Ολυμπιακός: Ένα κλαμπ που μεγαλώνει

Ολυμπιακός: Ένα κλαμπ που μεγαλώνει

Αν ο Ολυμπιακός ήθελε να τιμήσει τον Μαρτίνς για τη διετία που πέρασε θα του έδινε μια… πλακέτα, όχι νέο διετές συμβόλαιο. Η επιλογή των Ερυθρόλευκων είναι 100% ποδοσφαιρική.

Μοιάζει παράξενη σαν διαπίστωση, στην πρώτη της ανάγνωση. Είναι όμως απολύτως ρεαλιστική. Και κυρίως αποτελεί δείγμα γραφής ενός οργανισμού που εδώ και χρόνια εκπλήσσει ευχάριστα με την πρόοδο του, στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του. Στον τρόπο που ο Ολυμπιακός σχεδιάζει και υλοποιεί ποδοσφαιρικές πράξεις μεγάλης σημασίας. Ακόμη και σε μια περίοδο που η κανονικότητα μοιάζει ακόμη με άπιαστο όνειρο.

Το παράδειγμα της Πέμπτης είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά. Η υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς στο νέο διετές συμβόλαιο του με τους Ερυθρόλευκους. Η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών ως το καλοκαίρι του ΄22. Μια εξέλιξη που αυτομάτως ανακήρυξε τον Πορτογάλο στον πρώτο προπονητή του Ολυμπιακού κατά τον 21ο αιώνα που θα έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει μια τρίτη διαδοχική σεζόν στο μεγάλο λιμάνι. Και την ίδια στιγμή ως μόλις τον δεύτερο στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που θα δοκιμάσει να συμπληρώσει μια ολόκληρη –συνεχόμενη- τετραετία στον πάγκο των Πειραιωτών: Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς (26/6/96-10/11/99) πλησίασε αλλά δεν τα κατάφερε.

Στο βιβλίο με τα κατορθώματα

Προφανώς ένα νέο συμβόλαιο για κάθε επαγγελματία είναι μια πράξη επιβεβαίωσης για την επιτυχία του προηγούμενου. Ο Μαρτίνς τα πήγε περίφημα. Έφτιαξε μια ομάδα από την αρχή το καλοκαίρι του ΄18 όπως του ζήτησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Εμφάνισε στο γήπεδο ένα σύνολο ανταγωνιστικό που έβαλε από νωρίς ψηλά τον πήχη και που όσο ο καιρός περνούσε τον ανέβαζε. Το καλοκαίρι του ΄18 ήρθε η πρόκριση επί της Μπέρνλι και η παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Τον Δεκέμβρη η πρόκριση επί της Μίλαν. Το καλοκαίρι του ΄19 μια αήττητη θεαματική πορεία ως τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι μη πρωταθλητών. Τον Φλεβάρη του ΄20 το έπος του Emirates κόντρα στην Άρσεναλ. Την ίδια στιγμή οι Πειραιώτες πατούσαν γκάζι εγχώρια, φτάνοντας πριν το lockdown να ολοκληρώνουν αήττητοι την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, στο οποίο πλέον προηγούνται με 14 βαθμούς (έπειτα και από την τιμωρία του ΠΑΟΚ), και παρέμεναν σε τροχιά νταμπλ καθώς εκκρεμεί η ρεβάνς με τον Δικέφαλο του Βορρά στους ημιτελικούς κυπέλλου. Το δέλεαρ μιας πιθανής παρουσίας σε προημιτελικούς του Γιουρόπα Λιγκ (αν και όταν γίνει η αναμέτρηση με τη Γουλβς στο Μολινό) είναι το κερασάκι στην τούρτα ενός μικρού ποδοσφαιρικού αριστουργήματος.

H απορία μιας διετίας

Πολύ λογικά λοιπόν όλα όσα προηγήθηκαν έβαλαν το στιλό στο χέρι του Πέδρο Μαρτίνς. Νέο συμβόλαιο εκατομμυρίων όμως δεν δίνεις μόνο για τις… αναμνήσεις: Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο ταιριαστή μια τιμητική πλακέτα. Δίνεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι το μέλλον. Στον πλέον κατάλληλο να προχωρήσει σε μια τρίτη σεζόν το τρέχον project. Με τις ίδιες ιδέες, το ίδιο στιλ, τον ίδιο τρόπο δουλειάς. Και ποντάροντας πια στην ομοιογένεια και τους αυτοματισμούς του σχηματισμένου συνόλου. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την τρίτη του χρονιά (1998-99) έφτασε τον Ολυμπιακό ως τους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, και ένας… αέρας εκείνο το βροχερό βράδυ στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Γιουβέντους (1-1) ίσως να στέρησε τους ημιτελικούς. Ήταν η κορύφωση μιας καταπληκτικής ομάδας. Μιας από τις καλύτερες που σχηματίστηκε ποτέ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Πως θα είναι ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς την τρίτη σεζόν ή και την τέταρτη; Μια υπογραφή μας έδωσε το δικαίωμα της αναμονής.

Μαεστρικός χειρισμός

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και το timing της συμφωνίας. Σε μέρες αβεβαιότητας έπειτα από το σοκ του lockdown. Μέρες που οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να βρουν -πρωτίστως- την δύναμη της σκέψης ώστε να προετοιμαστούν για την ενδεχόμενη επιστροφή τους στην δράση. Σε δύο εβδομάδες οι προπονήσεις θα διεξάγονται κανονικά, όχι σε γκρουπ των οκτώ. Μέσα Ιούνη αναμένεται η «σέντρα» της επανεκκίνησης. Το ένστικτο του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά προφανώς και η μεγάλη του εμπειρία τοποθέτησε αυτή τη διαπραγμάτευση στο τέλειο σημείο. Σε εκείνο που από μόνο του αποτελεί απόδειξη για το πως ο Ολυμπιακός σκέφτεται για τον άνθρωπο Πέδρο πριν τον προπονητή Μαρτίνς. Νωρίτερα του είχε εξασφαλίσει μια διετία με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας. Σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ που είναι πολύ ψηλότερα από τα άλλα της Ελλάδας, και πολύ πιο κοντά στα μεγάλα της Ευρώπης. Με το δικαίωμα να διεκδικήσει τα όνειρα του στο υψηλότερο επίπεδο. Και σε όλα αυτά έρχονταν να προστεθεί ένας ολόκληρος διπλασιασμός αποδοχών. Τι άλλο να ζητήσεις στα αλήθεια. Διόλου τυχαίο πως ο ιδιοκτήτης των Ερυθρόλευκων χρειάστηκε πέντε λεπτά με τον προπονητή, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Πορτογάλος για το deal.

Happy end

Και κάπως έτσι μερικές σταγόνες μελάνι χώρεσαν το «πριν», το «τώρα» και το «μετά». Ευχαρίστησαν το Ερυθρόλευκο κοινό που ήθελε την παραμονή του Πέδρο Μαρτίνς. Έδωσαν το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να είναι και πάλι ένα βήμα μπροστά έχοντας «ολοκληρώσει» από τις αρχές του Μάη (τυπικά) την πιο σημαντική υπόθεση του καλοκαιριού. Έδωσαν τη ψυχολογία σε έναν προπονητή να προετοιμάσει την ομάδα του για αυτή την μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα στο παράξενο καλοκαίρι που ακολουθεί. Και όλοι μαζί έχουν πια όσο χρόνο χρειάζεται για να σχεδιάσουν την επόμενη σεζόν. Είπαμε κάποιες φορές αξίζει μόνο να παρατηρείς τις σκέψεις και τις πράξεις. Και να απολαμβάνεις ένα μεγάλο κλαμπ να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ