Ματιέ Βαλμπουενά: Petit velo, με σπασμένα φρένα

Ματιέ Βαλμπουενά: Petit velo, με σπασμένα φρένα

Η τροφή του Βαλμπουενά είναι η μπάλα. Ο Ολυμπιακός του έδωσε αυτό που δύσκολα μπορεί να προσφέρει κάποιος σε έναν 35χρονο: Κίνητρο και εμπιστοσύνη. Του έδωσε τα κλειδιά.

Είναι 35. Γεμάτα. Γεννημένος την 28η Σεπτεμβρίου 1985. Στη ζωή, νέος. Στο ποδόσφαιρο, «γέρος». Στην πραγματικότητα; Ενας έφηβος, που στα ποδοσφαιρικά «γεράματα», αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα επαγγελματία. Το απόλυτο παράδειγμα ποιότητας. Το απόλυτο παράδειγμα ηγέτη. Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ματιέ Βαλμπουενά. Αυτός ο μικροσκοπικός «περίεργος» τύπος, έχει κατακτήσει το δικαίωμα να κοιτάζει αφ’ υψηλού τον υπόλοιποι ποδοσφαιρικό πλανήτη. Τα 168 εκατ. της κορμοστασιάς του, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα της γιγαντιαίας ποιότητάς του. Του ύψος της φλόγας που καίει μέσα του. Φλόγα για ποδόσφαιρο, για νίκη, για επιτυχία, για την έξαψη του 90λεπτου.

Ενας «Ναπολέων», χωρίς μεγαλοϊδεατισμό, χωρίς εμμονές, χωρίς αυτοκαταστροφικές τάσεις. Ενας Γάλλος «στρατηγός», που ήρθε στην Ελλάδα για να «τελευταία ένσημα» (κατά τους… ειδήμονες), αλλά έχει πάρει από το χέρι τον Ολυμπιακό και τον οδηγεί σε ασφαλή μονοπάτια.

Ο Βαλμπουενά δεν ήρθε στην Ελλάδα για να αποδείξει ποιος είναι. Στα 35 του, άλλωστε, έχει φροντίσει να τον μάθει όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος. Βοηθούν και αυτές οι… 55 συμμετοχές στην Εθνική Γαλλίας και όσα πέτυχε με τη Μαρσέιγ, τη Λιόν και τις υπόλοιπες ομάδες που αγωνίστηκε.

Ο Βαλμπουενά ήρθε στην Ελλάδα, κατ’ αρχάς γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης φρόντισε να τον πείσει ότι ο Ολυμπιακός έχει να του προσφέρει αυτό που του έλειπε: Ενταση, πίεση, πείνα για νίκες, βαθμούς, διακρίσεις. Και τίτλους. Ο Βαλμπουενά είναι ένας «δράκουλας» του ποδοσφαίρου. Η τροφή του είναι η μπάλα. Και ο Ολυμπιακός του έδωσε αυτό που δύσκολα μπορεί να προσφέρει κάποιος σε έναν 35χρονο: Κίνητρο και εμπιστοσύνη. Του έδωσε τα κλειδιά.

Η ανανέωση του συμβολαίου του ήταν απλά η φυσιολογική εξέλιξη.

Ο Βαλμπουενά κάνει την καλύτερη, την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι στην περίπτωσή του: 27 παιχνίδια, 8 γκολ, 18 ασίστ (ρεκόρ)! Κι αν σκοράρει ακόμη τρεις φορές έως το τέλος της σεζόν (πράγμα διόλου απίθανο) θα κάνει ρεκόρ καριέρας και στα γκολ.

Είναι, όμως, αυτός στόχος για τον «στρατηγό» του Ολυμπιακού; Προφανώς, όχι. Στόχοι του είναι αυτά που… μένουν. Οι τίτλοι. Το πρωτάθλημα, το Κύπελλο. Αλλά και οι ευρωπαϊκοί θρίαμβοι. Σαν αυτόν που πέτυχε ο Ολυμπιακός μπαίνοντας στους ομίλους του Champions League. Σαν αυτόν που θέλει να πετύχει στο Europa League. Αποκλείοντας την Αρσεναλ. Και δείχνοντας (πάλι) στο ευρωπαϊκό κοινό, ότι το «petit velo» (σ.σ. «μικρό ποδήλατο», το παρατσούκλι του στη Γαλλία) ξέρει να κάνει σούζες.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ