Ολυμπιακός: Πόση μπάλα ξέρεις Φρανσουά Μοντέστο…

Ολυμπιακός: Πόση μπάλα ξέρεις Φρανσουά Μοντέστο…

Ματιέ και Ματιέ. Δύο ιστορίες του καλοκαιριού. Δύο ιστορίες που αποδεικνύουν ότι ο Ολυμπιακός της σεζόν 2019-20 είναι εκείνος που οραματίστηκαν οι δημιουργοί του.

Ποιον… Βαλμπουενά; Εκείνον που έπαιζε πριν από δέκα χρόνια; Εκείνον που έχει πάει για τα τελευταία ένσημα στην Τουρκία; Μα είναι 35 χρονών. Είναι μεταγραφή αυτή;

Όχι, δεν υπάρχει μηχανή του χρόνου για να μας γυρίσει στον Μάη. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς μεταξύ μας, υπάρχει κάποιος που δεν άκουσε έστω ένα από τα παραπάνω «ρητορικά ερωτήματα» όταν ο Ολυμπιακός άνοιγε την αυλαία της ενίσχυσης του ρόστερ του πείθοντας τον Γάλλο να περάσει το Αιγαίο και να ρίξει άγκυρα στο λιμάνι.

Πολλές οι ενστάσεις. Ακόμη περισσότεροι οι εμπαθείς που πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις αλείφουν βούτυρο στο ψωμί τους.

Και μιας και ο Ολυμπιακός εκείνον τον καιρό είχε «σημαδέψει» και τον Ζερεμί Ματιέ που το σκέφτονταν αν θα ανανεώσει με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας; Οι καλοθελητές έκαναν και πρόσθεση. Στα 35 ο Βαλμπουενά, στα 36 ο Ματιέ άρα καλά ποδοσφαιρικά… γεράματα.

Ο Φρανσουά Μοντέστο δεν είναι επικοινωνιακός. Και δεν είναι και από εκείνους που… δίνουν λογαριασμό. Το σκεπτικό του ήταν συγκεκριμένο, έπειτα από τις συζητήσεις με τον προπονητή. Έπειτα από τον κύκλο απολογισμού της προηγούμενης σεζόν, και την ιεράρχηση των αναγκών μιας ομάδας που θα ξεκινούσε προετοιμασία στις 10 Ιούνη.

Ο Ολυμπιακός για να μπει «καλά» στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ χρειάζονταν την ομάδα που είχε φτιάξει ο Μαρτίνς την περσινή περίοδο. Και χρειάζονταν ακόμη δύο-τρεις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών με εμπειρία Τσάμπιονς Λιγκ. Που δεν χάνονταν στη μετάφραση της προσαρμογής. Που άμεσα θα μπορούσαν να «μακιγιάρουν» βασικές ανάγκες.

Ένας έμπειρος κεντρικός αμυντικός που θα έβαζε σε τάξη το ταλέντο των υπολοίπων και θα έπαιρνε τα κλειδιά της πρώτης γραμμής βελτιώνοντας άμεσα την ανασταλτική λειτουργία που ήταν βασικό ζητούμενο.

Ένας επιπλέον δημιουργός: Κάποιος με ηγετική φυσιογνωμία που θα μπορούσε είτε να συμπληρώσει Φορτούνη και Ποντένσε, είτε αν χρειαστεί να πάρει την ομάδα στην πλάτη του. Όταν ο «μέντορας» του Βαλμπουενά, ο Ζοσέ Ανιγκό έριξε στο τραπέζι το όνομα; Η επιλογή είχε κλειδώσει.

Και ένας σέντερ φορ. Απο εκείνους που κάνουν το καλό ποδόσφαιρο,  ουσιαστικό ποδοσφαίρο. Κάποιον σαν τον γαλλο… αναθρεμμένο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Αυτό όμως συνέβη αργότερα.

Ο Ζερεμί Ματιέ επέλεξε να μείνει στη Λισαβόνα. Ο Ολυμπιακός προχώρησε μια πιο δύσκολη περίπτωση, αυτή του Σεμέδο. Και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε μεταγραφή κεντρικού αμυντικού στην Σούπερ Λιγκ 1, ύψους 5 εκατ ευρώ. Όσο κοστίζουν συνολικά δηλαδή δύο ομάδες του πρωταθλήματος.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά όμως ήρθε. Για να παίξει. Και τα υπόλοιπα είναι επίσης γνωστά.:Το πώς πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Ιούλη φορώντας τα παπούτσια του Φορτούνη, και τον οδηγεί μέχρι και απόψε: Μάρτης πια.

Με τον Παναιτωλικό ήρθε από τον πάγκο στο 55΄. Και έκανε ακριβώς εκείνο που περίμεναν άπαντες. Οι δύο αποψινές ασίστ του, ανέβασαν τον προσωπικό του λογαριασμό στις 21! Ο ΠΑΟΚ, ολόκληρος ο ΠΑΟΚ τελείωσε το πρωτάθλημα με 28. Η ΑΕΚ με 25.

Ο Γάλλος στα 35 του παίζει στα… κόκκινα. Οι συμπαίκτες του περιγράφουν κάποιον που χαίρεται το ποδόσφαιρο σαν μικρό παιδί. Είναι ηγέτης. Είναι έμπνευση. Είναι το «κάτι» που αλλάζει τα δεδομένα στον φετινό Ολυμπιακό. Σε μια ομάδα δεύτερης χρονιάς που ήξερε καλά τι ζητούσε για να βελτιώσει το project. Που κατάλαβε άμεσα τι έλλειψε από την πρώτη. Που έψαξε στην ελεύθερη αγορά. Που σημάδεψε δύσκολες περιπτώσεις, με τις ευλογίες της διοίκησης. Και που απόψε απολαμβάνει για πρώτη φορά μέσα στη σεζόν αληθινά προνόμια της δουλειάς της.

Το +7 στο πρωτάθλημα είναι μια βαθμολογική διαφορά που σαφώς και δημιουργεί δεδικασμένο εν όψει πλει-οφ αν και πολύ σωστά ο Μαρτίνς έσπευσε ήδη να δηλώσει ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα.

Η πρόκριση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ είναι απόδειξη πως αυτή η ομάδα στέκεται σε διαφορετικό επίπεδο από τις υπόλοιπες ελληνικές

Η παρουσία στους ημιτελικούς του κυπέλλου, είναι η επιβεβαίωση για ένα κλαμπ που μπήκε στον Μάρτη έχοντας ανοιχτές υποθέσεις σε τρία διαφορετικά πεδία.

Ξέρουν όλοι την προσφορά του Πέδρο Μαρτίνς.  Κατάλαβαν όλοι ότι το «κλειδί» της ανασταλτικής λειτουργίας ανοίγει την πόρτα για το παράδεισο. Έχουν καιρό τώρα άπαντες βγάλει το καπέλο στον Ματιέ Βαλμπουενά. Και βέβαια άπαντες παραδέχονται την πίστη του Βαγγέλη Μαρινάκη στο project. Ο άνθρωπος που πέρσι όταν χάθηκε όλα πόνταρε ξανά στην ίδια ομάδα έχοντας διακρίνει αυτό που έβλεπε κάθε κανονικός παρατηρητής: Δουλειά προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο Κορσικανός που δεν άκουγες τη φωνή του ούτε όταν ήταν ποδοσφαιριστής (η πρώτη μεταγραφή Μαρινάκη στη νέα εποχή του Ολυμπιακού); Συνήθως στην Αγγλία. Έχοντας αναλάβει από τον Αύγουστο το project της Φόρεστ. Όποτε πρέπει όμως με το αεροπλάνο εδώ. Δίπλα στην ομάδα. Πάντα δίχως λόγια. Πάντα μακριά από το προσκήνιο. Ένα κομμάτι του αποψινού, είναι δικό του.

Εκείνου με το τετράγωνο ποδοσφαιρικό μυαλό. Του αξίζει 100%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ