Οι δύο άνθρωποι που άλλαξαν τον Μπα και οι καρποί μιας ποδοσφαιρικής ιδέας

Οι δύο άνθρωποι που άλλαξαν τον Μπα και οι καρποί μιας ποδοσφαιρικής ιδέας

Άλλος όταν υπέγραψε τον Δεκέμβρη του ΄18. Άλλος όταν μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού Δεκέμβρη του ΄19. Ανάμεσα ο τρόπος του Ολυμπιακού.

Και στη δική του περίπτωση ήταν καθαρά θέμα χρόνου. Διότι υπό αυτές τις ειδικές συνθήκες θα έρχονταν κάποια στιγμή και η σειρά του Ουσεϊνού Μπα να προστεθεί και εκείνος στο… μεγάλο μεταγραφικό παζάρι των media.

Μετά τον Κώστα Τσιμίκα, τον Ζοσέ Σα, τον Μαντί Καμαρά, τον Ομάρ Ελαμπντελαουί κλπ. Είπαμε οι παράξενοι καιροί. Και τέτοια σεζόν των Ερυθρόλευκων εντός και εκτός συνόρων που μάλλον δημιουργεί το κατάλληλο μείγμα προκειμένου να τους βάλει νωρίς-νωρίς σε αυτή την «τροχιά» του… ποιος θέλει ποιον.

Για τον Μπα γράφτηκε η Γουέστ Χαμ. Το Λονδρέζικο κλαμπ που με βάση τα δημοσιεύματα θέλει και τον Σα. Που έχει τον Αρτούρ Μαζουακού. Και που το περασμένο καλοκαίρι έφτασε ως τα 12 εκατ ευρώ για τον Κώστα Φορτούνη. Συνήθης ύποπτος σα να λέμε, σε τέτοια σενάρια αλλά και γεγονότα. Από την άλλη ο Σενεγαλέζος στόπερ μέσα στο 2020 πολύ λογικά συγκέντρωσε τα βλέμματα. Μαζί με τον αναβαθμισμένο Μαντί Καμαρά είναι ουσιαστικά οι δύο «εσωτερικές μεταγραφές» Γενάρη που βοήθησαν ουσιαστικά την Ερυθρόλευκη εντεκάδα.

Έχει ενδιαφέρον η ιστορία του Μπα. Και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο Ολυμπιακός από τον Δεκέμβρη του ΄18 όταν και προχώρησε στην απόκτηση του από την άσημη Γκαζελέκ Αζαξιό.. Γιατί με έναν τρόπο δείχνει δύο βασικά δεδομένα. Τον εξελιγμένο τρόπο που δουλεύουν πλέον οι Ερυθρόλευκοι σε επίπεδο μεταγραφικό. Και την σημασία της λειτουργίας ενός κλαμπ σε πράγματα που δύσκολα μπορείς -μακριά από αυτό- να καταλάβεις. Δεν ειναι το ποδόσφαιρο ένα κουμπί να το πατήσεις.

Το σκάουτινγκ για τον θεόρατο στόπερ ήταν εξαρχής διαφωτιστικό. Ικανός και με τα δύο πόδια, λειτουργικός τόσο σαν αριστερός όσο και σαν δεξιός κεντρικός αμυντικός. Με πολύ καλό timing στις επεμβάσεις του, και κυρίως στον τρόπο που βγαίνει πρώτος στη μπάλα. Ταυτόχρονα εξαιρετικός στον αέρα. Και με πολύ ώριμες αποφάσεις όχι τόσο για την ηλικία του (είναι 24), όσο για τις ποδοσφαιριστές του παραστάσεις. Μια πολύ καλή βάση δεδομένων που σε συνδυασμό με το μικρό κόστος της μεταγραφής έκανε τα πάντα να συμβούν γρήγορα.

Σε ειδικό πρόγραμμα

Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαίωσε η καλοκαιρινή προετοιμασία. Εξ ου και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή –παρά τα όσα γράφτηκαν τότε- να προσθέσει το όνομα του Μπα στη λίστα με τους υποψήφιους δανεικούς. Με Σεμέδο, Σισέ και Μεριά ο νεοφερμένος Μπα θα ήταν ο 4ος στόπερ της ομάδας. Άρα θα είχε όσο χρόνο χρειάζεται να δουλέψει πάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα που επί της ουσίας θα άλλαζε και τη δυναμική του στο ρόστερ.

Ποιο ήταν το θέμα; Ότι ο Σενεγαλέζος ήταν πιο «βαρύς» από όσο έπρεπε. Αύγουστος ήταν όταν τον ανέλαβε ο Ερνάνι, ο διατροφολόγος των Ερυθρόλευκων. Αύγουστος ήταν και όταν ο γυμναστής του κλαμπ Χρήστος Μουρίκης, άρχισε να δουλεύει μαζί του ένα ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης (βάρη κλπ). Λίγοι το γνώριζαν αυτό. Και ακόμη λιγότεροι υπέθεσαν την υπομονή που έκανε ο Ολυμπιακός για τον 24χρονο στόπερ, ειδικά από την στιγμή που ο Μαρτίνς προτίμησε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο στην Τσάμπιονς Λιγκ λίστα της ομάδας.

Δεν ξαναβγήκε

O Μπα αγωνίστηκε σε ένα ματς πρωταθλήματος ως και την 12η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Αυτό με τη Λαμία (2-0), στο Καραϊσκάκη στις 29 Σεπτέμβρη για την 5η αγωνιστική. Ήταν εκτός 18άδας εννέα φορές ως την 10η αγωνιστική. Κάθισε στον πάγκο την 11η και την 12η. Και έπαιξε ξανά στις 7 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό (0-3). Ήταν οι μέρες που ο Γιασίν Μεριά μετρούσε πλέον αντίστροφα. Υπήρχε και το πρόβλημα υγείας του Σισέ από τα τέλη Σεπτέμβρη. Άρα οι συνθήκες πια έμοιαζαν ώριμες. Ειδικά από τη στιγμή που είχε συμβεί και κάτι ακόμη. Μέσω του ατομικού προγράμματος ο Μπα έβαλε στο κορμί του συνολικά 7 κιλά μυϊκή μάζα.

Και η εικόνα του στον Ρέντη ήταν ήδη… άλλη. Πιο γρήγορος, πιο δυνατός, εκρηκτικός. Με έπαινο ένα από τα καλύτερα τεστ φυσικής κατάστασης του ρόστερ που έγιναν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει. Οι συνθήκες πια ήταν διαμορφωμένες. Από την 15η αγωνιστική (Ολυμπιακός-ΑΕΛ 4-1) στις 18 Δεκέμβρη ο Σενεγαλέζος μπήκε στην ενδεκάδα και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Έπαιξε όλα τα ματς της κανονικής διάρκειας της Σούπερ Λιγκ. Προστέθηκε στην λίστα του Γιουρόπα Λιγκ. Συνολικά οι 15 από τις 18 φετινές συμμετοχές του ήρθαν από εκείνο το απόγευμα στο «κεκλεισμένων των θυρών» Καραϊσκάκη και πέρα. Μέχρι το «κεκλεισμένων των θυρών» κόντρα στη Γουλβς.

Το εγκώμιο του Μανέ

Ο Μπα παίζει συνήθως αριστερά με παρτενέρ τον Σεμέδο. Στο Emirates που ο Πορτογάλος ήταν τιμωρημένος, το άλλο του μισό ήταν ο Σισέ. Και εκείνο το βράδυ ο Ολυμπιακός διέπρεψε ανασταλτικά. «Τι παιχνίδι κάνει ο Ουσεϊνού Μπα» αναρωτήθηκε στα social media ο φίλος του Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ. Αυτή και αν ήταν διαφήμιση για τον άσο του Ολυμπιακού. Για τον 24άχρονο στόπερ που έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του ΄23 στο μεγάλο λιμάνι. Και που με την ευκαιρία, για να λύσουμε και την… απορία μάλλον οι Ερυθρόλευκοι δεν σκοπεύουν να συζητήσουν καν τις όποιες προτάσεις φτάσουν για εκείνον το καλοκαίρι. Αν ο Αφρικανός ήταν έτσι στο δεύτερο μισό της πρώτης σεζόν, σκεφτείτε τι θα μπορεί να κάνει την δεύτερη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ