Ιόλη Μυτιληναίου: Μία Ελληνίδα αμαζόνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ιόλη Μυτιληναίου: Μία Ελληνίδα αμαζόνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η 26χρονη ιππέας εξασφάλισε με το σπαθί της την πρόκριση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, γράφοντας ιστορία για την ελληνική ιππασία, σε μία εποχή που δεν το περίμενε κανείς!

Η Ιόλη Μυτιληναίου είναι η πιο μεγάλη έκπληξη έως τώρα στην πορεία της Ελλάδας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η 26χρονη ιππέας εξασφάλισε με το σπαθί της την πρόκριση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, γράφοντας ιστορία για την ελληνική ιππασία, σε μία εποχή που δεν το περίμενε κανείς!

Είναι μόλις η δεύτερη αμαζόνα που αποκτά το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς μετά την Χάιντι Αντικατσίδη που συμμετείχε στο Σίδνεϊ το 2000 και η πρώτη στο ατομικό της Υπερπήδησης Εμποδίων, το πιο δύσκολο και απαιτητικό αγώνισμα της ιππασίας.

Διαβάστε επίσης: Άφαντος παραμένει ο 37χρονος Αλβανός πιστολέρο στο Γκάζι – Τι ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ.

Yπήρχαν και τέσσερις ακόμα ιππείς που έχουν αγωνιστεί για την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ήταν στην Αθήνα το 2004, όταν η χώρα είχε συμμετοχές αθλητών σε όλα τα αγωνίσματα χωρίς να έχουν περάσει μέσα από διαδικασίες πρόκρισης. Μέσα σε αυτούς τους τέσσερις ήταν και η μητέρα της Χάνα που τώρα δικαιολογημένα καμαρώνει για την σπουδαίο αθλητικό επίτευγμα της κόρης της.

Και πρόκειται περί αθλητικού επιτεύγματος, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που παραδοσιακά ασχολούνται με το άθλημα και συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ιόλη, όμως, κατάφερε να μπει μέσα σε αυτή την κλειστή ελίτ και να τιμά με το παραπάνω την ελληνική ιππασία.

Κόλλησε το «μικρόβιο» από μικρή

Η Ιόλη Μυτιληναίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997 και μεγάλωσε σε μία οικογένεια που και οι δύο γονείς, ο Γιάννης και η Χάνα, έκαναν ιππασία. Από μικρή ανέβηκε σε άλογο και από τότε άλλαξε όλος ο κόσμος της. Ωστόσο όπως έχει πει σε συνέντευξη της, όλα τα χρωστά στους γονείς της: «Παλεύω σκληρά κάθε μέρα για να βεβαιωθώ ότι κάνω και τους δύο γονείς μου περήφανους! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα είχα τις ευκαιρίες που είχα και θα συνεχίσω να έχω χωρίς αυτούς, και γι ‘αυτό είμαι αιώνια ευγνώμων.»

Το 2017, κλείνοντας τα 19, αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ελλάδος και όλοι διαπιστώνουν ότι ένα μεγάλο αστέρι γεννιέται. Πάει στο Λονδίνο για σπουδές αλλά το «μικρόβιο» της ιππασίας δεν την αφήνει σε ησυχία και λίγο αργότερα μετακομίζει στο Βέλγιο.

Επιλέγει τη συγκεκριμένη χώρα και λόγω της παράδοσης που έχει στο άθλημα, αλλά και γιατί είναι στο κέντρο της Ευρώπης και είναι πιο εύκολο να ταξιδεύει και να συμμετέχει στους κορυφαίους διεθνείς αγώνες.

Από τότε χτίζει μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα την πορεία της στο άθλημα καταφέρνοντας να μπει στον κλειστό κύκλο των κορυφαίων αθλητών του κόσμου και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 27 ετών, αρκετά μικρή για τα δεδομένα της ιππασίας.

Βέβαια για να συγκεντρώσει την απαραίτητη βαθμολογία στο ranking και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους επόμενους Ολυμπιακούς, δεν αρκεί μόνο η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες, αλλά έπρεπε να πετύχει και καλά πλασαρίσματα και διακρίσεις.

Μάλιστα το 2022 είχε συμμετάσχει για πρώτη φορά στην κορυφαία διεθνή διοργάνωση ιππασίας, το Global Champions League ως μέλος της ομάδας Paris Panthers και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που το καταφέρνει αυτό.

Η ιππασία είναι η ζωή της

Για την Ιόλη Μυτιληναίου δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό πέρα από την ιππασία, γι’ αυτό και έχει αφιερωθεί στο άθλημα. Τα όνειρα που κάνει για το μέλλον είναι να συνεχίσει να το υπηρετεί από διαφορετικές θέσεις, όπως κάνοντας και μαθήματα σε μικρά παιδιά. Μέχρι τότε, όμως, θέλει να πρωταγωνιστεί στα άθλημα για χρόνια.

«Ως ιππέας από μία χώρα με λίγους αθλητές σε κορυφαίο επίπεδο, προσπαθώ να συμμετέχω σε πολλές διοργανώσεις και πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, με στόχο να φέρω υπερηφάνεια στη χώρα μου. Ελπίζω να είμαι σε αυτό το άθλημα για πολλά χρόνια ακόμα, είτε πρόκειται για ιππασία, είτε για προπόνηση» είχε δηλώσει το 2022 και όντως το κατάφερε, εξασφαλίζοντας το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Ολη η μέρα της είναι αφιερωμένη στην ιππασία. Ξυπνάει το πρωϊ και μετά από ένα καλό πρωϊνό, αρχίζει η προπόνηση που διαρκεί ως το μεσημέρι. Ακολουθεί ανάπαυση και το απόγευμα συνεχίζει με προπόνηση, φροντίδα των αλόγων καθώς και προγραμματισμός για τους επόμενους αγώνες που θα λάβει μέρος.

Και έτσι θα πάει ως το καλοκαίρι και τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πρώτο βήμα πάντως έγινε με την πρόκριση, μία πρόκριση που μοίρασε μεγάλη χαρά σε όλους τους ανθρώπους του αθλήματος, όπως ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας Ισίδωρος Κούβελος.

Μπορεί η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες να τη γέμισε με υπερηφάνεια, αλλά αυτό που απολαμβάνει περισσότερο είναι η επαφή με τα άλογα: «Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δουλεύω με το ζώο που αγαπώ περισσότερο. Λατρεύω την πρόκληση να γνωρίσω ένα είδος που απαιτεί μια μορφή επικοινωνίας διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Πρέπει να αναπτύξω τις δεξιότητες μου για να το κατανοήσω καθώς και να το διδάξω χωρίς να χρησιμοποιούμε λέξεις. Τα άλογα είναι επίσης πολύ ανταποδοτικά ζώα. Μας δείχνουν συνεχώς με τη συμπεριφορά τους, την προθυμία που έχουν να κάνουν πράγματα ανεξάρτητα από το αν έχουν κατανοήσει ή όχι το σκοπό και αυτό είναι κάτι που απολαμβάνω απόλυτα, καθώς με κάνει ακόμη πιο πρόθυμη να γίνω καλύτερη» έχει πει για τα πολυαγαπημένα της άλογα.

Καλή επιτυχία λοιπόν στο Παρίσι, στην κορυφαία Ελληνίδα αμαζόνα, την Ιόλη Μυτιληναίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ