IndianExpress: «Η ΑΕΚ ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης αλλά κατάφερε να επιβιώσει»

IndianExpress: «Η ΑΕΚ ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης αλλά κατάφερε να επιβιώσει»

Η περιπέτεια της ΑΕΚ από την χρεοκοπία και την πτώση στην Γ' Εθνική μέχρι την επιστροφή, αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες σε θέμα ξένης ιστοσελίδας, σχετικό με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο ποδόσφαιρο ο κορωνοϊός.

Πρωταγωνίστρια ως παράδειγμα επιβίωσης και ανασυγκρότησης από την οικονομική καταστροφή είναι η ΑΕΚ σε μεγάλο θέμα της ιστοσελίδας «indianexpress.com» σχετικά με τις επιπτώσεις που θα φέρει η πανδημία στον παγκόσμιο αθλητισμό και το ποδόσφαιρο ειδικότερα. Στο ξεκίνημα της ανάλυσης αφιερώνεται μεγάλο μέρος στην περίπτωση της Ένωσης με το θέμα να έχει τίτλο «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επιβιώσει, το IPL (πρωτάθλημα κρίκετ Ινδίας) θα επιβιώσει, το ΝΒΑ θα επιβιώσει. Είναι ειδικοί στον αθλητικοί κλάδο», θέλοντας να τονίσει πως οι αθλητικοί κολοσσοί (είτε ομάδες είτε λίγκες) θα επιβιώσουν αλλά αυτοί που θα πληγούν πραγματικά θα είναι οι μικροί.

«Το καλοκαίρι του 2013 όταν οι Έλληνες αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου υπέβαλαν στην ΟΥΕΦΑ τον κατάλογο με τις αδειοδοτήσεις των ποδοσφαιρικών τους συλλόγων στην πρώτη κατηγορία, έλειπε το όνομα ενός από τους πιο ιστορικούς και διακεκριμένους συλλόγους: της ΑΕΚ Αθηνών. Δεν ήταν λάθος. Η αύξηση χρεών, η αμφισβήτηση από τους χορηγούς και το κόστος του γηπέδου, οδήγησε την ΑΕΚ στην κήρυξη πτώχευσης, αποφασίζοντας να ξεκινήσει από το μηδέν, επιλέγοντας να παίξει στην τρίτη κατηγορία.

Η ΑΕΚ δεν ήταν η μόνη που παρέλυσε λόγω της οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τους NewYorkTimes, έγινε το «κέντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης μετά την κατάρρευση της WallStreet το 2008». Οι μισθοί των παικτών σε αρκετές χώρες μειώθηκαν κατά το ήμισυ και σε άλλους συλλόγους. Όμως η ΑΕΚ δέχθηκε τα χειρότερα χτυπήματα», αναφέρει το δημοσίευμα για την Ένωση και στη συνέχεια έρχεται στο σήμερα και την κρίση του κορωνοϊού:

«Τώρα, σε μία άλλη οικονομική κρίση που εμφανίζεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχει φόβος ότι αυτή τη φορά ενδέχεται να επηρεαστούν πολλές άλλες ομάδες, πρωταθλήματα και χώρες. Ο Σίμον Τσάντγουκ, διευθυντής του Κέντρου Ευρασιαστικής Αθλητικής Βιομηχανίας στο Emlyon Business School που εδρεύει στη Λυών, προβλέπει ένα μετά-πανδημικό σενάριο όπου «μεγάλα, εμπορικά, επιτυχημένα αθλήματα θα επιβιώσουν, αλλά όλοι οι άλλοι θα υποφέρουν.

Πάρτε για παράδειγμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα έσοδα του αγγλικού γίγαντα το 2008 ανήλθαν σε 324 εκατ. λίρες. Την δεκαετία που ακολούθησε, ενώ πολλά κλαμπ πέρασαν από ταραχώδεις φάσεις, τα έσοδα της Γιουνάιτεντ αυξήθηκαν στα 676 εκατ. λίρες το 2017.

Το γεγονός ότι η Γιουνάιτεντ παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει απώλεια εισοδήματος ύψους 116,4 εκατ. λιρών, εξακολουθεί να σκέφτεται να πληρώσει 200 εκατ. λίρες στην Τότεναμ για να αγοράσει τον Κέιν. Αυτό δείχνει πως οι ελίτ σύλλογοι και οι μεγάλες αθλητικές οντότητες ενδέχεται να μην επηρεαστούν από την τρέχουσα κρίση.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν διεθνή αθλήματα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η παγκόσμια ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία έχει ζητήσει διάσωση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να σωθεί. Το χόκεϋ επίσης και πολλά άλλα ολυμπιακά αθλήματα χαμηλού προφίλ. Με άλλα λόγια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επιβιώσει, η Ινδική Πρέμιερ Λιγκ θα επιβιώσει, το ΝΒΑ θα επιβιώσει. Μία έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του 2018 υπολόγισε ότι η παγκόσμια αξία του αθλητικού κλάδου ήταν 471 δισ. δολάρια, αύξηση 45% από το 2011. Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες σε αυτή την άνοδο: τα τηλεοπτικά έσοδα, τα οποία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, οι χορηγίες, οι διαφημιστικές προσφορές και τα έσοδα ημέρας από τα εισιτήρια. Το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει σπάσει αυτήν την αλυσίδα επειδή δεν υπάρχει καθόλου άθλημα, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ειδικούς να πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε μία «οικονομική επανάσταση», στον αθλητικό κλάδο. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως οι ομάδες επιπέδου ελίτ μπορεί να μην επηρεαστούν».

Στο τέλος της ανάλυσης σημειώνεται πως παρ’ όλα αυτά υπάρχουν Άραβες που είναι έτοιμοι να δώσουν 300 εκατ. λίρες για να αγοράσουν τη Νιούκαστλ όπως αντίστοιχα είχε γίνει στο ξεκίνημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης με τις Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν να βρίσκουν ιδιοκτήτες από τη Σαουδική Αραβία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ