Αθλήτρια Α : Η Μπεκατώρου έσπασε την ομερτά της ντροπής

Αθλήτρια Α : Η Μπεκατώρου έσπασε την ομερτά της ντροπής

Το βρώμικο πρόσωπο του αθλητισμού μόλις έβγαλε τη μάσκα του.

Υπάρχει στο Netflix. Και μάλλον όσοι το είδαν θα το θυμούνται για πάντα. Το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο στην ιστορία των σπορ. Όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ από την δεκαετία του ΄80 μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Η Αμερική της «τελειότητας» που όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία ήξερε αλλά σιωπούσε.

Η κορυφαία Αμερικανίδα γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές κατά της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (USAG) και της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (USOPC) υποστηρίζοντας πως οι διοικήσεις τους γνώριζαν την δράση του γιατρού Λάρι Νάσαρ ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 175 χρόνων για την σεξουαλική κακοποίηση 150 νεαρών αθλητριών. Ενός… φρικιού που πρώτα γίνονταν φίλος με μικρά κορίτσια 12-18 χρονών και έπειτα τα χρησιμοποιούσε για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του. Είχε το τέλειο προφίλ. Την τέλεια οικογένεια. Το επιστημονικό κύρος. Και κάτω από τη μάσκα, ένα άρρωστο μυαλό που διέλυσε τις ζωές εκατοντάδων κοριτσιών.

Αν τυχόν δεν ξέρετε την ιστορία; Η Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια και δύο χρόνια αργότερα παραδέχτηκε δημόσια πως ήταν μεταξύ των θυμάτων του Λάρι Νάσαρ. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Τζον Μπαρ, Νταν Μέρφι του ESPN οι μηνύσεις της Μπάιλς κατατέθηκαν σε βάρος των δύο κορυφαίων αθλητικών φορέων και των διοικήσεων τους ενώ προηγουμένως η Αμερικανίδα γυμνάστρια είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Ήξεραν ότι ο Λάρι Νάσαρ ήταν κακοποιός. Ήξεραν πως κακοποιούσε παιδιά και ποτέ δεν ζήτησε μία συγγνώμη προς την κυρία Μπάιλς, ούτε ποτέ κανείς ενημέρωσε επίσημα του γονείς της», δήλωσε ο Τζον Μάνλι δικηγόρος της Μπάιλς. Η USA Gymnastics είχε προηγουμένως προσφέρει στα θύματα του Λάρι Νάσαρ διακανονισμό ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων με την προειδοποίηση πως οι ενάγοντες συμφωνούν να μην θεωρήσουν το USOPC οικονομικά υπεύθυνο για τυχόν μελλοντικές αξιώσεις αποζημίωσης για τα θύματα του Νάσαρ και θα προστατεύσει τους αξιωματούχους του USOPC και τους πρώην αξιωματούχους από το να υποχρεωθούν να καταθέσουν στο μέλλον για τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Η Μπάιλς απέρριψε την πρόταση. Όπως και οι υπόλοιπες. Το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά. Είναι να γιατρευτούν οι πληγές. Εκείνες που χαράχθηκαν σε παιδικές ψυχές.

«Μα έλα τώρα μωρέ, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με όλα αυτά;» θα μπορούσε να πει κάποιος. Η Σοφία Μπεκατώρου όμως σπάζοντας τη σιωπή έφερε στην επιφάνεια μια απάντηση που δεν αρέσει σε κανέναν. Και εκεί, και εδώ και παντού. Όπου υπάρχουν άρρωστα μυαλά.

«Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου» αποκάλυψε. Εκείνη ήταν 20 ετών. Ο κύριος Χ, τον οποίο κατονόμασε ως εκλεκτό μέλος της Ομοσπονδίας, πολύ μεγαλύτερος. Και εκείνος καθώς πρέπει.

Πέρασαν 23 χρόνια. Η Σοφία δεν το ξεπέρασε ποτέ. Και το δικό της θάρρος, όπλισε ήδη και άλλες κοπέλες. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ, η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου. Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα. Δεν συμβαίνει μόνο στην Αμερική και το Netflix. Συμβαίνει παντού. Και είναι κίνδυνος για κάθε οικογένεια που στρέφει το παιδί της προς τον αθλητισμό ευελπιστώντας να το θωρακίσει με αξίες ή έστω να το ψυχαγωγήσει. Η υπόθεση «Μπεκατώρου» είναι συγκλονιστική. Και σίγουρα όχι η μοναδική. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία. Για δικαιοσύνη.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι. Προφανώς δεν αφορά τους περισσότερους. Έστω και ένας όμως σήμερα να έχει αυτά τα πράγματα στο μυαλό του είναι ικανός να επιβάλλει δυστυχία. Σκέψου καλά αυτή την υπόθεση. Και κυρίως; Κατάλαβε ότι δεν αφορά στον πρωταθλητισμό, ούτε σε μια κουβέντα μπροστά από μια κλειδαρότρυπα. Αλλά στα παιδία μας…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ