Αποκάλυψη: Ριζικές αλλαγές στο ρόστερ του ΠΑΟΚ

Αποκάλυψη: Ριζικές αλλαγές στο ρόστερ του ΠΑΟΚ

To10.gr γράφει για το τσουνάμι που έρχεται το καλοκαίρι στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι πωλούνται. Η μείωση-ρεκόρ στον Βιεϊρίνια, οι σταθερές, η απόφαση για την ακαδημία, ο... νέος προπονητής και ποιος θα πάρει τις αποφάσεις.

Λένε ότι στο ποδόσφαιρο οι κύκλοι των ομάδων κρατούν δύο, το πολύ τρία χρόνια. Ο ΠΑΟΚ αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα ότι αυτός ο ισχυρισμός ισχύει. Η ομάδα που χτίστηκε με τη μενταλιτέ και τις αρχές της προπονητικής φιλοσοφίας του Λουτσέσκου, δεν άντεξε φέτος. Ξεφούσκωσε στα χέρια του Αμπελ Φερέιρα, με τον Πορτογάλο να μην καταφέρνει να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα που είχε ο ΠΑΟΚ επί ημερών του Ρουμάνου τεχνικού. Την ίδια ώρα, που αρκετοί ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου, δείχνουν να έχουν «ξεφουσκώσει» μετά την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος, αποδίδοντας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις περσινές και προπέρσινες επιδόσεις τους.

Το καλοκαίρι που έρχεται είναι πολύ ιδιαίτερο για τον ΠΑΟΚ. Οχι μόνο λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού ή των δεδομένων θεμάτων με το Financial Fair Play. Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση που γίνεται στον ΠΑΟΚ, αφορά το ρόστερ αυτό καθ’ αυτό. Κι αν η συγκεκριμένη σύνθεση μπορεί να διατηρήσει τον Δικέφαλο ανταγωνιστικό έναντι του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, των άμεσων αντιπάλων του για την κατάκτηση του τίτλου. Μια την απάντηση να τείνει εντυπωσιακά προς το «όχι». Με την υποσημείωση πως η ίδια απάντηση αφορά και στο ερώτημα για τον… προπονητή. Αλλά αυτή είναι μια άλλη υπόθεση, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα λυθεί όταν καλοκαιριάσει.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η διοίκηση Σαββίδη, λοιπόν, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ. Σε όλα τα επίπεδα. Με σκοπό να προχωρήσει σε μια πολύ δυναμική ανανέωση, να προσδώσει φρεσκάδα, να εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις του για το FFP, αλλα΄και να αξιοποιήσει τον πλούτο που παράγει η ακαδημία του. Παίρνοντας σκληρές αποφάσεις για ποδοσφαιριστές που αποτελούν σημεία αναφοράς της ομάδας τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, αρκετοί παίκτες του τρέχοντος ρόστερ, δεν θα ανήκουν τη νέα σεζόν στον ΠΑΟΚ.

* Βέρνμπλουμ, Στοχ πρέπει να θεωρούνται ήδη παρελθόν και δεν είναι οι μοναδικοί.

* Η ανανέωση του συμβολαίου του Φερνάντο Βαρέλα, με τους οικονομικούς όρους που αυτή έγινε, αποδείχθηκε λανθασμένη. Με τον έμπειρο στόπερ να αποδίδει πολύ κάτω από τα περσινά του δεδομένα. Ενώ αποδείχθηκε στην πράξη πως ο παίκτης-κλειδί για την άμυνα του ΠΑΟΚ είναι ο Κρέσπο. Η απουσία του οποίου, αλλοίωσε την εικόνα του.

* Ο Βιείρίνια θα μείνει, αλλά η μείωση που θα του προταθεί θα ξεπερνάει το 50% των τωρινών απολαβών του. Και δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν η διαπραγμάτευση θα είναι εύκολη.

* Ο Μαουρίσιο είναι από μόνος του μία άλλη υπόθεση. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι ο ίδιος από την ημέρα που επεστρεψε από τον τραυματισμό του. Θέλει να μείνει, αλλά στην υπόθεσή του υπάρχουν πολλές παράμετροι. Με τον Αμπελ Φερέιρα να είναι μία από αυτές.

* Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη αποφασίσει να πουλήσει τον Γιαννούλη. Περιμένει πρόταση (Γκλάντμπαχ) για να συμβεί το ίδιο με τον Λημνιό. Ενώ δεν είναι μυστικό ότι εάν μπορέσει να πάρει πίσω κάποια από τα λεφτά που έδωσε για τον Εσίτι, θα τα δεχόταν με μεγάλη ικανοποίηση. Επίσης, ο Πασχαλάκης και ο Πέλκας επίσης είναι στη λίγα των υπό παραχώρηση, με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα ο καθένας, βεβαίως. Και γενικώς όποια πρόταση φτάνει, θα αξιολογείται.

* Τέλος, θα αξιολογηθούν από τον… επόμενο προπονητή οι περιπτώσεις Εσίτι, Ντάγκλας Αουγκούστο και Ροντρίγκο Σοάρες, οι οποίοι αγοράστηκαν πέρυσι, αλλά η πρώτη τους χρονιά δεν ήταν η αναμενόμενη.

Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ είναι να μπορέσει να δημιουργήσει σχεδόν από το μηδέν έναν καλό και ανταγωνιστικό κορμό. Με τα οικονομικά δεδομένα να είναι πολύ συγκεκριμένα. Διότι ακόμη κι αν η UEFA αναστείλει το FFP για έναν χρόνο, αυτό θα αφορά ομάδες που έχουν οικονομικό πρόβλημα λόγω κορωνοϊού και όχι συλλόγους που θέλουν απλά να αλλάξουν όλο το ρόστερ  τους, προχωρώντας σε δαπανηρές κινήσεις…

Με βάση όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ της νέας χρονιάς θα έχει ως σημεία αναφοράς τους Ινγκασον, Μίσιτς, ελπίζει ότι Ακπομ και Σφιντέρσκι θα βελτιωθούν και θα γίνουν ηγετικές μορφές και παράλληλα περιμένει τον Λέο Ζαμπά, που αποτελεί τον παίκτη με τη μεγαλύτερη εν δυνάμει αξία από όλους τους παίκτες του ασπρόμαυρου ρόστερ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΜΗΔΕΝ ΠΑΙΚΤΕΣ…

Βεβαίως, έχει σημασία να αναφέρουμε ότι το ρόστερ του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να γεμίσει μόνο με μεταγραφές. Για την ακρίβεια, είναι σφοδρή επιθυμία της διοίκησης Σαββίδη να βγουν παίκτες από την Ακαδημία. Κάτι που δεν έκανε ούτε ο Λουτσέσκου, ούτε ο Αμπελ Φερέιρα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Δικέφαλος έχει αναδείξει σπουδαία ταλέντα τα τελευταία χρόνια. Ετσι, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στροφή και στους «μικρούς». Με το αρχικό πλάνο να αναφέρει ότι σε κάθε θέση ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει έναν παίκτη από την ακαδημία του, έστω για αναπληρωματικό. Με ενεργό ρόλο.

Οσο για τις μεταγραφές; Ο ΠΑΟΚ θα ψάξει παίκτες σε όλες τις γραμμές. Και θα κινηθεί κατά βάση στην αγορά των ελεύθερων. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ωστόσο, είναι ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος θα κάνει τις επαφές. Διότι η αποχώρηση του αθλητικού διευθυντή Μάριο Μπράνκο είναι επίσης εξαιρετικά πιθανή. Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος έχει ιδέες, έχει προτάσεις, έχει λύσεις, αλλά τελικά οι εισηγήσεις του δεν εισακούονται στην πλειοψηφία τους…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ