Κόε : «Μερικές μετακινήσεις αθλητών είναι παρόμοιες με την εμπορία των ανθρώπων»

Κόε : «Μερικές μετακινήσεις αθλητών είναι παρόμοιες με την εμπορία των ανθρώπων»

Ο επικεφαλής της διεθνούς ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε , πιστεύει ότι ορισμένες περιπτώσεις νεαρών αθλητών που άλλαξαν την εθνική ομάδα που εκπροσωπούν, πριν γίνουν περισσότερο αυστηροί οι κανόνες πέρυσι, δύσκολα μπορεί να τις ξεχωρίσει από την εμπορία ανθρώπων.

Οι νέοι κανόνες εμποδίζουν οποιονδήποτε αθλητή κάτω των 20 ετών να αλλάξει εκπροσώπηση χώρας και απαιτούν από τους αθλητές να αποδείξουν τους δεσμούς τους με το νέο τους έθνος μετά από μια περίοδο τριών ετών αναμονής.

«Δεν είναι εύκολο για μένα να το πω, αλλά δυσκολεύτηκα να δω μια διαφορά μεταξύ εκείνου που εμφανίστηκε και της εμπορίας ανθρώπων», δήλωσε ο Κόε στην Daily Telegraph του Σίδνεϊ. «Κάτι δεν πάει καλά όταν έχεις ένα σύστημα όπου δύο ομοσπονδίες θα μπορούσαν αποτελεσματικά να σφίξουν τα χέρια πίσω από κλειστές πόρτες και ένας αθλητής, με πολύ μικρή εγγύηση από τις δύο αυτές πλευρές, θα μπορούσε ξαφνικά να καταλήξει να αγωνίζεται για ένα εντελώς διαφορετική χώρα».

Η πρακτική των αθλητών από έθνη με αφθονία ταλέντων , όπως η Κένυα στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή η Βραζιλία στο ποδόσφαιρο, να μετακομίζουν εκπροσωπώντας πλουσιότερες χώρες χαρακτηρίζει τον αθλητισμό από τις αρχές του αιώνα.

Η ομάδα της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2016, για παράδειγμα, περιελάμβανε επτά αθλητές από την Κένυα, δύο από την Τζαμάικα, έναν Αιθίοπα, έναν Κουβανό, έναν Ουκρανό, έναν Νοτιοαφρικανό και έναν από το Αζερμπαϊτζάν.

Χωρίς να ξεχωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο Κόε είπε ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για τους νεαρούς αθλητές που απομακρύνονται από τις πατρίδες τους, συχνά χωρίς γονική υποστήριξη.

«Μερικοί από αυτούς ήταν μόλις λίγο μεγαλύτεροι από την ημερομηνία ενηλικίωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις στην ηλικία της συγκατάθεσης», υπενθύμισε. «Και τότε το κοίταξα αυτό και σκέφτηκα ότι έχουμε επίσης ευθύνη».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ