Το πλάνο της UEFA δεν επιτρέπει… εξυπνάδες

Το πλάνο της UEFA δεν επιτρέπει… εξυπνάδες

Η χθεσινή διάσκεψη έγινε για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό; Τότε σίγουρα ο καθένας δεν θα μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, με την οικονομία του ποδοσφαίρου.

Λογαριασμοί ορθάνοιχτοι. Και κατά την προσφιλή μας συνήθεια ο καθένας να λέει το κοντό και το μακρύ του. Λες και όλες οι ώρες είναι ίδιες.

Από την άλλη βέβαια κορωνοϊός είναι, όχι επιφοίτηση.  Πως λοιπόν να αλλάξουν τα πράγματα. Και πως να ανοίξει μια κουβέντα υπεύθυνη για το ποδόσφαιρο, όταν σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι επιμένουν να το καταλαβαίνουν απλά σαν παιχνίδι.

Είναι όμως παιχνίδι μια οικονομία που το οικοσύστημα της σε ευρωπαϊκή κλίμακα αφορά εκατομμύρια ανθρώπους; Αν ήταν δεν θα μαζεύονταν χθες η UEFA, η FIFA, η ECA, οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών κλπ προκειμένου να βρουν μια λύση ώστε η σεζόν να ολοκληρωθεί. Γιατί αυτό ήταν το διακύβευμα. Αν ήταν να το λήξουν από τώρα θα το είχαν ανακοινώσει ήδη. Τρόπο για να σώσουν την πατρίδα ψάχνουν. Και μάλιστα με κάθε κόστος, όπως απέδειξε η απόφαση της μετακίνησης του Euro για το καλοκαίρι του ΄21. Μια επιλογή που έστειλε… στο συρτάρι την ιδέα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ο στόχος είναι πρωτίστως τα εθνικά πρωταθλήματα. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι χορηγίες που αν δεν αποδοθούν θα ισοπεδώσουν την βάση του success story. Το εύκολο συμπέρασμα που -κάνει θραύση και στην Ελλάδα- είναι ότι ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δημιούργησε την καλύτερη 20ετία της ιστορίας του μόνο από τα χρήματα του Champions League και του Europa. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Η αλλαγή ταχύτητας ήρθε μέσα από την εκτόξευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των μεγάλων πρωταθλημάτων.

Η Premier League, η La Liga, η Serie A, η Bundesliga πουλούν εικόνα σε καμιά 200αρία κράτη η κάθε μια. Αυτά τα λεφτά κάνουν τη διαφορά μέσω της κεντρικής διαχείρισης. Και κατ επέκταση αυτά τα λεφτά είναι που πλεον ισχυροποιούν ολοένα και περισσότερο τις διεθνείς διοργανώσεις. Μην ασχολείστε με την εξαίρεση της Ελλάδας. Εδώ οι περισσότεροι παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Με πρώτο τον ΠΑΟΚ που το 2017 έσπασε την αλυσίδα της κεντρικής διαχείρισης. Τον ίδιο ΠΑΟΚ που αφού δεν του βγήκε η ΕΡΤ ελέω των εκλογών, και η εξασφάλιση του για μια τριετία, παλεύει τώρα να σχηματίσει Λιγκα tv.

Τι έγινε λοιπόν στη χθεσινή σύσκεψη; Ότι ήταν εφικτό για να τελειώσουν τα εθνικά πρωταθλήματα. Η μετακίνηση του Euro αφήνει καθαρές τις τελευταίες σελίδες της σεζόν. Αν είναι εφικτό οι ομάδες θα παίξουν μεσοβδόμαδα, θα παίξουν δύο και τρεις φορές στο επταήμερο ώστε μάξιμουμ στις 30 του Ιούνη να έχουμε πρωταθλητές. Να έχουμε κλαμπ που κερδίζουν δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League, στο Europa, ομάδες που ανεβαίνουν κατηγορία και δεν «ανατινάζονται» οικονομικά. Σκεφτείτε μόνο το παράδειγμα της Championship που η άνοδος ισοδυναμεί με 170 εκατ ευρώ. Σκεφτείτε ομάδες που έχουν μπατζετάρει σε αυτά τα χρήματα διεκδικώντας την άνοδο. Και έπειτα κάντε τον λογαριασμό αν τα πρωταθλήματα δεν ξεκινήσουν. Και αν οι κατηγορίες δεν ολοκληρωθούν κανονικά.

Ακόμη και έτσι βεβαίως οι διεθνείς συνομοσπονδίες θα αναδείξουν κανονικά πρωταθλητές. Με ότι ισχύει μέχρι σήμερα. Ακριβώς για να διατηρηθεί η κανονικότητα. Γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αυτό όμως δεν είναι ένα σενάριο που θα συζητηθεί νωρίτερα από τον Μάη. Σε πρώτη φάση ο στόχος, που είναι στόχος που αφορά σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν από το ποδόσφαιρο είναι αυτό να ξαναρχίσει.

Και αν προκύψουν φαινόμενα κουτοπονηριάς; Αν ας πούμε μια εθνική Λίγκα, η δική μας Σούπερ Λιγκ για παράδειγμα θέλει να ψηφίσει το αντίθετο; Ότι η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε άρα δεν μπορεί να αναδείξει πρωταθλητή. Αν ας πούμε όσα γράφουν διάφοροι για παύλες και τελείες δεν είναι κάτι λιγότεροι από την δημοσιοποίηση ευσεβών πόθων εκείνων των ομάδων που ως εδώ παίζουν και… χάνουν; Εδώ η κουβέντα επιστρέφει στην σοβαρότητα που δεν διαθέτουμε εμείς, αλλά που έχουν σε απόθεμα εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις. Εκείνοι που σχηματίζουν τον κύκλο της οικονομίας του ποδοσφαίρου.

Για αυτό η UEFA ήδη έχει πάρει την απόφαση της. Όποιος δεν θέλει δεν συμμετέχει του χρόνου στα κύπελλα Ευρώπης. Στο έσοδο δηλαδή που αποτελεί το οξυγόνο των ελληνικών ΠΑΕ που δεν έχουν ούτε κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, ούτε γεμάτα γήπεδα, ούτε χορηγούς και γεμάτα πορτοφόλια. Αν όταν έρθει η ώρα δεν αναδείξεις πρωταθλητή, δευτεραθλητή κλπ τότε κάθισε στο σπίτι σου και κοίτα. Όχι πολύ διαφορετικό για τους περισσότερους. Και φέτος άλλωστε αυτό έκαναν από το καλοκαίρι. Άλλο πράγμα όμως να σου συμβαίνει από το ποδόσφαιρο και άλλο από επιλογή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ