για να προχωρήσουμε με την υπογραφή του συνυποσχετικού. Θα δούμε αν θα είναι ένα ενιαίο συνυποσχετικό ή αν θα είναι σε δύο φάσεις η συνέργεια αυτή που θα αναπτυχθεί.

Αυτό το οποίο προκύπτει είναι πρώτα απ’ όλα ότι και η FIFA με την UEFA έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει επιτέλους μια συνολική αναρίθμηση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μολονότι είχαν ήδη εμπλακεί και στο παρελθόν, είχε υπάρξει επιτροπή εξομάλυνσης, υπήρχαν πρόσωπα τα οποία είχαν την εντολή από την FIFA και την  UEFA να έχουν ένα εποπτικό ρόλο το πρόβλημα όμως, όπως και οι ίδιοι οι διεθνείς οργανισμοί κατάλαβαν, δεν είναι ένα ζήτημα προσώπων αλλά είναι ένα ζήτημα θεσμών. Δηλαδή με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι απολύτως αδύνατον να έχουμε μια ομαλότητα στο χώρο και να έχουμε μια γνήσια ανάπτυξη που επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Αυτό το οποίο απαιτείται είναι ριζικές τομές οι οποίες θα καταλαμβάνουν το σύνολο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δηλαδή τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των επιτροπών και ομάδων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα σχετικά με τη χειραγώγηση, με την ακεραιότητα δηλαδή του παιχνιδιού, με τη διαιτησία, με τα ζητήματα ιδίως τα οποία έχουν να κάνουν με τον εχθροπαθή λόγο και τη μισαλλοδοξία που επικρατεί στο ποδόσφαιρο και εν τέλει το πώς το προϊόν συνολικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα αναβαθμιστεί.

Τη Δευτέρα που βρισκόμουν στο στρατηγείο της FIFA  στη Γενεύη  είχα την ευκαιρία να έχω μια εκτενή συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της FIFA  και πρόεδρο της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου τον κ. Κλαρκ ο οποίος λογίζεται ότι είναι ο αναμορφωτής  του αγγλικού ποδοσφαίρου. Την τετραετία που βρίσκεται στο τιμόνι της αγγλικής ομοσπονδίας έχει καταφέρει αφενός να εκτοξεύσει το οικονομικό προϊόν επαγγελματικό αγγλικό ποδόσφαιρο σε δυσθεώρητα ύψη, να δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης αποβολής της οποιασδήποτε βίας από τα αγγλικά γήπεδα και βεβαίως να έχει τις επιτυχίες που όλοι γνωρίζουμε σε επίπεδο διεθνών διοργανώσεων.

Πέρυσι στους δύο μεγάλους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συμμετείχαν μόνο αγγλικές ομάδες. Άρα αντιλαμβανόμαστε το ποια είναι η αξία του ανδρός, είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος αυτός να εμπλακεί ενεργά και είναι κάτι που το ζήτησα εκ μέρους του πρωθυπουργού, να εμπλακεί ενεργά στο ζήτημα των νέων ρυθμίσεων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα μεταφέροντας τις καλές πρακτικές τις οποίες και ο ίδιος έχει υιοθετήσει στην Αγγλία.  Βεβαίως είναι εύκολο το αντεπιχείρημα ότι εμείς δεν είμαστε Αγγλία ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουμε Αγγλία αλλά υπάρχουν ορισμένες κοινές σταθερές οι οποίες είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες.

Για να μπορέσει να υπάρξει μια συνολική αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να στηριχτούμε σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο. Πηγαίνουμε με παλαιά υλικά και ένα αναχρονιστικό μείγμα για να δούμε το ποδόσφαιρο του μέλλοντος. Με απλά λόγια είναι αδιανόητο να υπάρχουν πολύ μεγάλες οικονομικές διαφορές μεταξύ των συλλόγων του επαγγελματικού πρωταθλήματος όπως συμβαίνει σήμερα, είναι αδιανόητο να έχουμε μια διαιτησία η οποία ουσιαστικά εξαρτάται από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αντί να αποτελεί έναν πυλώνα απολύτως ανεξάρτητο».

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: «Δεν είναι καθόλου μέσα στις δικές μας προθέσεις να υπάρξει η οποιαδήποτε υποβάθμιση της ΕΠΟ, προφανώς στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου ελληνικού ποδοσφαίρου θα εξακολουθούν οι ομοσπονδίες να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο το οποίο παρέχεται από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, βεβαίως εάν απαιτηθούν οι οποιεσδήποτε οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές και τις αλλαγές αυτές δεν θα τις εισηγηθούμε εμείς , θα τις εισηγηθούν οι ίδιες οι υπερκείμενες αρχές της ΕΠΟ δηλαδή η FIFA και η UEFA, τότε αντιλαμβανόμαστε  ότι η ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει διατρανώσει την πολιτική της βούληση να ενσωματώσει όλες αυτές τις αλλαγές θα το πράξει με την οικεία νομοθεσία. Βεβαίως τα ζητήματα που αφορούν την ίδια τα διοίκηση της ΕΠΟ οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα καταστατικά όργανα της ΕΠΟ. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι όταν υπάρχει μια ομόθυμη στάση εκ μέρους της FIFA της UEFA και της ελληνικής πολιτείας είναι αυτονόητο ότι η ΕΠΟ θα πρέπει να αναλογιστεί και τη δική της ευθύνη και να ενσωματώσει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές. Άρα αυτή τη στιγμή δεν πηγαίνουμε στην οποιαδήποτε υποβάθμιση της ΕΠΟ ή τη δημιουργία μιας υπερκείμενης αρχής, αλλά θα στηριχτούμε σε θεσμικές αλλαγές οι οποίες απαιτούνται σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν άφησε να εξελιχθεί η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής, της επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού παρά το γεγονός ότι υπήρχε δυνατότητα να υπάρξει και δεύτερος και τρίτος βαθμός και προσφυγή στη διοικητική Δικαιοσύνη πιθανόν. Πως δικαιολογείται η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει νομοθετικά στο θέμα.

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Έχετε δίκιο να αναφέρεστε στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκείνο το οποίο θα πρέπει να σας πω είναι ότι δεν είχαμε βαθμό δικαιοδοσίας. Όπως γνωρίζετε η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού είναι ένα όργανο το οποίο κατά νόμο λειτουργεί για τη διαπίστωση πραγματικών γεγονότων και έχει χαρακτήρα εισηγητικό προς τα δύο όργανα δικαιοδοτικά του αθλητισμού που είναι η Πρωτοβάθμια επιτροπή της  Super League και η δευτεροβάθμια επιτροπής της ΕΠΟ άρα η παρέμβαση έγινε πριν ακόμα αποφανθούν τα δικαιοδοτικά όργανα. Σε ότι αφορά το ζήτημα της παρέμβασής ή της αποχής της ελληνικής πολιτείας στο ζήτημα αυτό υπήρξε μια στάθμιση μεταξύ του να αφήσουμε μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε φαινόμενα κοινωνικού διχασμού. Δυστυχώς η εχθροπαθης στάση η οποία αναπτύχθηκε με την ευκαιρία αυτής της συγκεκριμένης γνωμοδότησης την οποία εισηγήθηκε η επιτροπή αθλητισμού ανήλθε σε πολύ υψηλό επίπεδο.

ΔΗΜ: Και με πολύ σκληρές δηλώσεις και με δηλώσεις που ξεπερνάνε και τα όρια της νομιμότητας. Υπήρξανε δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι θα μοιραστεί η Ελλάδα στα δύο, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν υπουργοί… Κανονικά σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελέων

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ:  Θα αφήσω το ζήτημα της δικαστικής παρέμβασης το οποίο προφανώς θα το αναλάβουν εκείνοι οι οποίοι είναι οι συνταγματικά αρμόδιοι να το πράξουν. Εκείνο το οποίο θα αναφέρω κατά το λόγο της αρμοδιότητας της κυβέρνησης είναι ότι η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να σταματήσει αμέσως αυτού του τύπου η εχθροπάθεια με την όποια καταλλαγή μέσω της παρέμβασης με νομοθετική ρύθμιση. Δεύτερον, να αναλάβει μια πρωτοβουλία στο ύψιστο επίπεδο έτσι ώστε εξ αφορμής αυτού του γεγονότος το οποίο οδήγησε σε μια δυσανάλογα αρνητική και μισαλλόδοξη στάση από πολλές πλευρές να βρεθεί μια ευκαιρία επιτέλους να πάμε σε μια ανασύνταξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τρίτον, να έρθουμε και να πούμε σε όλους τους τόνους ότι πλέον οι κανόνες θα γίνονται σεβαστοί και στο ύψιστο επίπεδο. Δηλαδή οι κυρώσεις θα είναι πλέον τέτοιου τύπου ώστε να αποτελούν μια γνήσια απειλή. Δυστυχώς οι απειλές οι οποίες υπάρχουν από τη νομοθεσία πολλές φορές δεν είναι ιδιαιτέρως πιστευτές ή δεν πονούν και αρκετά.  Ο πρωθυπουργός δήλωσε από βήματος της Βουλής ότι πλέον όποιος δεν σέβεται τους κανόνες θα αποβάλλεται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αυτό θα ήθελα να επιμείνω γιατί ήταν και η δική μου τοποθέτηση στα ύπατα κλιμάκια της FIFA και της  UEFA μεταφέροντας αυτή ακριβώς τη βούληση η οποία έγινε αποδεκτή από τη FIFA και την UEFA ως επιλογή της ελληνικής πολιτείας. Αυτό το οποίο αντιλαμβάνομαι είναι ότι μπορεί να υπήρχε μια παραχώρηση στην παράσταση, αν θέλετε,  ουδετερότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. πράγματι υπήρξε μια άμεση παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας για την καταλλαγή των παθών αλλά αυτό το οποίο συμβαίνει είναι  ότι με αφορμή όλα αυτά τα οποία συνέβησαν και τα οποία δεν μας τιμούν καθόλου ως αθλητικό πολιτισμό θα υπάρξει μια σθεναρότατη στάση έτσι ώστε απόπειρες που στο παρελθόν είχαν οδηγηθεί σε μια πλήρη αποτυχία και ματαίωση στην προκειμένη περίπτωση να στεφθούν με επιτυχία. Η ιδιαίτερη συνθήκη αυτής της περίπτωσης είναι ότι για πρώτη φορά θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι μέσω ενός  συνυποσχετικού, η Παγκόσμια Ομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και η ελληνική πολιτεία και από κοινού πλέον θα συντάξουν το νέο οδικό χάρτη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη και δεν έχει γίνει και στην Ελλάδα στο παρελθόν. Αυτού του τύπου η κοινή βούληση, τεχνική εκ μέρους των Ομοσπονδιών και πολιτική εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είμαι πεπεισμένος ότι θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Να μετατρέψουμε επιτέλους το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από ένα θέαμα των ολίγων οπαδών σε ένα θέαμα των πολλών φιλάθλων».

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: «Η δική μου συμβολή τελειώνει με την υπογραφή του συνυποσχετικού διότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε προφανώς το κομμάτι των διεθνών επαφών και της αναβάθμισης του ζητήματος στο επίπεδο του ιδίου άρα ουσιαστικά μετά την υπογραφή του συνυποσχετικού το ζήτημα θα μεταφερθεί στα καθ’ υλην αρμόδια υπουργεία για να τρέξουν αυτό το project σε πολύ γρήγορους χρόνους. Αισθάνομαι πως ό,τι έπρεπε να γίνει έχει γίνει με τον καλύτερο τρόπο».

ΔΗΜ: Να μη ξεχνάμε και το ειδικό, αυτή η ιστορία ξεκινάει από μια απόφαση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού η οποία διαπίστωσε, με βάσει τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν, καθεστώς πολυιδιοκτησίας. Αυτό είναι η αρχή και σε αυτό πρέπει να υπάρξει απάντηση. Λέτε ότι «εμείς θεωρήσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εξοντωτικές ποινές», από την άλλη φαντάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρχουν ποινές γιατί αν αυτό δεν τιμωρηθεί επί της ουσίας δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για οποιαδήποτε συμφωνία.

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: «Είναι πάρα πολύ σαφές, εκείνο στο οποίο κάναμε τη νομοθετική παρέμβαση δεν είναι να αλλάξουμε την υποκείμενη παράβαση. Εξακολουθεί η πολυιδιοκτησία να συνιστά μια αθλητική παραβίαση, τρέψαμε την ποινή του υποβιβασμού σε ποινή αφαίρεσης βαθμών, 5 ως 10 ανά περίπτωση. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι εάν προκύψει ένα ζήτημα πολυιδιοκτησίας τα δικαιοδοτικά όργανα τα αθλητικά, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο, τότε υποχρεωτικώς θα επιβληθεί η συγκεκριμένη ποινή. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση σε αυτή την ποινή τότε, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας επανέρχεται η ίδια διαδικασία και επαναλαμβάνονται ποινές. Είναι μια διαδικασία πάρα πολύ ξεκάθαρη, επιβάλλει αναλογικές ποινές και βεβαίως καμία παραβίαση δεν ξεπλένεται».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ