Τετραετής αποκλεισμός στον Μαροκινό Ντάζα

Τετραετής αποκλεισμός στον Μαροκινό Ντάζα

Η ποινή επιβλήθηκε λόγω ανωμαλιών στο βιολογικό του διαβατήριο.

Τετραετή αποκλεισμό επέβαλε η AIU στον Μαροκινό δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Ελ Μαχτζούμπ Ντάζα, τον νικητή των Μαραθωνίων της Πράγας και της Φουκουόκα το 2019, λόγω ανωμαλιών στο βιολογικό του διαβατήριο.

Ο 29χρονος αθλητής ελέγχθηκε την παραμονή της νίκης του στην Πράγα στις 9 Μαΐου 2019 (2 ώρες, 5 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα), ενώ ακολόύθησαν επτά ακόμη έλεγχοι, οι οποίοι διενεργήθηκαν μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ένα μήνα πριν από τη νέα νίκη του στην Ιαπωνία στη Φουκουόκα την 1η Δεκεμβρίου (2 ώρες, 7 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα).

«Από τη χρονολογία των γεγονότων προκύπτει ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές του βιολογικού διαβατηρίου του αθλητή αποτελούν μέρος ενός σεναρίου ντόπινγκ» αναφέρει στο σκεπτικό της για την τιμωρία του Ντάζα η αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της World Athletics.

Το επιτελείο των εμπειρογνωμόνων που μελέτησε το βιολογικό διαβατήριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως «οι ανωμαλίες που περιγράφονται (…) οφείλονται σε διαχείριση του αίματος. Πιο συγκεκριμένα στην τεχνητή αύξηση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων, οι τιμές των οποίων την άνοιξη του 2019 ήταν πολύ υψηλές».

Ο τετραετής αποκλεισμός που επιβλήθηκε στον Ντάζα έχει ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου 2020. Πάντως, εντός 30 ημερών έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ