Ποινές της ΔΟΕ σε Λουκασένκο και NOC για την πολιτική διακρίσεων κατά αθλητών της χώρας

Ποινές της ΔΟΕ σε Λουκασένκο και NOC για την πολιτική διακρίσεων κατά αθλητών της χώρας

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο «από όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων», λόγω «της πολιτικής διακρίσεων» που εφαρμόζεται εναντίον αθλητών της χώρας.

Η ΔΟΕ είχε εκφράσει την ανησυχία της στις αρχές Οκτωβρίου για τις πολλαπλές ειδοποιήσεις αθλητών της Λευκορωσίας, οι οποίοι δήλωναν ότι διώκονται λόγω των διαφορετικών πολιτικών τους απόψεων, ενώ ξεκίνησε επίσημα νομική διαδικασία εναντίον τους στις 25 Νοεμβρίου.

Το εκτελεστικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η νυν ηγεσία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας (NOC), υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αλεξάντερ Λουκασένκο, απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τους αθλητές από αυτήν την πολιτική διακρίσεων».

Και προσθέτει στην ανακοίνωσή της: «Ως εκ τούτου, απέκλεισε προσωρινά τα εκλεγμένα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της από όλες τις δραστηριότητες της ΔΟΕ, μέχρι περαιτέρω ειδοποίηση ή έως ότου εκλεγεί νέα εκτελεστική επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2021.

Εκτός του Αλεξάντερ Λουκασένκο, αποκλεισμός επιβλήθηκε και στον γιο του Βίκτορ, αντιπροέδρου της NOC, αλλά και του μέλους της Ντμίτρι Μπασκόφ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ομοσπονδίας χόκεϊ επί πάγου της Λευκορωσίας.

Η ΔΟΕ έχει επίσης αναστείλει όλες τις χρηματικές παροχές στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, «με εξαίρεση τις πληρωμές που συνδέονται με την προετοιμασία των αθλητών» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και εκείνους στο Πεκίνο (Ολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες 2022), ενώ θα καταβάλει η ίδια «απευθείας στους αθλητές τις Ολυμπιακές υποτροφίες».

Τέλος, η ΔΟΕ θα ζητήσει από τις διεθνείς ομοσπονδίες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι αθλητές της χώρας μπορούν να συμμετάσχουν στους προκριματικούς αγώνες για τους επόμενους Ολυμπιακούς χωρίς καμία πολιτική διάκριση.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, περισσότεροι από 300 αθλητές υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Ολυμπιονικών και μελών εθνικών ομάδων, επέκριναν σε ανοιχτή επιστολή την εκλογική διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν και ζήτησαν να προκηρυχθούν νέες.

Οι υπογράφοντες, ζήτησαν επίσης τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, ενώ υποσχέθηκαν ότι θα έδειχναν αλληλεγγύη εάν ένας από αυτούς αντιμετώπιζε αντίποινα από το καθεστώς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ