Παραολυμπιακοί Αγώνες – Αναχώρησε για το Τόκιο ο Μάριος Χατζηκυριακος

Παραολυμπιακοί Αγώνες – Αναχώρησε για το Τόκιο ο Μάριος Χατζηκυριακος

Ο Μάριος Χατζηκυριάκος αναχώρησε την Τρίτη (17/8) το απόγευμα για το Τόκιο για να πάρει μέρος στο απλό των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Το πρώτο μέρος μίας ονειρεμένης εμπειρίας, ενός στόχου ζωής για κάθε αθλητή, πραγματοποιήθηκε σήμερα για τον νεαρό Μάριο Χατζηκυριάκο. Ο δευτεραθλητής Ευρώπης ομαδικού της κλάσης 6, στην επιτραπέζια αντισφαίριση ατόμων με αναπηρίες, αναχώρησε το απόγευμα για το Τόκιο όπου θα μετάσχει στο απλό των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Την τελευταία εβδομάδα ολοκλήρωσε στην Αθήνα μία πολύ δυνατή προετοιμασία, που περιλάμβανε προπονήσεις στην Κεφαλονιά και τη Σερβία και φεύγει για την ιαπωνική πρωτεύουσα απόλυτα έτοιμος να κυνηγήσει το καλύτερο και αισιόδοξος ότι θα ζήσει την κορυφαία στιγμή στον υψηλότερο βαθμό βάσει βέβαια και των ειδικών συνθηκών με τον κορωνοϊό.

Ο Χατζηκυριάκος αναχώρησε μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή Πολυχρόνη Πολίτση και τον συμπαίκτη του στη δευτεραθλήτρια Ευρώπης, εθνική μας ομάδα Α.Με.Α.Γιώργο Μουχθή, ο οποίος θα έχει επίσης τη χαρά της παρουσίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ως βοηθός προπόνησης. Θα υπάρχει σημαντικό περιθώριο προσαρμογής, καθώς το τουρνουά αρχίζει στις 25 του μήνα.

«Ανυπομονώ να βρεθώ στο Τόκιο. Είμαι ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχω στην κορυφαία αθλητική εκδήλωση. Τον τελευταίο καιρό έχω προετοιμαστεί πολύ καλά και πάω εκεί για να διεκδικήσω ό,τι περισσότερο μπορώ. Να κυνηγήσω το καλύτερο για τη χώρα μου, για μένα και για όσους με στηρίζουν τόσα χρόνια στην προσπάθειά μου», ήταν τα πρώτα λόγια του 20χρονου αθλητή σε μίνι συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α..

Δεκαέξι αθλητές θ’ αγωνιστούν στο απλό της κλάσης 6 και ο ίδιος πήρε μία από τις τρεις wild cards για ν’ αποκτήσει το δικαίωμα της απόλυτα τιμητικής συμμετοχής. Προηγουμένως είχε πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά και υστερώντας σε τριπλή ισοβαθμία δεν μπόρεσε να διεκδικήσει στο τελικό ταμπλό την υπέρβαση της πρωτιάς και της πρόκρισης.

«Εκείνη τη στιγμή απογοητεύτηκα κάπως και πίστεψα ότι η προσπάθεια τόσων χρόνων είχε φτάσει στο τέλος. Γνωρίζαμε βέβαια, ότι υπάρχει και ο δρόμος με τις κάρτες ελευθέρας, αλλά δεν τρέφαμε πολλές ελπίδες. Όταν έμαθα ότι είναι στις επιλογές μαζί με τη χαρά πήγε και η έκπληξη. Ώσπου είδα όλα τα κριτήρια, διαπίστωσα ότι τα πληρούσα και κατάλαβα ότι τελικά δεν ήταν απρόσμενο να με επιλέξουν».

Ο Χατζηκυριάκος θα περιμένει την κλήρωση παραμονές των αγώνων, όμως έχει ήδη γνώση για τη δυναμικότητα των αθλητών. Ο βασικός του στόχος είναι να περάσει τα γκρουπ. «Θα είναι δυνατά όλα τα παιχνίδια. Έχουμε μελετήσει όλους τους αντιπάλους, τους γνωρίζουμε αφού είναι οι κορυφαίοι στον χώρο και θέλουμε να φτάσουμε όσο γίνεται πιο μακριά. Είναι Παραολυμπιακοί Αγώνες, διάφορα πράγματα μπορεί να παίξουν ρόλο, πάντως ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι να περάσω τον όμιλο και να βρεθώ στα νοκ άουτ».

Ο αθλητής του ΠΑΣΚΑ παίζει πινγκ πονγκ από τα 11 χρόνια του και γράφει ιστορία τρόπον τινά, καθώς γίνεται ο πρώτος Έλληνας στην επιτραπέζια αντισφαίριση που προκρίνεται σε Παραολυμπιακούς μετά από τους Αγώνες της Αθήνας όπου, έτσι κι αλλιώς, θα υπήρχε ελληνική συμμετοχή (θυμίζουμε ότι τελικά πήραν μέρος τρεις αθλητές).

«Νιώθω χαρά και περηφάνια, που κατάφερα να πάρω αυτή την πρόκριση. Είναι κάτι που άρχισα να κυνηγάω πριν από επτά χρόνια και έφερε αποτέλεσμα τη στιγμή, που βρίσκομαι ακόμα σε πολύ νεαρή ηλικία. Θα με βοηθήσει λοιπόν, αυτή η τόσο μεγάλη εμπειρία και θέλω κάθε χρόνο να διεκδικώ όλο και περισσότερους στόχους». Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι ιστορική διάσταση για το ελληνικό πινγκ πονγκ στα άτομα με αναπηρίες έχει και η συμμετοχή στο Τόκιο του Πολυχρόνη Πολίτση. Το 2004 είχε αγωνιστεί στην κλάση 6 (ο Κώστας Σιάχος και ο Αντώνης Καλύβας ήταν οι άλλες ελληνικές παρουσίες στο Παραολυμπιακό τουρνουά) και 17 χρόνια αργότερα λαμβάνει αυτή την τιμή και ως προπονητής. Θα είναι μάλιστα στην ίδια κλάση και με έναν αθλητή, τον οποίο προπονεί κι καθοδηγεί από μικρή ηλικία!

Ο Χατζηκυριάκος στέκεται στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και την απουσία θεατών: «Σίγουρα θα είναι στενάχωρο χωρίς φιλάθλους και δεν θα ζήσουμε στον μέγιστο βαθμό την εμπειρία με βάση τους διάφορους περιορισμούς.. Θέλω να τονίσω όμως ότι η μεγάλη ιδέα των Παραολυμπιακών Αγώνων μένει αναλλοίωτη και μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ σημαντική και μόνο η παρουσία μας εκεί, συνεπώς θ’ αγωνιστούμε με το ίδιο πάθος και την ίδια διάθεση». Τέλος, ο Έλληνας πρωταθλητής θεωρεί ως νούμερο 1 ζητούμενο για ν’ αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του την καλή ψυχολογία.

«Σαφώς είναι βασικό για κάθε αθλητή, προκειμένου να τα πάει καλά. Στο τεχνικό κομμάτι είμαστε σε πολύ καλό σημείο εμείς κι από κει και πέρα θέλω να διατηρήσω την πολύ θετική σκέψη, τη σωστή νοοτροπία ώστε να αποδώσω το καλύτερό μου και τουλάχιστον να μείνω ικανοποιημένος με τον εαυτό μου».

Ο Χατζηκυριάκος φεύγει μαζί με γκρουπ Ελλήνων αθλητών της κολύμβησης και της ξιφασκίας σε αμαξίδιο. Στο αεροδρόμιο συνόδευσε την τριμελή αποστολή του πινγκ πονγκ ο γενικός αρχηγός του ΠΑΣΚΑ Γιώργος Μακρής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ