Ενέργειες-εξελίξεις σε μια σειρά από «μέτωπα»

Ενέργειες-εξελίξεις σε μια σειρά από «μέτωπα»

Με παρεμβάσεις σε μια σειρά από «μέτωπα» ξεκινά το 2021 για την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού.

Με παρεμβάσεις σε μια σειρά από «μέτωπα» ξεκινά το 2021 για την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Αφού ξεπέρασε τον… σκόπελο του ανασχηματισμού (όχι ότι υπήρξε ποτέ πραγματικό ζήτημα αντικατάστασης του Λευτέρη Αυγενάκη), το Υφυπουργείο συνεχίζει την προώθηση της ατζέντας του, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας.

Η σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, ενόψει της προσδοκώμενης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αποτελεί προτεραιότητα για το Υφυπουργείο, αν και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Η επανεκκίννηση των πρωταθλημάτων πρώτης κατηγορίας που έχουν διακοπεί (μπάσκετ και βόλεϊ γυναικών, υδατοσφαίριση και χάντμπολ σε άνδρες και γυναίκες) βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, όπως και η έναρξη της Football League, η τύχη της οποίας… αγνοείται από τον περασμένο Μάρτιο.

Στο «κάδρο» βρίσκεται και η επιστροφή στις προπονήσεις για κάποια αθλήματα σχετικά χαμηλής επικινδυνότητας, όπως η κολύμβηση, που έχουν μπει «στον πάγο» από το Νοέμβριο. Αν και η επικοινωνία με την επιτροπή ειδικών δεν είναι πάντα ιδανική (όπως αποδείχθηκε από τα «μπρος-πίσω» στο θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά και με το άνοιγμα των κολυμβητηρίων), το Υφυπουργείο Αθλητισμού ετοιμάζει κάθε εβδομάδα τις εισηγήσεις του και περιμένει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων, που λαμβάνονται Παρασκευή.

Παράλληλα, ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της επιστροφής φιλάθλων στις εξέδρες, τουλάχιστον για τους αγώνες της Super League, η οποία έχει ήδη καταθέσει ένα άκρως ικανοποιητικό σχετικό πρωτόκολλο. Μιλάμε φυσικά μόνο για ένα μικρό ποσοστό της χωρητικότητας των γηπέδων, με αυστηρούς όρους και κυρώσεις για τις ΠΑΕ που θα τους παραβαίνουν. Προφανώς το ζήτημα αυτό βρίσκεται πιο πίσω στον προγραμματισμό και η όποια εξέλιξη θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Σε επίπεδο νομοθετικών παρεμβάσεων, το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου δομής και λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ προβλέπεπται και η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της νεοσύστατης Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των χειραγωγημένων αγώνων. Νομοθετικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν όπου χρειάζονται και σε ζητήματα που θίγονται από την Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν και το μεγάλο βάρος της εφαρμογής της πέφτει ξεκάθαρα στην ΕΠΟ.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα υπάρξουν κινήσεις στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των όρων αδειοδότησης Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών, όπως η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου για τις ΠΑΕ των μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών. Η παρέμβαση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα «ντόμινο» εξελίξεων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς το υπάρχον σύστημα των τριών κατηγοριών θεωρείται ως μη βιώσιμο, πολλώ δε μάλλον στις ιδιάζουσες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Από κει και πέρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υφυπουργείου Αθλητισμού συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στη ΓΓΑ, στοχεύοντας στην εξασφάλιση ενός σημαντικού μεριδίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Κομβικό ζήτημα αποτελεί το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, όπου αναμένονται περαιτέρω κινήσεις για την αξιοποίηση εγκαταστάσεων, αλλά και σημαντικά έργα που έχουν ξεκινήσει ή δρομολογούνται. Όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές ο Λευτέρης Αυγενάκης, στόχος είναι η μετατροπή του ΟΑΚΑ σε πόλο αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού, ώστε να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενο και να μην εξαρτάται από την παραχώρηση των κεντρικών εγκαταστάσεων σε ομαδες (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), οι οποίες άλλωστε προβλέπεται ότι σταδιακά θα αποχωρήσουν. Μέσα στα σχέδια είναι και η ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει τα γραφεία αθλητικών ομοσπονδιών.

Η Πολιτεία θα στηρίξει επίσης τη διεκδίκηση σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, ελπίζοντας σε καλύτερη συνεργασία με τις νέες διοικήσεις των ομοσπονδιών, που θα προκύψουν από τις προσεχείς αρχαιρεσίες. Παρεμπιπτόντως, προς το παρόν δεν διαφαίνεται πρόθεση για νέα αναβολή των εκλογών (η προθεσμία πραγματοποίησής τους λήγει στα τέλη Μαρτίου), αλλά το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και το πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας και οι συναθροίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ