Καμαρά: Ο «παράγοντας X» του Ολυμπιακού (pics+vids)

Καμαρά: Ο «παράγοντας X» του Ολυμπιακού (pics+vids)

Ο Μαντί Καμαρά έχει εξελιχθεί σε παίκτη – κλειδί για τον Ολυμπιακό και έχει γίνει ένας από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης ομάδας που έχει δημιουργεί ο Πέδρο Μαρτίνς – Το 4-3-3 και ο ρόλος που του έδωσε ο Πορτογάλος μετά την παραχώρηση του Ποντένσε.

Η ζωή του θα μπορούσε να γίνει παραμύθι. Ένα παραμύθι από αυτά που συγκινούν τους αναγνώστες και προκαλούν δάκρυα χαράς για την δικαίωση του ήρωα. Ένα παραμύθι από αυτά που θα ήθελαν πολλά παιδιά να ζήσουν.

Ο λόγος για τον Μαντί Καμαρά. Ο Αφρικανός μέσος ήρθε στον Ολυμπιακό το 2018 ως ένα ακατέργαστο διαμάντι, για να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο και να ζήσει το όνειρό του. Το πείσμα, η επιμονή και το σπουδαίο του ταλέντο τον βοήθησαν όχι μόνο να κερδίσει μια θέση στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ, αλλά να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή για τους Πειραιώτες.

Το χθεσινό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ήταν το αποκορύφωμα. Σε έναν από τους πιο κρίσιμους αγώνες του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν, ο Μαντί βγήκε μπροστά και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη – πρόκριση. Με ένα γκολ και μία ασίστ. Την ασίστ στο γκολ του Μασούρα, με το οποίο η ομάδα του Μαρτίνς άνοιξε το σκορ στο 65′ και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση. Στο 85’ με το γκολ που πέτυχε έκανε το 2-0 και «σφράγισε» τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού.

Ένα παιχνίδι – δικαίωση για τον Μαντί Καμαρά, που έχει βρει τον ρόλο του στο σύστημα του Πέδρο Μαρτίνς και πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις με την ερυθρόλευκη φανέλα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εμφανίσεις αντάξιες του σπουδαίου του ταλέντου και της μεγάλης του κλάσης.

Ο Μαντί έχει εξελιχθεί στον «παράγοντα X» του Ολυμπιακού. Όταν έφυγε ο Ποντένσε για τη Γουλβς ο Πέδρο Μαρτίνς δεν κοίταξε στην αγορά, αλλά έκανε… Ποντένσε τον Καμαρά. Όπως και στον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη, ο Πορτογάλος κάλυψε εκ των έσω το κενό. Και στην περίπτωση του Πορτογάλου εξτρεμ το κενό καλύφθηκε από τον Μαντί Καμαρά.

Το 4-3-3 και ο ρόλος του Αφρικανού

Ο 23χρονος μέσος μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν έχει πραγματοποιήσει 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 5 γκολ και 3 ασίστ σε 2.964 λεπτά. Ο δρόμος για την καθιέρωσή του στη βασική 11άδα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Στην αρχή της χρονιάς έπαιζε ελάχιστα, έχοντας περιορισμένο χρόνο συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι στα 6 παιχνίδια με Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κράσνονταρ έπαιξε μόλις 92 λεπτά. Στο πρωτάθλημα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου (7/12 και το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό) είχε 584 λεπτά συμμετοχής σε 13 παιχνίδια.

Από τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης (15/12) ο Μαντί Καμαρά μπαίνει για τα καλά στην 11άδα και δεν ξαναβγαίνει ποτέ. Ειδικά, μετά την παραχώρηση του Ποντένσε στην Γουλβς και την αλλαγή πλάνων του Πέδρο Μαρτίνς. Από το ματς με τους Αρκάδες και μετά βγάζει επτά σερί 90άλεπτα, σκοράροντας μάλιστα απέναντι στον ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ. Ένα γκολ, που έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό και ένα πολύτιμο τρίποντο στη μάχη του τίτλου.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου στη Σούπερ Λίγκα, παίζει σε 11 παιχνίδια, έχοντας 954 λεπτά συμμετοχής. Στο Κύπελλο είναι βασικός στα ματς με τη Λαμία, έχοντας 180 λεπτά, ενώ στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ έπαιξε 176 λεπτά. Βασικός ξεκίνησε και στα τρία παιχνίδια που έδωσε ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ απέναντι σε ΠΑΟΚ, Αρη και Παναθηναϊκό, έχοντας 260 λεπτά συμμετοχής. Μάλιστα απέναντι στον Αρη είχε δύο γκολ και μία ασίστ. Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τα ερυθρόλευκα.

Καταλυτικός ήταν φυσικά και στα παιχνίδια του Europa League, ενώ είχε συμμετοχή στα 5 από τα 6 ματς των ομίλων του Champions League. Είχε σταθερη θέση στην 11άδα και στο 4-3-3 του Πέδρο Μαρτίνς, ενώ ήταν από τους κορυφαίους του Ολυμπιακού στην επική νίκη – πρόκριση στο Εμιρέιτς απέναντι στην Αρσεναλ. Σπουδαίες εμφανίσεις από τον Αφρικανό χαφ, που έκαναν μεγάλες ομάδες της Ευρώπης να στρέψουν πάνω του τα βλέμματά τους και να δείξουν ενδιαφέρον για την περίπτωσή του.

Η φυγή του Ποντένσε και ο ρόλος του Καμαρά

Ο Ντάνιελ Ποντένσε ήταν από τους κορυφαίους παίκτες του Ολυμπιακού στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν. Η παραχώρηση του βραχύσωμου εξτρέμ στη Γουλβς τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, δεν… πτόησε τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός μάλιστα δεν κοίταξε στην αγορά για τον αντικαταστάτη του Ποντένσε, αλλά κάλυψε εσωτερικά το κενό του. Με μια δοκιμασμένη λύση. Με τον Μαντί Καμαρά. Ο προπονητής των Πειραιωτών μετέφερε στην Ελλάδα το δοκιμασμένο και πετυχημένο στην Ευρώπη 4-3-3.

Ο Αφρικανός άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Μαρτίνς από τα μαλλιά, δικαίωσε απόλυτα τον προπονητή του και δεν ξαναβγήκε από την 11άδα του Ολυμπιακού. Ο Μαντί έγινε πρωταγωνιστής και απέκτησε έχει ρόλο – κλειδί στον Ολυμπιακό που έχει χτίσει ο Πορτογάλος τεχνικός.

Είναι ένας παίκτης που… καταπίνει χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο και με το ατελείωτο πρέσιγκ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους αντιπάλους του. Ο Αφρικανός «δένει» τη μεσαία γραμμή και δημιουργεί ένα τείχος μαζί με τους Μπουχαλάκη και Γκιγιέρμε, ενώ επίσης βοηθάει πολύ και στο επιθετικό κομμάτι. Ανεβαίνει, πιέζει, κλέβε μπάλες, σουτάρει, δίνει πάσες, σκοράρει. Δίνει νίκες. Δίνει προκρίσεις και κερδίζει το χειροκρότημα.

Ο Ολυμπιακός με την είσοδο του Καμαρά και το 4-3-3 πιέζει με πέντε παίκτες την αντίπαλη άμυνα και οδηγεί μοιραία σε λάθη τους αντίπαλους μπακ. Ο Καμαρά βοηθάει πολύ στο transition παιχνίδι και στη γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να πιάνουν ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα. Όπως έγινε και στο χθεσινό ματς με τον ΠΑΟΚ στο δεύτερο γκολ. Οπως έγινε στο παιχνίδι με τον Αρη στο Καραϊσκάκη, όπου ο Μαντί Καμαρά σκόραρε δύο γκολ. Ειδικά στο δεύτερο γκολ ήταν η αποθέωση του «πρεσάρω ψηλά, πιέζω, κλέβω και σκοράρω». Με τη σέντρα, μετά το 1-0, ο Ολυμπιακός πίεσε, έκλεψε, ο Αφρικανός πάτησε περιοχή και σκόραρε για το 2-0, σφραγίζοντας ουσιαστικά τη νίκη απέναντι στους Κίτρινους.

Γουστάρει τα δύσκολα

Τα μεγάλα παιχνίδια ταιριάζουν γάντι στον Μαντί Καμαρά.

Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης σκόραρε στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε το 2-0 και βοήθησε τον Ολυμπιακό να πάρει τη νίκη. Στο παιχνίδι με τον Αρη σκόραρε δύο γκολ. Στο χθεσινό ματς με τον ΠΑΟΚ βγήκε μπροστά και με γκολ και ασίστ έδωσε την πρόκριση.

Στα δύο παιχνίδια με την Αρσεναλ ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού. Ειδικά στον επαναληπτικό.

«Κατάπιε» αμέτρητα χιλιόμετρα στο Εμιρέιτς, πίεσε ανελέητα και ήταν από τους πρωταγωνιστές για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

Το ίδιο εξαιρετικός ήταν και στο ματς με την Γουλβς στο φαληρικό γήπεδο. Ο Αφρικανός κάνει όλα όσα του ζητάει ο Πέδρο Μαρτίνς στον αγωνιστικό και έχει εξελιχθεί σε κομβικό παίκτη για το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Είναι ένας παίκτης – κλειδί στα σχέδια του Πέδρο Μαρτίνς και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία των Πειραιωτών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο «παράγοντας X» του Ολυμπιακού. Ο παίκτης από τον οποίο ο Πέδρο Μαρτίνς έχει πάρει το 100%. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει βρει την κατάλληλη θέση για τον Καμαρά και ο 23χρονος αποδίδει εξαιρετικά, βγάζοντας ασπροπρόσωπο τον κόουτς των Πειραιωτών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με τον Ιβηρα τεχνικό ο Καμαρά πραγματοποιεί τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Συνολικά υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου ο Μαντί έχει παίξει σε 78 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 11 γκολ και 5 ασίστ. Με τον Ολιβιέρ Πανταλονί στην Αζαξιό είχε 49 ματς με 3 γκολ και 1 ασίστ.

Ο Μαντί Καμαρά δεν έχει ταβάνι.  Εχει τεράστιες δυνατότητες και ο Ολυμπιακός έχει την ευτυχία να έχει στο ρόστερ του έναν σπουδαίο παίκτη. Εναν παίκτη υψηλού επιπέδου, τον οποίο ανακάλυψε μέσω scouting, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι Ερυθρόλευκοι είναι έτη φωτός μπροστά από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

Απολαύστε μερικές από τις «παραστάσεις» του Μαντί Καμαρά:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ